Hajataittoa, plussaa ja miinusta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Lotta kysyi 21.9.2014

Hei!
Kävin näöntarkastuksessa muutama päivä sitten ja selvisi, että minulla on sekä hajataittoa ja plussaa.

Sfäärinen voimakkuus oli oikeassa silmässä +0.50 ja vasemmassa +0.25 ja sylinterivoimakkuus oli oikeassa silmässä -0.75 ja vasemmassa -0.50.

En oikein ymmärrä mitä tämä tarkoittaa, että minulla on sekä plussaa että miinusta. Tarvitsenko siis moniteho tai kaksiteholasit? Ja ovatko voimakkuuteni niin pienet, että lasien hankkiminen ei edes olisi kannattavaa?

Olisin hyvin kiitollinen jos valaisisit minua siitä millaiset lasit minun täytyy hankkia, jos minun ylipäätänsä on kannattavaa hankkia laseja.

Kiitos jo etukäteen!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Lotta!

Silloin kun silmässä on hajataittoa tarkoittaa se sitä, että silmässäsi on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Silmä ei ole pallon muotoinen, vaan karkeasti voi ajatella, että silmä on ikään kuin amerikkalainen jalkapallo.

Sinun silmälaseissa voimakkuudet ovat siis oikeassa silmässä sf +0,50, cyl -0,75 ja vasemmassa silmässä sf 0,25 cyl, -0,50. Tämä tarkoittaa sitä, että oikeassa silmässä sinulla on toisessa suunnassa voimakkuus + 0,50 ja toisessa suunnassa -0,25 ja vasemmassa silmässä voimakkuudet ovat + 0,25 ja toisessa suunnassa -0,25. Silmälasireseptissä oleva ax-arvo eli akselinsuunta kertoo asteluvut, joissa voimakkuudet sijaitsevat.

Hajataitteisuuden määrä eli cyl-voimakkuus kertoo voimakkuussuuntien voimakkuuden eron. Sinulla ei siis ole oikeassa linssissä missään kohdassa voimakkuutta -0,75 tai vasemmassa voimakkuutta -0,50.

Tämä on vaikea asia selittää ja varmasti asiakkaasta tuntuu oudolta se, että linssissä ei ole sitä voimakkuutta mikä reseptissä on sanottu. Tämä asia on sellainen, että moni optisen alan ammattilainenkin on joutunut asiaa miettimään ja pohtimaan pitkään tajutakseen mistä on kyse.

Joka tapauksessa jonkinlaisena yhteenvetona voin sanoa, että sinulla on kaukotaitteisuutta ja hajataitteisuutta. Näiden korjaamiseen tarvitset kaukolasit.

Valitettavasti siihen kannattaako näillä voimakkuuksilla hankkia lasit, ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Sinun voimakkuuksillasi toiset hankkivat lasit ja kokevat saavansa suuren avun laseista ja toiset taas eivät koe mitään tarvetta silmälaseille.

Luonnollisesti lasien hankkimispäätökseen vaikuttaa myös se miten koet näkeväsi nyt ilman laseja.

Näytettiinkö sinulle muuten näöntutkimuksessa koekehyksen avulla miten näkisit laseilla ja ilman niitä?

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa