Millä voimakkuuksilla silmälasit kannattaa hankkia?

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Ihmiset miettivät usein mikä on sellainen voimakkuus, jolloin silmälasit tulee tai kannattaa hankkia.

Osa ihmisistä saattaa jopa vältellä optikolle tai silmälääkärille menoa siinä pelossa, että heidän on pakko hankkia lasit. Optikko tai silmälääkäri ei kuitenkaan pakota, eikä voikaan pakottaa ihmisiä lasien hankintaan. Pakottamisen sijaan asiakkaille suositellaan tarvittaessa lasien hankkimista ja kerrotaan miten lasien kanssa ja ilman niitä on mahdollista nähdä.

Näön muutosten kokeminen on hyvin yksilöllistä

Ihmiset kokevat hyvin yksilöllisesti näössä tapahtuvat muutokset ja poikkeavuudet. Toisilla jo aivan pieni 0,25 muutos saattaa aiheuttaa outoja tuntemuksia näkemisessä. Toisessa ääripäässä ovat henkilöt, joilla saattaa olla voimakkuutta jopa 3-4 dioptriaa. Tästä huolimatta he kulkevat ilman laseja, eivätkä koe mitään ongelmaa näkemisessä. He ovat oppineet pärjäämään ilman laseja, vaikka näkö on huomattavan epätarkka.

Optikon työssä huomaa hyvin miten eri ihmiset kokevat lasien tarpeen. Tämän näkee hyvin esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilöt tuovat silmälaseja korjattavaksi. Tällöin hyvin pienillä voimakkuuksilla oleva asiakas saattaa sanoa kuinka hankalaa hänen on olla edes hetkeä ilman laseja. Vastaavasti toinen asiakas kokee voivansa olla ihan hyvin ilman silmälaseja jonkin aikaa, vaikka hänellä olisi voimakkuutta todella paljon.

Näiden syiden takia on siis mahdoton määrittää mitään tarkkaa voimakkuutta, jolloin silmälasit kannattaa hankkia.

Mielestäni lasit kannattaa hankkia silloin kun itse kokee, että näkemisessä on korjaamisen varaa tai näkemisen kanssa on ollut muuten ongelmia. Myös silmien väsymys ja päänsärky voivat kertoa näkemisen ongelmista.

Ongelmaksi näön huonontuminen muodostuu silloin kun henkilö itse kokee näkevänsä ihan hyvin, mutta ei esimerkiksi täytä ajokorttiluokkansa näkövaatimuksia.

Näkö kuitenkin muuttuu yleensä pikkuhiljaa ja näihin muutoksiin tottuu jollain tavalla. Tämän takia ihminen voikin kuvitella näkevänsä hyvin, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Suosittelinkin näöntarkastusta kaikille noin 2-3-vuoden välein, vaikka näkemisessä ei olisikaan mitään ongelmaa.

Likinäköiset huomaavat muutokset helpommin

Yleensä likinäköiset huomaavat helpommin muutokset näkemisessä, koska miinusvoimakkuuden tarve sumentaa kaukonäköä. Mikäli henkilöllä on miinusta -0,50 näkee hän kaikki kauempana kuin kaksi metriä olevat kohteet hieman sumeasti. Vastaavasti mikäli voimakkuutta on -2,0 näkyvät kaikki noin 0,5 metriä kauempana olevat kohteet sumeina.

Kaukotaitteisilla kaukonäkö ei sumene samalla tavalla ja lasien tarpeen havaitseminen on vaikeampaa. Yleensä korjaamaton kaukotaitteisuus eli plusvoimakkuuden tarve aiheuttaa epämääräisiä oireita, kuten esimerkiksi silmien väsymistä, päänsärkyä tai silmäsärkyä. Monesti lasien hyöty huomataan vasta kun lasit ovat olleet pidempään käytössä.

Näöntarkastuksessa voi vertailla näkemistä

Hyvin tehdyssä näöntarkastuksessa asiakkaalle näytetään aina miten hän näkee ilman laseja tai vanhoilla laseilla verrattuna uusiin laseihin. Näin asiakas näkee itse miten lasit vaikuttavat näkemiseen.

Uusilla voimakkuuksilla asiakas pääsee vertaamaan omin silmin näkemistä niin sanotun koekehyksen avulla. Koekehys on kehys, johon voidaan vaihtaa erilaisia voimakkuuksia eri linssien avulla.

Asiakkaan kannattaa pyytää mahdollisuutta kokeilla rauhassa tarkastuksen yhteydessä uusia voimakkuuksia, mikäli uusien lasien vaikutusta on hankalaa havaita.

Asiakas tekee aina lopullisen päätöksen sen suhteen hankkiiko hän silmälasit tai uusiiko vanhoja silmälaseja.

Lasien uusimista miettiessä kannattaa muistaa, että vaikka voimakkuuden muutokset olisivatkin hyvin pienet, voi uudet lasit tuoda selkeää parannusta näkemiseen. Mikäli vanhat linssit ovat todella naarmuiset tai muuten huonokuntoiset, voi jo uusien linssien vaihtaminen parantaa näkemistä voimakkuuksien pysyessä vanhoina.

Lue myös kirjoitukseni Milloin kannattaa mennä näöntarkastukseen ja mihin.

Kirjoitus on julkaistu 11.1.2010 ja päivitetty 26.2.2014.

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. -hanzki- says:

  minulla siis OD SF: +0.25, CYL -0.25, AX 10 astetta.
  OS SF: +0.25, CYL -0.25, AX 175 astetta

  Olenko liki vai kaukonäköinen?? ja mitä siis tarkoittanee nuo? lasit vaiko ei? nyt kumminkin aijon hankki tai olenkin jo ostanut!

 2. Hei!

  Voimakkuustietojen perusteella olet kaukonäköinen ja sinulla on pieni hajataitteisuuden korjaus. Kyseessä on pienet voimakkuudet, joten lasien hankkiminen riippuu ihan omista tuntemuksista näkemisen suhteen.

  Toiset kokevat saavansa laseista suuren avun jo näillä voimakkuuksilla, mutta toiset taas eivät koe tarvitsevansa laseja.

 3. minulla siis sf vasen -0,50 oikea -0,25 ja ax115 cyl -0,50 kv63
  onko mahdollista saada piilolasit vai pitääkö pitää vain silmä laseja mutta kun työssä vähän hunot noi lasit

 4. Hei Jh!

  Ymmärsinhän oikein nuo voimakkuudet?
  Oikea silmä sf -0,25 cyl -0,50 as 115
  vasen silmä -0,50.

  Piilolinsseillä näön korjaaminen oikean silmän osalta voi olla hieman hankalaa. Oikeassa silmässä sinulla on voimakkuutta aika vähän ja kyseessä on pienen likinäköisyyden ja hajataiton yhdistelmä.

  Hajataittoa korjaavissa piilolinsseissä pienin voimakkuus on hajataitteisuuden osalta -0,75 ja sinulla on hajataittoa sankalaseissa vain -0,50.

  Parhaiten saat varmuuden sopisiko piilolinssit sinulle varaamalla ajan piilolinssisovitukseen.

 5. Kaisa says:

  Hei,

  olen vähän ymmälläni vahvuuksieni suhteen. Olen käynyt 3 vuotta sitten silmälääkärillä ja reseptissä on seuraavat luvut:
  od sf -4,50 cyl +2,00 ax 100
  os sf -8.25 cyl +1,00 ax 0

  tänä vuonna kävin myös silmälääkärissä ja vastaavat luvut olivat
  od -2,50 cyl -2,00 ax 10
  os -8,50 cyl -1,00 ax 90

  Tiedän, että huonommassa silmässä näkö on huonontunut, mutta lähinnä nuo erilaiset oikean silmän arvot ihmetyttävät; tuskin lääkäri olisi jättänyt sanomatta, jos näkö olisi parantunut? Onko kyseessä siis joku erilainen merkintätapa vai mikä?

 6. Hei Kaisa!

  Kaksi noin erilaisilla arvoilla olevaa reseptiä johtuu siitä, että silmälasien voimakkuudet voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla eli plussylinterillä ja miinussylinterillä.

  Tarkemmin olen selittänyt tätä asiaa kirjoituksessani Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunta.

  Kolme vuotta vanhassa reseptissäsi on käytetty plussylinteriä.
  Od sf -4,50 cyl +2,00 ax 100
  os sf -8.25 cyl +1,00 ax 0

  Ja kun uudet voimakkuudet käännetään plussylinterille, niin saadaan seuraavat arvot.
  od -4,50 cyl +2,00 ax 100
  os -9,50 cyl +1,00 ax 90

  Nyt reseptejä on helpompi verrata toisiinsa.

  Oikean silmän voimakkuus on säilynyt siis ennallaan ja vasemman silmän voimakkuus on kasvanut.

 7. Kati says:

  Hei.

  Tyttärelläni oikea silmä sf 0 cyl +1,5 ax 5
  vasen silmä +0,25 cyl +0,5 ax 0

  Mitä tämä tarkoittaa, onko tilanne huono vai hyvä.

  Silmälasi reseptin sai,tarvisiko ollenkaan laseja?

 8. Hei Kati!
  Tyttärelläsi on todettu kaukotaitteisuutta ja hajataitteisuutta molemmissa silmissä. Oikeassa silmässä on voimakkuutta enemmän kuin vasemmassa.

  Kyseessä on voimakkuudet, joilla usein hankitaan lasit. Mitään ihmeellistä noissa arvoissa ei ole, vaikka en tiedäkään lapsesi ikää.

  Onko tyttärelläsi ollut ongelmia näkemisen kanssa kuten epätarkkuutta näkemisessä, silmien väsymistä tai esimerkiksi päänsärkyjä?

  Kyllä minä suosittelisin laseja varsinkin jos lapsellasi on ollut jotain edellä mainittua ongelmaa.

 9. !4-vuotias huolestunut says:

  Moikka!
  Mulla on oikeassa silmässä -0.8 ja vasemmassa -0.5 näkö. Tarvitsenko jo lasit?

 10. Piaaaa says:

  Hei,
  Kavin 3 kuukautta sitten optiikolla tarkastamassa silmiäni
  Oikea: sf +0.50, cyl -0.75, ax 65
  Vasen: sf +0.25, cyl -0.25, ax 100
  Tarvitsenko lasit?

  • Hei Piaaaa!

   Osa ihmisistä hankkii lasit kertomillasi voimakkuuksilla ja kokee saavansa niistä apua. Osa taas ei hanki, eikä myöskään koe tarvitsevansa niitä.

   Lasien tarve on oikeastaan kiinni siitä onko sinulla ollut ongelmia näkemisen suhteen tai väsyvätkö silmäsi. Myös päänsärky tai silmäsäryt voivat olla merkki siitä, että laseista voisi olla hyötyä.

   Jos sinulla on siis ollut yllämainittuja oireita, niin silmälaseja kannattaa mielestäni kokeilla.

   Pelkästään kertomiesi voimakkuuksien pohjalta minun on valitettavasti mahdoton sanoa hyötyisitkö laseista vai et.

   • Piaaaa says:

    Joo mulla on päänsärky ja oikeassa silmässä vähän heikko näkö eli kannattaa ottaa lasit ja tuntuu joskus auton ajaaminenkin pimeällä vaikealta

 11. Minna Rintala says:

  Hei,
  Tyttöni kävi tänään optikolla. Toisessa silmässä +1, ja toisessa +0,5, Ella on 11vuotta.
  Päänsärkyä on ollut jonkin verran. Ei joka päivä. Silmälaseja suositeltiin. Otetaanko näillä voimakkuuksilla silmälasit käyttöön? Lievä hajataitto
  -Minna

  • Hei Minna

   Kertomasi voimakkuudet ovat varsin pienet, mutta siitä huolimatta niistä voisi olla tyttärellesi apua. Kerroit Ellalla olevan jonkin verran päänsärkyä ja lasien käyttö voi tuoda tähän helpotusta.

   Minunkin mielestäni laseja siis kannattaisi kokeilla.

   Lasten ja nuorten näössä voi tapahtua nopeastikin muutoksia. Näin näöntutkimuksessa kannattaa käydä seuraavan kerran vuoden kuluttua, ellei optikkonne maininnut jotain muuta.

 12. Isla says:

  Hei!

  Kävin silmälääkärissä ja sain seuraavat lukemat: Visus 1.0/0.8-1 AR (-0.75/+1/42) (-1.25/+1.5/156). Mitä nämä tarkoittavat? Vasemmassa silmässä koen näön olevan selkeästi huonompi ja minulla on jatkuvia iriittejä sekä migreeniä. Kannattaisiko hommata silmälasit ja jos, niin millaiset? Kiitos jo etukäteen!

Jätä kysymys tai kommentti

*