Silmälasit tai kehykset netistä – mitä riskejä tilaamiseen liittyy?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Netin keskustelupalstoilla keskustellaan paljon silmälasien tilaamisesta netistä. Myös asiakkaat kyselevät aina välillä netistä tilaamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista optikolla asioidessa.

Aihe sinällään on toki mielenkiintoinen optikon työn näkökulmasta. Ymmärrän että osa ihmisistä haluaa tilata lasinsa netistä ja se on ihan sallittu tapa hankkia silmälasit. Samalla kuitenkin toivoisin, että asiakkaat, jotka ostavat lasinsa netistä, eivät odottaisi optikkoliikkeen taivuttelevan, huoltavan tai muuten selvittävän mahdollisia laseissa olevia ongelmia ilmaiseksi. Varsin moni ihminen tuntuu tässä vaiheessa unohtavan sen, että se “kivijalka” optikkoliike ei ole näitä laseja myynyt.

Yleisesti suhtaudun itse epäilevästi silmälasien nettimyyntiin. Olen koonnut tähän postiin omat mielipiteeni ja kokemukseni aiheesta.

Silmälasien nettikauppojen valikoima

Netin kautta on nykypäivänä mahdollista tilata käytännössä mitä tahansa. Ulkomaisten nettikauppojen valikoima on valtava niin silmälasien ja aurinkolasienkin taholla. Monen kaupan valikoima koostuu kuitenkin niin sanotuista peruskehyksistä. Persoonallisempien ja trendikkäämpien kehysten hinnat ovat yleensä huomattavasti korkeammat kuin perusmallien.

Ihmisten käydessä taivututtamassa nettikaupoista ostettuja laseja, huomaa niiden kirjavan laadun. Tunnettujen valmistajien kehysten taivuttelussa ei ole ongelmia. Osa kehyksistä on kuitenkin täysin ala-arvoisia. Tämmöisten kehysten muotoilu on todella hankalaa, koska kehys antaa joka suuntaan periksi. Yleensä nämä kehykset ovat nimettömiä kehyksiä tai ne eivät ainakaan ole minkään tunnetun valmistajien kehyksiä.

Yllätyksenä monelle asiakkaalle tulee yllätyksenä se, että nettikauppojen omiin malleihin ei välttämättä ole saatavissa varaosia optikkoliikkeestä. Luonnollisesti varaosia kuitenkin löytyy silloin kun sama kehys kuuluu optikkoliikkeen valikoimaan.

Linssivalikoimasta löytyy yleisesti pelkästään muovista valmistettuja linssejä. Nettikauppojen sivujen perusteella moniteholinssejä löytyy vain yhtä tyyppiä tai kahta erilaista.

Normaalisti optikkoliikkeistä löytyy eritasoisia moniteholinssejä, jotka ovat suunniteltu esimerkiksi erikorkuisiin kehyksiin.

Toki on ymmärrettävää, että vaihtoehtoja ei ole paljon. Jos vaihtoehtoja olisi, niin tällöin tarvittaisiin optisen alan ammattilaista kertomaan mikä on asiakkaan tarpeisiin paras linssi. Nettikaupassa tätä palvelua ei ole samalla tavalla kuten optikkoliikkeessä.

Harvinaista on myös se, että nettikauppojen sivuilla kerrottaisiin minkä valmistajan linssejä he käyttävät. Yleensä puhutaan vain korkeasta laadusta ja tunnetuista valmistajista, mutta niitä ei nimetä. Tämmöisissä tilanteissa en usko valmistajan olevan oikeasti kovin laadukas. Jos näin olisi, niin valmistajan nimi kannattaisi varmasti kertoa avoimesti.

Silmälasien netistä tilaamiseen liittyvät riskit

Suurin netistä tilaamiseen liittyvä riski on mielestäni silmälasien mitoituksen onnistuminen ilman optikon tai optisen myyjän sovitusta. Lisäksi silmälasien taivuttelu sopiviksi omin voimin voi aiheuttaa pahimmillaan lasien rikkoontumisen.

Silmäterävälin eli PD-arvon mittaaminen

Silmäteräväli tarkoittaa silmän pupillien eli mustuaisten välistä etäisyyttä. Arvoa tarvitaan silmälaseja tilatessa, koska sen avulla linssien optinen keskipiste asetetaan oikealle kohdalle.

Silmäterävälin mittaaminen tapahtuu optikkoliikkeessä mittaamiseen tarkoitetun pupillometrin tai PD-tikun avulla. Yleensä silmäterävälin arvo merkitään silmälasikorttiin tai silmälasireseptiin.

Periaatteessa silmäterävälin voi mitata itsekin viivoittimen avulla tai piirtämällä silmien paikka testikehyksen mukana tuleviin linsseihin.

Itse suosittelen kuitenkin PD-arvon mittauttamista optikkoliikkeessä, mikäli tietoa ei löydy silmälasikortista tai reseptistä. Mikäli asiakas haluaa mittauttaa pelkästään PD-arvon, saattaa mittaaminen maksaa jonkin verran.

Rajankorkeuden mittaaminen

Rajankorkeus tarkoittaa tietoa siitä millä kohdalla linssiä silmä on korkeussuunnassa. Tätä tietoa tarvitaan moniteho-, kaksiteho- ja syväterävien linssien oikeanlaiseen asennukseen.

Rajankorkeuden oikea määrittäminen on erittäin tärkeää, koska jo muutaman millin heitto saattaa tehdä laseista pahimmillaan käyttökelvottomat. Liian ylhäällä oleva raja aiheuttaa sen, että asiakas katselee niin sanotun välialueen kautta kauas eikä näe tarkasti. Vastaavasti liian matalalla oleva raja saattaa aiheuttaa tunteen siitä, että lukualue on todella pieni.

Rajakorkeus on siis silmälasikohtainen arvo. Tämä takia sitä ei voi käydä mittauttamassa optikolla netistä tilattaviin laseihin, ellei käytössä ole täsmälleen tilattavia kehyksiä.

Osa nettikaupoista pyrkii selvittämään rajankorkeuden pyytämällä asiakasta merkitsemään silmän paikan tussilla testikehyksen linsseihin. Ongelmaksi mittaamisessa voi tulla kuitenkin esimerkiksi se, osaako ihminen pitää päätä luonnollisessa asennossa mittaustilanteessa.

Jos lasit tilataan suoraan netissä olevan kehysten kuvan perusteella, ei rajankorkeutta mitata mitenkään. Ihmettelen tätä todella suuresti. Oman kokemukseni mukaan yksikään optikko ei jätä liikkeessä rajankorkeusmittaa mittaamatta.

Mielestäni etenkin rajakorkeuden mittaaminen on siis “maallikolle” turhan haastavaa.

Optikolle rajankorkeuden mittaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kuitenkin aina huolellisuutta. Itse mittaan aina rajankorkeuden ensin asiakkaan istuessa. Tämän jälkeen pyydän vielä asiakasta seisomaan ja varmistan rajankorkeuden.

Omiin silmälaseihini pyydän työkaverin mittaamaan rajankorkeuden. En siis tee mittausta itselleni, vaikka minulla onkin täysi ammattitaito sen tekemiseen.

Netistä ostettujen silmälasien taivuttelu omatoimisesti

Yksi riski netistä ostettujen silmälasien kanssa on niiden taivuttelu sopiviksi. Pahimmillaan ihmiset saattavat rikkoa lasinsa niitä taivutellessaan tai sitten laseja ei saada istumaan hyvin omin voimin.

Itse suosittelen käymään optikkoliikkeessä taivuttelemassa lasit sopiviksi, vaikka ne olisikin tilattu nettikaupoista. Osa liikkeistä veloittaa tästä pienen hinnan ja osa tekee ilmaiseksi. Kaikki liikkeet eivät kuitenkaan välttämättä lähde taivuttelemaan netistä ostettuja laseja ollenkaan. Toki kaikki liikkeet eivät muutenkaan taivuttele myöskään toisesta optikkoliikkeestä ostettuja laseja.

Silmälasien taivuttelu ei tunnu ihmeelliseltä taidolta, mutta ammattitaitoa ja kokemusta sekin vaatii. Liikkeessä on olemassa taivuttelua varten tehtyjä pihtejä. Lisäksi siellä osataan tarvittaessa lämmittää laseja taivuttelun onnistumiseksi.

Mitenkään mieltä ylentävää netistä tilattujen lasien taivuttelu ei toki ole, mutta senkin teen niin hyvin kuin osaan.

Kuinka yleistä silmälasien netistä tilaaminen on?

Silmälasien käyttö 2007 -tutkimus on viimeisin näkemäni lähde silmälasien nettitilaamisen yleisyydestä. Kyseisen tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy Optisen alan tiedotuskeskuksen toimeksiannosta.

Tutkimuksessa 4% vastaajista ilmoitti ostaneensa silmälaseja internetin kautta. Mielenkiintoisin seikka tutkimuksessa oli se, että kolmasosa silmälaseja tilanneista ilmoitti, ettei ollut tyytyväinen tilaamiinsa silmälaseihin. Otos on kuitenkin aika pieni, koska vastaajamäärä oli niin pieni internetistä tilattujen silmälasien kohdalla (n=23).

Kirjoitus on julkaistu 19.4.2009 ja päivitetty 23.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Helena says

    Heippa!
    Varoituksen sanoistasi huolimatta päätin kuitenkin tilata silmälasit netistä, koska ne saa niin halvalla verrattuna ainakin meidän kylän optikkoliikkeen hintaan. Näin pienituloisena on vaan pakko yrittää säästää jokaisesta mahdollisesta paikasta ja olen tilaamassa ihan yksinkertaisia yksiteholaseja.

    Osaisitko sanoa tarkemmin kuinka paljon tuo PD-arvon mittaaminen voi maksaa?

  2. Hei!
    Silmäterävälin eli Pd:n mittaus on maksanut 0-20 euroa niissä liikkeissä joissa olen työskennellyt.

    Sinun kannattaa kysäistä oman paikkakunnan liikkeestä mitä mittaus heillä maksaa.

  3. Moi, ostin kohtalaisen kalliit merkkikehykset merkkiliikkeestä. En oikein ole ostokseeni tyytyväinen, sillä kehykset ovat tätä uudempaa tyyliä ja paljon entisiä isommat. Olisin halunnut liukuvärjäyksen linsseihin, siis nyt jälkikäteen tajusin vasta sen, sillä silmänympäryksen ihon kaikki virheet oikein pomppaa esiin ja korostuu suurten kirkkaiden linssien läpi…kamalaa..Voikohan linssejä liukuvärjätä jälkikäteen ja jos voi, onko se kallista? Kyseessä yksiteholinssit, pinnoitukset: heijastamaton+kova.

  4. Hei Sari!

    Valitettavasti pinnoitettuja linssejä ei voida enää jälkikäteen värjätä. Tämä ei ole mahdollista, koska väri tulee aina linssin pintaan ja vasta sen päälle tulee halutut pinnoitteet.

    Tietenkin linssiä voidaan yrittää värjätä, muta väri ei mitä luultavimmin tartu linssin pintaan ja myös pinnoitteet voivat vaurioitua.

    Luonnollisesti tällaiseen operaatioon ryhdytään vain asiakkaan omalla riskillä.

  5. Heidi says

    Hei!
    Voisiko sinulle laittaa sähköpostilla kysymyksiä? 🙂

  6. Hei Heidi!
    Mieluiten vastaan kysymyksiin tässä blogissa, jolloin niistä voi olla iloa muillekin.

    Mutta toki voit laittaa minulle myös postia. Olen kyllä vastaillut niihinkin.

    Osoite on: piilolinssioptikko(at)windowslive.com

  7. Annika says

    Moi,
    miten mitataan “silmien keskiöväli” ?

  8. Hei Annika!

    Silmien keskiövälillä eli silmäterävälillä tarkoitetaan silmän mustuaisten eli pupillien välistä etäisyyttä.

    Optikkoliikkeessä kyseinen arvo mitataan pupillometrillä (tarkoitukseen suunniteltu mittari) tai PD-tikulla.

    Mikäli arvon haluaa mitata itse, voi sen tehdä mittaamalla viivoittimen avulla mustuaisten välisen etäisyyden. Arvo mitataan mustuaisen keskeltä toisen mustuaisen keskelle.

    Arvoa mitatessa kannattaa olla tarkkana, koska väärillä mitoilla lasit eivät välttämättä toimi kunnolla.

    Ja kuten jo kirjoitinkin tähän kirjoitukseen, arvon voi myös mittauttaa optikkoliikkeessä, jolloin se tulee varmasti oikein.

  9. Kiitos hyvästä blogista – kuten olet todennut, saattaa optisen alan markkinointi olla aikamoista hepreaa, ja monet jutut ovat selventyneet täältä.

    Tätä en kuitenkaan ihan ymmärrä:
    “Nettikaupojen valikoima linssien ja kehysten suhteen on varsin suppea.” Kehyksiä ainakin tuntuu löytyvän kaikkia keksimiäni merkkejä kohtalaisen helposti, joten ilmeisesti tarkoitit tässä jotain tiettyjä nettikauppoja?

    Oma ongelmani on se, ettei Suomesta tunnu löytyvän makuuni sopivia laseja, ja voisin tilata netistä – esimerkiksi http://www.retrospecs.co.uk kiinnostaa. Onko jotain syytä, miksi tämän tyyppisistä kaupoista ei kannattaisi tilata? Entä kannattaisiko harkita pelkkien kehysten tilaamista ja linssien hankkimista Suomesta, jos nyt ei hintaa mietitä vaan ainoastaan laatua?

    Linsseistä sitten eivät optikot eivätkä nettikaupat paljon kerro. Ilmeisesti on muutamia eri merkkejä linsseille, ja liikkeestä riippuu mitä käytetään, ja pinnoitteet tulevat sitten linssimerkin mukaan, vai? Onko nettiliikkeiltä järkevää kysellä esimerkiksi mitä linssimerkkejä käyttävät?

  10. Hei Arho!
    Kehysmalliston suppeudesta moitin muutamia pääasiassa halvalla hinnalla itseään markkinoivia sivustoja, joista lasinsa netistä tilaavat suomalaiset uskoakseni pääasiassa tekevät tilauksensa.

    Toki netistä löytyy myös sivustoja, joissa on valtavat valikoimat laadukkaitakin kehyksiä. Osa ihmisistä ei kuitenkaan mielellään tilaa lasejakaan englanninkielisiltä, entuudestaan tuntemattomilta sivuilta.

    Esimerkiksi tuolta mainitsemaltasi sivustolta näyttää löytyvän laaja valikoima laadukkaiden valmistajien kehyksiä. Valitettavasti en osaa sanoa kuitenkaan sen tarkemmin tuosta sivustosta mitään.

    Yleisesti brändituotteita myyvillä sivustoilla myös hinnat nousevat. Tällöin ei enää puhuta muutaman kympin laseista, vaan hinnat voivat olla lähellä Suomen hintoja. Tällöin asiakkaan pitää olla todella varma ostopäätöstä tehdessä siitä, että uskaltaa laittaa laseihin useamman satasen rahaa kiinni ilman että laseja pääsee kokeilemaan etukäteen. Ainakin palautusmahdollisuus kannattaa selvittää ennen lasien tilaamista.

    Linsseissä valikoiman suppeudella tarkoitan sitä, että halvempien nettikauppojen linssit eivät yleensä ole maailman laajuisesti tunnettujen valmistajien brändilinssejä. Asiakkailta kuulemani perusteella kaikki nettikaupat eivät myöskään suostu kertomaan kenen linssejä he käyttävät. Tällöin olisin varovainen laseja tilatessa. Toisaalta varmasti löytyy myös nettikauppoja, jotka myyvät myös tunnettuja, hyvälaatuisia linssejä.

    Pelkkä kehyksen linssittäminen onnistuu toki Suomessa, mutta tällöin se tapahtuu asiakkaan vastuulla. Yleensähän näissä ei tule ongelmia, mutta mahdollista se kuitenkin on. Se miksi vastuu on asiakkaalla, johtuu siitä, että optikko ei välttämättä tunne kyseisen kehyksen ominaisuuksia. Vahingon sattuessa vastaavaa kehystä ei ole myöskään saatavissa liikkeeseen normaalien reittien kautta.

    Toki jos sinulla on mielessä joku erityinen kehys jollakin sivustolla, niin voit käydä optikkoliikkeessä kysymässä saisiko samanlaisen kehyksen tilattua heidän kauttaan. Tällöin voit vertailla hintoja ja miettiä kumpi tuntuu sinusta turvallisemmalta vaihtoehdolta.

    Mukavaa jos blogistani on ollut iloa:)

  11. Hei, kiitos vastauksesta!

    Halvalla saa tietysti mitä saa, mutta linssien vertailu on tosi vaikeaa vaikka merkit avoimesti kerrottaisiinkin. Miten verrata vaikkapa Rodenstockin, Pentaxin ja Allopticin linssejä? Netistä ei tunnu löytyvän minkäänlaisia vertailutietoja, joten on vaikea miettiä paljonko oikeasti kannattaa maksaa.

  12. Hei Arho!

    Asiakkaalle linssien vertaileminen on tosiaan valitettavan hankalaa. Itsekään en ole törmännyt yhteenkään luotettavan oloiseen vertailuun linsseistä.

    Linssien vertaaminen ei ole myöskään ihan yksiselitteistä, koska linssin hyvyyteen vaikuttaa monta tekijää.

    Yksi linssi voi olla hyvä tiettyyn käyttötarkoitukseen, voimakkuuteen ja kehykseen ja toinen taas toisenlaiseen.

    Esimerkiksi monitehoista on olemassa kaukopainotteisia linssejä, lähipainotteisia linssejä, yleislinssejä, matalaan kehykseen suunniteltuja linssejä jne.

    Netistä tilatessa asiakas joutuu monesti valitsemaan linssin hieman summassa kun taas optikkoliikkeessä tähän saa apua henkilökunnalta.

    Yksi tapa saada tietoa linssien hyvyydestä on selvittää onko se saanut jotakin optisen alan palkintoa. Yksi esimerkki tämmöisestä palkinnosta on arvostettu Silmo d’Or Awards, joka jaetaan kerran vuodessa.

    Toisaalta taas palkittu linssi väärään käyttötarkoitukseen voi olla huonompi kuin palkitsematon linssi oikeaan käyttötarkoitukseen.

    Omien kokemusteni perusteella nettikauppojen asiakaspalvelukaan ei juuri pysty näissä asioissa auttamaan laadukkaasti. Kommentoida toki saa jos jollakin on toisenlaisia kokemuksia:)

  13. Samuel Ranta says

    Hei!

    Päätin kirjoittaa kokemuksistani tänne, sillä luulen että tästä voisivat hyötyä muut jotka ovat aikeissa tilata silmälasit netistä. Innostuin valtavasti halpojen lasien mahdollisuudesta kesällä ja etsin netistä suuren määrän sivustoja ja nettikauppoja asiaan liittyen.

    Mielestäni on käsittämätöntä että nettikaupat antavat asiasta hyvin yksinkertaisen ja suorasukaisen kuvan, mittaat vain silmäterävälin viivoittimella ja tai merkitset tussilla pupillien paikat sovituslinsseihin ja asia on selvä. Suoritin mittauksia useana päivänä peräkkäin, sekä viivoittimella ja nettikaupan sovituskehyksillä ja sain seuraavanlaisia arvoja omasta silmäterävälistäni: 57mm, 57,5mm, 58mm, 58,5mm, 59mm, 59,5mm, 60,5mm, 61mm, 61,5mm, 62mm, 63mm. Mittauksia suoritin n.30 käyttäen erilaisia peilejä ja tukia. Koska minulla on toisessa silmässä -6,5 ja toisessa -7,0, sanoi silmälääkäri että jo millin heitto vaikuttaa huomattavasti. Lisäksi sovituskehysten laatu oli todella alhainen, kehykset eivät olleet kestäneet edes sovittamista, vaan yhdestä puuttui sanka ja toisesta tassu ja kaikki osat heiluivat ja nitisivät ja natisivat. Koska silmälasit ovat välttämätön osa elämääni, päätin jättää nettikaupat.

    Tulin juuri optikolta, josta tilasin itselleni lasit. Silmäterävälini oli 61,5mm. Olin siis osunut jopa kaksi kertaa oikeaan arvoon. Mittaukseni heittivät pahimmillaan jopa 6mm. Olen nyt sitä mieltä että kotikonstein (viivoittimella ja tussilla) varman oikean arvon saaminen on lähes mahdotonta. Huomasin että arvot ovat aamuisin ja iltaisin pienempiä. Otaksun että tämä johtuu valaistuserosta. Aamuisin ja iltaisin on hämärämpää ja pupilli on isompi. Jos viivoitin ei ole absoluuttisen suorassa on lukema heti erilainen. Jos pää liikahtaa vähäisenkin, lukema muuttuu.

    Mutta asia ei ole edes näin yksinkertainen vaan lisäksi nettilähteessä todetaan:

    “When you enter your Pupillary Distance (PD) details on the glasses prescription form, enter the number you have just measured – this is your ‘distance PD.’ You then need to enter your ‘near PD’ which is calculated as 3mm less than the distance PD.
    e.g. Distance PD = 60
    Near PD= 60 – 3 = 57”

    Tästä eivät monet nettikaupat mainitse mitään. Ymmärrän tuon siten että merkkaamalla tussilla ei koskaan voi saada oikeaa arvoa. Jos vielä olisin saamistani arvoista lähtenyt vähentelemään olisi lopputulos ollut vielä enemmän sattumankauppaa.

    Epäilen että nettikauppoja hehkuttavilla yksilöillä ei voi olla kovin pahaa taittovirhettä, jolloin väärä PD ei heidän laseissaan aiheuta sellaista vääristymää että huomaisivat sitä. Heidän levittämänsä halpojen silmälasien evankeliumi on hyvin edesvastuuton, sillä heille itselleen lasit eivät edes ole välttämättömyys ja he tekevät suuren karhunpalveluksen kaikille niille jotka eivät pärjää ilman laseja hetkeäkään levittämällä heidän eteensä unelmia kenkäparin hintaisista silmälaseista.

    Mutta, nythän minulla on se oikea PD ja voisin halpoja laseja tilata! Siltikään sitä en tee, sillä lasien on kestettävä jokapäiväistä käyttöä ja aktiivista urheiluelämää ja ainakin noista sovituskehyksistä voi varmaksi sanoa että ne eivät sitä olisi kestäneet.

  14. Hei Samuel!
    Kiitos kommentistasi.

    Silmäterävälin mittaaminen ei tosiaan ole ihan helppo juttu, vaikka siltä se tuntuisikin nettikauppojen sivuja lukiessa. Omilta opiskeluajoilta muistan, että mittausta harjoiteltiin kerta jos toinenkin.

    Esimerkiksi sinun kohdalla kuuden millimetrin heitto mitassa olisi aiheuttanut aikamoisen prismavaikutuksen linsseihin ja näkeminen olisi varmasti ollut hankalaa.

    Tuo englanninkielinen kohta, jota siteeraat, on ohje lähilasien PD-arvoa varten. Lähelle katsoessa silmät kääntyvät sisäänpäin ja näin ollen PD-arvon pitää olla pienempi kuin kauko-PD.

    Sekään ei ole ihan yksiselitteinen ohje, että kolmen millimetrin vähennys kauko-PD:stä on riittävä. Mikäli henkilöllä on suuri lukulisäys voi vähennys olla enemmänkin kuin kolme millimetriä.

    Mikäli netistä on tarkoitus hankkia vielä monitehotkin pitäisi PD:n lisäksi pystyä mittaaman vielä rajankorkeuskin.

  15. Jarkko Jalkanen says

    Hei
    Kiitos tarpeellisesta blogistasi. Haluaisin tietää vaikuttaako ikääntyminen aikuisten PD-arvoihin? Kiitos.

  16. Hei Jarkko!
    Mukavaa jos blogistani on ollut hyötyä.

    Mielestäni ikääntyminen ei pitäisi vaikuttaa PD-arvoon. Ikääntyessähän mustuainen pienenee jonkin verran, mutta koska arvo mitataan mustuaisen keskeltä, pitäisi sen pysyä ennallaan.

    Toki jos edellisestä mittaamisesta on kulunut useampi vuosi, kannattaa mitta varmistaa ennen uusien lasien hankkimista.

  17. Hei!
    Kysyisin mistä silmälasilinssien suuri hintaero johtuu? Liikkeissä näytetään kuvaa jossa monitehojen lukuosan terävävän näön alue on halvoissa linsseissä pieni ja kalleissa iso. Tulee mieleen että onko niissä halvoissa linsseissä jätetty hionta kesken? Ja keskihintaisissa viety vähän pitemmälle ja kalleissa hiottu kunnolla. Vertaan vain ns. tiimarin laseihin jotka ovat halvat, mutta terävän näön osuus on suuri.
    Toki monitehoissa lukualue on pienempi. Eräässä liikkeessä sanottiin että halvoissa linsseissä käytetään vanhanaikaista hionta systeemiä, mutta miksi? Käsittääkseni tietokone hioo linssin ja raakalinssin hinta on uskoakseni vain muutamia euroja. Esim. Ostan halvan zoom objektiivin kameraani jossa on 10 optisesti hiottua muovilinssiä. Sen hinta on halvimmillaan 100,00 euroa, joten linssihinnaksi tulee 10,00 euroa kappale + muu tekniikka päälle. Totuuden nimessä täytyy tietysti sanoa että laadukkaat objektiivit maksavatkin enemmän.
    Mutta tällä laskulla silmälasien linssit maksaisivat 20,00 euroa/pari. Oli miten oli linsseissä on ilmaa rajusti.

    Hajotin omat lasini ja tilasin netistä yksiteholasit hintaan 45,00 euroa kun piti saada nopeasti lasit tilalle. Näin siksi että minulla on tarve monitehoihin, enkä ollut vuosiin käynyt silmälääkärissä enkä siinä kiireessä alkanut sitä tilaamaan. Tulivat kotiin 2 päivässä ja olen ollut niihin todella tyytyväinen. Kehykset ovat laadukkaan oloiset eivätkä nitise eivätkä natise. Ja sankojen taivuttelukin on onnistunut optikkoliikkeessä ilman kommentteja.
    Mutta, monitehojen tilaaminen onkin sitten eri juttu. Juuri noiden yllämainittujen mittojen takia.
    Mutta ne linssihinnat vaan närästää.
    Ei niinkään kehysten hinta. Tarjouksistakin saa laadukkaita kehyksiä edullisesti. Kyselin eräästä liikkestä moniteholinssien hintoja ja hintahaarukka 90-290,00 euroa. En kuuna päivänä usko että noiden kalliimpien linssien materiaali ja hionta todella maksaa tuon erotuksen verran. Pinnoitteethan käsittääkseni ovat samat. Toki voi pinnoitteissa olla laatuerojakin, mutta ei se silti selitä hintaeroa.
    Toiset vannoo hoyan nimeen ja haukkuu pentaxin linssit, ja päinvastoin. Uskon että molemmat ovat sen laatuisia linsejä että niistä näkee läpi ja sehän on kai pääasia.

  18. Hei Pile!
    Moniteholinssien hintahaitari on tosiaan todella suuri johtuen juuri erilaisista materiaaleista ja hiontatekniikoista.

    Se miksi vanhanaikaisella ja uudenaikaisella hiontasysteemillä hiottujen linssien hintaero on niin suuri, johtuu juuri hiontatekniikan kehittämisen kustannuksista.

    Tällaisen uuden tekniikan kehittäminen maksaa paljon ja näin ollen linssit ovat kalliimpia kuin vanhemmalla eli halvemmalla tekniikalla tehdyt linssit.

    Esimerkiksi kalliimmissa niin sanotuissa yksilöllisissä monitehoissa pystytään huomioiman enemmän tekijöitä ja pystytään valmistamaan asiakkaalle yksilölliset lasit. Vanhemman tekniikan linsseissä esimerkiksi tällainen ei ole mahdollista.

    Moniteholaseja ja Tiimarin laseja ei voi oikein verrata näköalueen leveydessä.

    Tiimarin lasithan ovat yksitehoiset eli ikään kuin suurennuslasi silmälasikehyksessä. Tällöin linssi on yhtä samaa voimakkuutta koko pinta-alalta. Monitehoissa voimakkuus muuttuu portaattomasti kaukovoimakkuudesta lukuvoimakkuuteen eli linssissä on useita eri voimakkuuksia eri kohdissa linssiä. Tämä aiheuttaa linssin reuna-alueelle vääristymää.

    Tämän reuna-alueen vääristymän määrä riippuu asiakkaan voimakkuudesta ja moniteholinssin valmistustekniikasta.

    Me kaikki arvostamme eri asioita ja olemme valmiit maksamaan eri asioista. Toki näillä halvemmillakin moniteholinsseillä näkee, mutta uudemmalla tekniikalla näkemisestä saadaan paljon mukavampaa kuin halvemmilla. Itse olen myynyt läheisille sukulaisille ja ystäville 700 – 800 euron moniteholaseja ihan sen takia, että mielestäni näkeminen niillä on huomattavasti parempaa.

  19. Heippa!

    Kävin juuri näöntarkastuksessa ja ajattelin tilata netistä lasit, mutta reseptiini ei merkitty tuota silmäteräväliä ollenkaan. Kuinka suuri merkitys sillä on pienillä vahvuuksilla? Esim. omani:
    sf -0,50 syl -0,25 ax 170
    sf -0,25 syl -0,50 ax 70

    Eli uskallanko tilata lasit oletusarvolla, mikä taisi olla 31mm?

  20. Hei Satu!
    Itse en lähtisi tilaamaan laseja ilman oikeaa PD-arvoa, vaikka voimakkuutesi ovatkin varsin pienet. Näin pienestä heitosta ei pitäisi olla suurta haittaa, mutta parhaimman tulokset tässäkin tapauksessa saa oikealla mitalla.

    Suosittelisin sinua käymään mittauttamassa silmäterävälisi optikolla. Toinen vaihtoehto on tietenkin mitata PD viivoittimella kaverin avustuksella, mutta varmimman mitan saat optikoltasi.

  21. Niina says

    Hei!
    Mua mietityttää mun kaukolasien silmälasimääräyksessä, kun siihen on laitettu erikseen pd- ja kv-arvot. Kun jostain ymmärsin että ne tarkoittavat molemmat silmäteräväliä. Eli mulla lukee OD: pd=31,3 ja kv=31,5 ja OS: pd=31,3 ja kv=31,0. Mitä nämä siis tarkoittavat?

  22. Hei Niina!
    Pd- ja kv-arvot eivät ole aina välttämättä samat.

    Pd tarkoittaa mustuaisten etäisyyttä toisista ja se saadaan mittaamalla. Kv eli keskiöväli tarkoittaa linssien optisten keskipisteiden etäisyyttä toistaan.

    Yleensä kaukolaseissa pd ja kv ovat samat, mutta lukulaseissa kv on pienempi kuin pd.

    Lukulaseissa pienempi kv johtuu siitä että lukiessa silmät kääntyvät sisäänpäin ja näin ollen optisen keskipisteenkin on oltava sisempänä.

    Pd:n ja kv:n välillä voi olla eroja myös silloin kun laseihin halutaan tehdä prismakorjausta niin sanotulla dessaustekniikalla.

    Sinun arvoissa erikoista on se että toisessa silmässä kv on suurempi kuin pd ja toisessa pienempi.

  23. Kaisa says

    Hei!

    Mitä mieltä olet, jos tilaan pelkät kehykset netistä ja linssit sitten ostan optikolta?

    Minulla on nimittäin tiedossa jo kehykset mitä sovitin optikolla (ovat siis varmasti sopivat ja hyvät), Chanelin uunituore kehys CHANEL 3221Q C819 (Kuva näkyy esim. täällä: http://www.opticabassol.com/glasses/ulleresgraduades/chanel-3221q-c819_CHANEL3221Qc819_1267).

    Optikolla kehykset kuitenkin maksavat reilusti yli 300€ (olikohan 345€), ja netistä ne saisi tilattua vähän päälle 200€:lla.

    Tässä tapauksessa kun kehykset kuitenkin ovat identtiset sekä netissä että optikolla, miten luulet että siihen suhtaudutaan optikolla? Onko tässä sama tilanne kuin mitä aikaisemmin jo vastasit, että optikkoliike ei ota mitään vastuuta kehysten linsittämisen aikana kehyksille tapahtuvista vaurioista, koska ”ei välttämättä tunne kyseisen kehyksen ominaisuuksia”, vaikka kehykset ovatkin heillä valikoimassaan?

    Ja vielä yksi kysymys: onko sinulla tietoa, että voiko piilolinssien jatkuvasta käytöstä olla haittaa silmille? Minulla on herkästi kuivuvat silmät, joten käytän yötäpäivää kuukausilinssejä normaalien kuukausilinssien tapaan. Käytän piilareita päivittäin aamusta iltaan, kotona illemmalla vaihdan sitten lasit päähän. Onko tästä siis haittaa silmille, jos käytän näin piilareita vaikkapa useampia vuosikymmeniä?

    Kiitos paljon vastauksistasi jo etukäteen!

  24. Hei Kaisa!
    Oman kokemukseni perusteella asiakkaan omaan kehykseen hiominen tapahtuu aina asiakkaan omalla vastuulla, vaikka liike samaa kehystä myisikin. Todennäköisyys sille on toki pieni, että hiontavaiheessa kehykselle tapahtuisi jotakin.

    Kannattaa myös varautua siihen, että joudut maksamaan linssien hionnasta erikseen. Yleensä linssien muotoonhionta sisältyy hintaan vain silloin, kun asiakas ostaa linssit ja kehykset samasta paikasta.

    Mielestäni sinun kannattaa kysyä asiaa etukäteen liikkeestä, josta ajattelit tilata linssit. Näin saat kulut selville ennen päätöstä.

    Piilolinssien käyttäminen voi aiheuttaa pysyviä muutoksia silmiin. Esimerkiksi liiallinen piilolinssien käyttö voi johtaa hapenpuutokseen silmissä, joka ilmenee niin sanottuina uudissuonina tai vaikka sarveiskalvon turvotuksena.

    Tämän takia onkin todella tärkeää käydä säännöllisesti optikon suositusten mukaan piilolinssikontrollissa, jotta piilolinssien käyttäminen olisi turvallista pidemmän päälle. Yleensä tämä tarkastusväli on 6-12 kuukautta.

    Kontrollissa pystytään seuraamaan juuri sitä, että linssien käyttö ei aiheuta muutoksia silmiin. Mikäli silmiin tulee muutoksia, niin niihin voidaan puuttua välittömästi esimerkiksi käyttöaikasuosituksia tai linssityyppiä muuttamalla.

  25. Tervehdys

    Itselläni ei ole varsinaisesti kysymystä, mutta moniteholasien uusinta ajankohtainen.
    Niinpä tuossa olen katsellut tarjouksia, 2 lasit yhden hinnalla jne. ja kun vertailee nettikauppojen hintoihin tuntuu, että jotkut tarjoukset ovat 1 lasit 2 hinnalla?

    Itsekkin innostuin nettikauppoja selaileen lävitse ja laskeskelemaan hintoja, onhan ne “edullisia”, vai ovatko?
    Kaikissa löytämissäni kaupoissa oli juurikin blogin alussa mainitsemasi “vika” rajakorkeuden (omassa asiakaskortissa lukukorkeus) puute. Netissä tein 3:ssa sivustossa laskelman, eikä yhdessäkään niistä puhuttu ko. asiasta mitään.

    Itsellä on kokemusta ko. asiasta, kun ostin edelliset lasini, ensimmäiset linssit ei sitten millään “istuneet” nokalle. Joudun työssäni paljon käyttämään lasien sekä lähi- että kauko aluetta.
    Ostin lasit kotimaisesta optikkoliikkeestä ja reilun kk “koekäytön” jälkeen linssit vaihdettiin tyytyväisyystakuuseen kuuluvana,ilman isompia kuulusteluja, korjaten lukukorkeus 18 arvoon 20.
    Kuten kirjoitit, 1-2 mm heitto saattaa tehdä laseista käyttökelvottomat tai ainakin erittäin epämiellyttävät käyttää.

    Nyt lasit ovat palvelleet 4 v. hienosti, eikä laseissa vieläkään mitään vikaa ole, (ulko)näkö vain tuppaa huononeen, onneksi ne on helppo korjata uusilla (pokilla) ja linsseillä!
    Epäilen, että nettikaupassa ko. vaihto ei tapahdu yhtä simmpelisti, saati saako sieltä ollenkaan uusia eri lukukorkeudella olevia tilalle?
    Eli tuon lukukorkeuden mittaaminen ei ilmeisesti ole ihan helppo juttu tavalliselle kadun tallaajalle, kun “virheitä” sattuu ammatti-ihimisillekkin.
    Jos oikein ymmärsin se on siitäkin hankala arvo, ettei ole vakio kuten pupillien väli, vaan linssikohtainen, vaihdellen eri laseissa.
    Joten taidan jättää “edulliset” monitehot netistä hankkimatta ja saapastella tutulle optikolle.
    Yksitehojen hankinta netistä saattaisi vielä ollakkin vaivan arvoista?

    Kiitokset hyvästä blogista!

  26. Hei Juha!
    Rajankorkeuden mittaamisen kanssa saa olla tosiaan tarkkana ja välillä meille ammattilaisillekin käy virheitä.

    Asiakkaan normaalin päänasennon päätteleminen voi olla välillä haastavaa, jos asiakas on hetkittäin todella ryhdikkäässä asennossa ja välillä vähemmän ryhdikkäässä.

    Mukavaa, että sait kuitenkin sopuisasti uudet, toimivat linssit ja olet ollut niihin tyytyväinen.

    En osaa tarkemmin sanoa nettikauppojen palautusehdoista, joten en ala veikkailemaan mitään. Joka tapauksessa netistä tilatessa asiakas ottaa aina riskin siitä, että mitoitus ei osukaan ihan kohdalleen.

    Kuten sanoitkin, rajankorkeus on kehys- ja linssikohtainen mitta. Mittaan vaikuttaa kehyksen korkeuden lisäksi valitun linssityypin asennussuositus.

    Mukavaa, jos blogistani on ollut iloa!

  27. Mirjami says

    Uskaltauduin viimeinkin kokeilemaan silmälasien tilaamista netistä. Lasit ovat todella kivan näköiset, mutta sangat ovat aivan liian pitkät ja aiheuttavat päänsärkyä ja muutenkin tuntuvat epämukavavilta. Kävin eräässä opitkkoliikkeessä kysymässä, olisiko laseja mahdollista taivutella sopivammiksi, mutta tämä ei kuulemma onnistu, sillä muovisten sankojen sisällä ei ole “metallista ruotoa”. Onko siis niin, että laseja ei ole mahdollista saada päähäni sopiviksi?

  28. Hei Mirjami!
    Näin yleisesti voin sanoa, että muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta lähes kaikkia kehyksiä on mahdollista taivuttaa. Vaikka muovikehyksen sangassa ei olisikaan niin sanottua metalliruotoa, ei se kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä etteikö sitä voisi taivuttaa.

    Näin lasejasi näkemättä en voi kuitenkaan sanoa varmasti onko silmälasiesi sanka taivuteltavissa vai ei.

    Ehkä sinun kannattaisi käydä vielä toisessa optikkoliikkeessä kysymässä lasiesi taivuttelusta. Jos sieltäkin tulee kieltävä vastaus, niin sitten kehyksesi ovat valitettava poikkeus.

  29. Jonna says

    Hei!

    Voiko silmälaseihin muuttaa jälkikäteen pd/kv arvoa, jos on tilannut lasit virheellisellä pd/kv arvolla? Osaatko sanoa minkälaisia lisäkustannuksia voi tulla tästä?

    Kiitos etukäteen!

    • Hei Jonna!
      Valitettavasti pd/kv arvoa ei ole mahdollista muuttaa jälkikäteen.

      Jos sinulla on jostain syystä väärillä arvoilla olevat silmälasit, niin ainoa keino korjata tilanne on hioa kehyksiin kokonaan uudet linssit oikeilla mitoilla.

  30. Linssit omiin kehyksiin says

    Hei!
    Jos ostan silmälasikehykset netistä ja linssit optikkoliikkeestä, maksaako linssien laitto enemmän kuin jos ostaisin koko paketin liikkeestä?

    • Hei!
      Uskoakseni valtaosa optikkoliikkeistä veloittaa asiakkaan linssien asennuksesta asiakkaan omiin kehyksiin niin sanotun hiontamaksun. Maksu vaihtelee liikkeestä ja hionnan vaativuudesta riippuen muutamasta kympistä jopa sataan euroon.

      Lisäksi yleensä aina optikkoliikkeiden tarjoukset koskevat koko silmälasien eli kehyksen ja linssien ostajia.

      Kannattaa myös muistaa, että kaikki liikkeet eivät välttämättä tee linssejä asiakkaan omaan kehykseen.

      Varmimmin asia selviää kun käyt kysymässä miten paikalliset optikkoliikkeet suhtautuvat tämmöiseen. Näin pystyt arvioimaan kuinka paljon eri vaihtoehdot maksaisivat.

  31. Moi

    Kävin tänään silmälääkärin tarkastuksessa ja löysin oikein tyylikkäät merkkikehykset, jotka istuivat suoraan kuin nenä päähän. Ne vaan maksavat kivijalkaliikkeessä 400-550 euroa 1.67 hiotuilla linsseillä vähän muista kylkiäisistä (toiset lasit tai aurinkolasit) riippuen.

    Netistä suomenkielisestä liikkeestä 224 euroa toimitettuna. Suurin ongelma on tuo PD-arvo, jota ei ollut ilmoitettu reseptissä. Soitin silmälääkäriin, jossa siis kävin, niin sanoivat että siinä automaattisessa mittauksessa oli tullut arvo 63, joka siis pitää puolittaa. Koitin viivottimella kikkailla ja pääsin kyllä ihan samaan lukuun.

    Toinen juttu oli reseptin +merkkinen sylinteriarvo toiselle silmälle, tämä piti ilmoittaa tuonne nettikauppaan, jotta osaavat kääntää sen jotenkin -merkkiseksi arvoksi. Meneekö tämä ihan oikein? Hintaero on niin suuri, että tekee silti mieli tilata tuolta netin kautta.

    • Hei!
      Yleensä silmälääkäri ei mittaa silmäterämittaa eli PD-arvoa. Toki esimerkiksi niin sanottu autorefraktometri saattaa mitata automaattisesti silmäterävälin, mutta itse en lähtisi näillä arvoilla laseja tilaamaan.

      Tällä mittaustavalla ei huomioida eroja oikean ja vasemman silmän välillä. Lähes aina PD-arvo on hieman erilainen oikealle ja vasemmalle silmälle. Lisäksi olen omassa työssäni huomannut, että autorefraktometri antama PD-arvo ei pidä täysin paikkansa ainakaan liikkeessä missä itse työskentelen.

      Suosittelisinkin siis PD-arvon mittauttamista optikkoliikkeessä. Tosin osa liikkeistä voi veloittaa tästä jotakin.

      Hajataitteisuuden määrä eli sylinterivoimakkuus voidaan merkitä + tai – merkkisenä. Sama voimakkuus siis voidaan ilmoittaa kahdella eri merkitsemistavalla. Turvallisinta on ilmoittaa voimakkuus juuri niin kuin se on lasireseptissä, eikä lähteä sitä itse millään tavalla kääntämään.

      Kaiken järjen mukaan nettikaupan pitäisi kyllä osata tulkita reseptiä riippumatta siitä onko se merkitty + tai – sylinterillä.

  32. ilkka sinkkonen says

    pyöräilylaseiksi yksi vai moniteho,ikänäkö korjaus kauko+2 lähi+4.ihan lähelle ei välttämättä tarvitse “nähdä”pelkkä kaukolasi helpottaisi valintaa(enemmän tarjontaa).vai onko vain suoraan otettava monitehot kuten arkilaseisakin on.

    • Hei Ilkka!
      Valintaan siitä sopisiko pyöräilylaseiksi parhaiten yksitehot vai monitehot, vaikuttaa juuri tuo lähinäön tarve.

      Osa haluaa pyöräilylaseiksikin monitehot nähdäkseen lähelle esimerkiksi karttaan, sykemittariin tai kännykkään.

      Toiset eivät tätä taas kaipaa ja he pärjäävät yksitehoilla. Pelkillä yksiteholaseilla näkökenttä on mahdollisimman laaja, eikä linssin reunavääristymät haittaa samalla tavalla kuin monitehoissa.

      Sinulla on kohtuullisen paljon voimakkuutta lähelle. Ilman lähikorjausta esimerkiksi tekstiviestien lukeminen saattaa olla aika haastavaa. Oman kokemukseni mukaan varsin monet päätyvät sinun voimakkuuksilla monitehoihin, jotta näkeminen kaikille etäisyyksille olisi sujuvaa.

      Mielestäni sinun kannattaa käydä juttelemassa asiasta optikkoliikkeessä. Näin optikko pystyy näyttämään sinulle niin sanotun koekehyksen avulla miten näkisit pelkillä yksiteholaseilla eli koetko lähinäön riittävänä.

  33. Eliin says

    Hei!
    Voinko jotenkin selvittää mikä on pupillieni etäisyys toisistaan kun reseptiini se on merkitty PD 29.00 / 29.00 eli ilmeisesti kummankin silmän arvo erikseen. Aion tilata halvat lasit netistä työlaseiksi ja siellä valittavana olevat PD arvot ovat väliltä 54mm – 74mm?

    • Hei Eliin!

      Silmäterävälimitta eli PD voidaan ilmoittaa yhdelle silmälle tai molemmille silmille yhteisarvona. Suositeltava tapa on ilmoittaa PD molemmille silmille erikseen, niin kuin sinun reseptissäsi on tehty. Näin se on tarkempi silloin jos silmät ovat eri etäisyydellä toisistaan.

      Kerroit PD-arvosi olevan 29/29. Arvot ovat niin sanotut puoli-pd:t oikealle ja vasemmalle silmälle erikseen. Kokonais-PD on tämän perusteella 58.