Erilainen PD-arvo eli silmäteräväli eri aikaan saaduissa resepteissä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Vellu kysyi 6.10.2014

Hei!

Mitä tarkoittaa reseptissä merkintä (PD) Oikea: Kau 69/ ja Vasen: Läh /?

Edellisessä reseptissä oli molemmissa merkintä 35.0. MIstä johtuu tälläinen poikkeavuus? Vaikuttaako mitenkään jos tilaan linssien vahvuudet uudella reseptillä ja tuon PD-arvon otan vanhasta?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Vellu!

Silmäteräväli eli PD-arvo voidaan ilmoittaa silmäkohtaisena arvona tai sitten kokonaisarvona.

Edellisessä reseptissä sinulla on ilmoitettu mitta molemmille silmille erikseen eli 35/35. Tämä voitaisiin ilmoittaa myös kokonaisarvona 70. Uudessa reseptissä arvo on ilmoitettu molempien silmien yhteenlaskettuna arvona.

Suositeltavaa on ilmoittaa silmäteräväli oikealle ja vasemmalle silmälle erikseen. Tämä sen johdosta, koska me ihmiset emme ole symmetrisiä ja mitoissa voi olla puolieroa.

Jollain asiakkaalla voi olla kokonais-PD vaikka 63. Jos tämä jaetaan automaattisesti tasan molemmille silmille, on niin sanottu puoli-PD 31,5/31,5. Todellisuudessa voi olla kuitenkin, että asiakkaan arvot olisivatkin 30/33 mikä tarkoittaisi, että kokonais-PD:llä ilmoitettuna heittäisivät mitat molemmissa silmissä 1,5 milliä.

Sinun eri aikaan tehdyissä mittauksissa on millimetrin heitto keskenään. Pieniä eroja mittauksissa voi tulla eri mittaajien välillä. Tämä on siis ihan normaalia.

Todennäköisesti sinun PD-arvosi ovat siis 34,5 / 34,5 tai 35 / 35. Periaatteessa PD-arvo ei juuri muutu esimerkiksi ikääntymisen vuoksi. Näin päättelen siitä, että arvosi on ollut 35 mm silmäkohtaisesti ja viimeksi se on ilmoitettu kokonais-PD:nä 69.

Ihan varma en kuitenkaan voi yllä olevasta olla, koska periaatteessa arvosi voivat toki olla myös esimerkiksi 34/35.

Jos edellisestä mittauksesta ei ole kauan aikaa ja vanhat lasit ovat toimineet hyvin, pitäisi 35 mm arvon olla sopiva. Luonnollisesti en kuitenkaan uskalla sanoa tätä varmasti kun en pysty mittaamaan silmäteräväliäsi.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa