Etäisyyksiä hankala hahmottaa uusilla silmälaseilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Älykkö(kö?) kysyi 24.1.2015

Tervehdys!!

Sain nyt 30-vuotiaana ensimmäiset lasini ja toki vielä totutellessahan tämä menee.

Yksitehoiset kaukolasit, jotka korjaavat liki- ja hajataitteisuutta, tai näin minulle kerrottiin. Reseptissä lukee, että oikea: sf -0.05 cyl -1.00 ax 116 = 1.00 ja vasen: sf -0.50 cyl -0.75 ax 50 = 1.00. Kuitissa kerrotaan vielä, että lukukorkeus on 23.0, Kv 31.0/30.5 ja Des.suun 0/180.

Olen nyt paininut muutaman “murheen” kanssa, mutta ensikertalaisena tuntuu hassulta kysyä ihan joka asian perään, koska varmasti nämä omituisuudet kuuluvat oikeasti asiaan.

Outoa kuitenkin on ja hieman ällöttävältä tuntuu, että suorat viivat vääristyvät kovin ja näkökentän sivulle jäävät esineet venyvät ja “huojuvat”. Päätä kääntäessä kuva tuntuu “laahavan” ja sinkuvan, vaikka itse liike olisi todella pieni. Nämä asiat hankaloittavat niin kävelyä, autoilua kuin ihan vaan arkitouhuilujakin.

Kävellessä en hahmota kunnolla korkeuseroja ja etäisyyksiä, rappuset on viheliäitä ja autolla ajaessa tuntuu, että etäisyydet eivät pidä paikkaansa ja että mittasuhteet venyvät, esim. auton kyljen pituus tai keulan pituus ja muoto. Kaarteessa pitää monesti pudottaa lasit silmiltä, kun tuntuu, että ajaa ojaan! Moni suora esine (tiedän, että ovat suoria!!) näyttää vinolta tai kaarevalta, jopa huojuvalta.

Samalla tavalla suorat pinnat, kuten pöytä tai lattia, vaikuttaa olevan vinossa tai kellallaan jopa hieman kaarellaan. Syvyysvaikutelmat ovat hukassa. Esineet näyttävät jotenkin pienemmiltä.

Olen aikani kuluksi kameralla seurannut silmiä, kun lasit ovat päässä ja nehän nykii ja nytkyy niinkuin discossa konsanaan. Näin varsinkin silloin, kun yritän hallita tarkemman näkemisen aluetta. Sanomattakin on selvää, että oksettaa, päätä ja silmiä jomottaa ja kohta varmasti leukaakin, kun kompastun johonkin kuoppaan, jota en hahmottanut! 😉

Tottuuko tähän ikinä? Ostinko väärän muotoiset tai malliset kehykset? Hankalat linssit?

Jos silmä tottuu laseihin, voinko enää elää ilman okulaareja? Nythän näkö sumenee valtavasti, kun otan lasit nenältä! Eletään aikoja, kun ilman laseja ei ole hyvä, mutta lasien kanssakaan ei pärjää! Jos jotain hyvää, niin älykkäämmältä näyttää, huterammalta tosin tuntuu 😉

Kiitos avusta!!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Älykkö(kö?)

Kertomasi perusteella sinulla on aika voimakkaita oireita uusista silmälaseista. Toisaalta ne kuulostavat kuitenkin ihan normaaleilta silmälaseihin tottumiseen liittyviltä oireilta. Esimerkiksi varsinkin nopeasti päätä kääntäessä kuva saattaa heilua ja horisontti keinua.

Et kertonut kuitenkaan sitä kuinka kauan olet totutellut uusiin silmälaseihin? Yleensä totutteluun kuluu aikaa muutamasta tunnista jopa muutamiin viikkoihin. Toiset tottuvat laseihin heti ja toiset joutuvat treenaamaan lasien kanssa pidempään.

Tärkeää on kuitenkin käyttää laseja mahdollisimman paljon, koska tämä nopeuttaa tottumista.

Jos siis olet totutellut laseihin vasta yhden päivän ajan, en huolehtisi asiasta vielä. Totuttelisin kuitenkin laseihin ensin siten että en menisi ihan heti auto rattiin, koska kertomasi perusteella joudut ottamaan lasit pois kesken ajamisen.

Jos laseihin tottuminen tuntuu kuitenkin mahdottomalta ja olet jo käyttänyt laseja jonkin aikaa, voit toki olla yhteydessä liikkeeseen, josta hankit lasit. He pystyvät tarvittaessa varmistamaan voimakkuuksien oikeellisuuden sekä tarkastamaan linssien optiset mitat ja kehyksen yleisen istuvuuden kasvoillasi.

Sitten toisesta kysymyksestäsi liittyen siihen pärjäätkö jatkossa enää ilman silmälaseja. Tässäkään tapauksessa asiaan ei ole valitettavasti mitään yksiselitteistä vastausta, joka toteutuisi automaattisesti kaikkien kohdalla.

Epäilen kuitenkin, että jatkossa et enää tavallaan hyväksy huomattavasti sumeampaa näkemistä ilman silmälaseja, vaan laseja on mukavampi pitää kokoaikaisesti. Tätä epäilen, koska sinulla on kuitenkin jo jonkin verran likinäköisyyttä ja hajataitteisuutta.

Toivottavasti elämä lasien kanssa alkaa sujua ja kokemasi oireet jäävät historiaan!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa