Millä voimakkuuksilla silmälasit kannattaa hankkia?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ihmiset miettivät usein mikä on sellainen voimakkuus, jolloin silmälasit tulee tai kannattaa hankkia.

Osa ihmisistä saattaa jopa vältellä optikolle tai silmälääkärille menoa siinä pelossa, että heidän on pakko hankkia lasit. Optikko tai silmälääkäri ei kuitenkaan pakota, eikä voikaan pakottaa ihmisiä lasien hankintaan. Pakottamisen sijaan asiakkaille suositellaan tarvittaessa lasien hankkimista ja kerrotaan miten lasien kanssa ja ilman niitä on mahdollista nähdä.

Näön muutosten kokeminen on hyvin yksilöllistä

Ihmiset kokevat hyvin yksilöllisesti näössä tapahtuvat muutokset ja poikkeavuudet. Toisilla jo aivan pieni 0,25 muutos saattaa aiheuttaa outoja tuntemuksia näkemisessä. Toisessa ääripäässä ovat henkilöt, joilla saattaa olla voimakkuutta jopa 3-4 dioptriaa. Tästä huolimatta he kulkevat ilman laseja, eivätkä koe mitään ongelmaa näkemisessä. He ovat oppineet pärjäämään ilman laseja, vaikka näkö on huomattavan epätarkka.

Optikon työssä huomaa hyvin miten eri ihmiset kokevat lasien tarpeen. Tämän näkee hyvin esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilöt tuovat silmälaseja korjattavaksi. Tällöin hyvin pienillä voimakkuuksilla oleva asiakas saattaa sanoa kuinka hankalaa hänen on olla edes hetkeä ilman laseja. Vastaavasti toinen asiakas kokee voivansa olla ihan hyvin ilman silmälaseja jonkin aikaa, vaikka hänellä olisi voimakkuutta todella paljon.

Näiden syiden takia on siis mahdoton määrittää mitään tarkkaa voimakkuutta, jolloin silmälasit kannattaa hankkia.

Mielestäni lasit kannattaa hankkia silloin kun itse kokee, että näkemisessä on korjaamisen varaa tai näkemisen kanssa on ollut muuten ongelmia. Myös silmien väsymys ja päänsärky voivat kertoa näkemisen ongelmista.

Ongelmaksi näön huonontuminen muodostuu silloin kun henkilö itse kokee näkevänsä ihan hyvin, mutta ei esimerkiksi täytä ajokorttiluokkansa näkövaatimuksia.

Näkö kuitenkin muuttuu yleensä pikkuhiljaa ja näihin muutoksiin tottuu jollain tavalla. Tämän takia ihminen voikin kuvitella näkevänsä hyvin, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Suosittelinkin näöntarkastusta kaikille noin 2-3-vuoden välein, vaikka näkemisessä ei olisikaan mitään ongelmaa.

Likinäköiset huomaavat muutokset helpommin

Yleensä likinäköiset huomaavat helpommin muutokset näkemisessä, koska miinusvoimakkuuden tarve sumentaa kaukonäköä. Mikäli henkilöllä on miinusta -0,50 näkee hän kaikki kauempana kuin kaksi metriä olevat kohteet hieman sumeasti. Vastaavasti mikäli voimakkuutta on -2,0 näkyvät kaikki noin 0,5 metriä kauempana olevat kohteet sumeina.

Kaukotaitteisilla kaukonäkö ei sumene samalla tavalla ja lasien tarpeen havaitseminen on vaikeampaa. Yleensä korjaamaton kaukotaitteisuus eli plusvoimakkuuden tarve aiheuttaa epämääräisiä oireita, kuten esimerkiksi silmien väsymistä, päänsärkyä tai silmäsärkyä. Monesti lasien hyöty huomataan vasta kun lasit ovat olleet pidempään käytössä.

Näöntarkastuksessa voi vertailla näkemistä

Hyvin tehdyssä näöntarkastuksessa asiakkaalle näytetään aina miten hän näkee ilman laseja tai vanhoilla laseilla verrattuna uusiin laseihin. Näin asiakas näkee itse miten lasit vaikuttavat näkemiseen.

Uusilla voimakkuuksilla asiakas pääsee vertaamaan omin silmin näkemistä niin sanotun koekehyksen avulla. Koekehys on kehys, johon voidaan vaihtaa erilaisia voimakkuuksia eri linssien avulla.

Asiakkaan kannattaa pyytää mahdollisuutta kokeilla rauhassa tarkastuksen yhteydessä uusia voimakkuuksia, mikäli uusien lasien vaikutusta on hankalaa havaita.

Asiakas tekee aina lopullisen päätöksen sen suhteen hankkiiko hän silmälasit tai uusiiko vanhoja silmälaseja.

Lasien uusimista miettiessä kannattaa muistaa, että vaikka voimakkuuden muutokset olisivatkin hyvin pienet, voi uudet lasit tuoda selkeää parannusta näkemiseen. Mikäli vanhat linssit ovat todella naarmuiset tai muuten huonokuntoiset, voi jo uusien linssien vaihtaminen parantaa näkemistä voimakkuuksien pysyessä vanhoina.

Lue myös kirjoitukseni Milloin kannattaa mennä näöntarkastukseen ja mihin.

Kirjoitus on julkaistu 11.1.2010 ja päivitetty 26.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. -hanzki- says

    minulla siis OD SF: +0.25, CYL -0.25, AX 10 astetta.
    OS SF: +0.25, CYL -0.25, AX 175 astetta

    Olenko liki vai kaukonäköinen?? ja mitä siis tarkoittanee nuo? lasit vaiko ei? nyt kumminkin aijon hankki tai olenkin jo ostanut!

  2. Hei!

    Voimakkuustietojen perusteella olet kaukonäköinen ja sinulla on pieni hajataitteisuuden korjaus. Kyseessä on pienet voimakkuudet, joten lasien hankkiminen riippuu ihan omista tuntemuksista näkemisen suhteen.

    Toiset kokevat saavansa laseista suuren avun jo näillä voimakkuuksilla, mutta toiset taas eivät koe tarvitsevansa laseja.

  3. minulla siis sf vasen -0,50 oikea -0,25 ja ax115 cyl -0,50 kv63
    onko mahdollista saada piilolasit vai pitääkö pitää vain silmä laseja mutta kun työssä vähän hunot noi lasit

  4. Hei Jh!

    Ymmärsinhän oikein nuo voimakkuudet?
    Oikea silmä sf -0,25 cyl -0,50 as 115
    vasen silmä -0,50.

    Piilolinsseillä näön korjaaminen oikean silmän osalta voi olla hieman hankalaa. Oikeassa silmässä sinulla on voimakkuutta aika vähän ja kyseessä on pienen likinäköisyyden ja hajataiton yhdistelmä.

    Hajataittoa korjaavissa piilolinsseissä pienin voimakkuus on hajataitteisuuden osalta -0,75 ja sinulla on hajataittoa sankalaseissa vain -0,50.

    Parhaiten saat varmuuden sopisiko piilolinssit sinulle varaamalla ajan piilolinssisovitukseen.

  5. Kaisa says

    Hei,

    olen vähän ymmälläni vahvuuksieni suhteen. Olen käynyt 3 vuotta sitten silmälääkärillä ja reseptissä on seuraavat luvut:
    od sf -4,50 cyl +2,00 ax 100
    os sf -8.25 cyl +1,00 ax 0

    tänä vuonna kävin myös silmälääkärissä ja vastaavat luvut olivat
    od -2,50 cyl -2,00 ax 10
    os -8,50 cyl -1,00 ax 90

    Tiedän, että huonommassa silmässä näkö on huonontunut, mutta lähinnä nuo erilaiset oikean silmän arvot ihmetyttävät; tuskin lääkäri olisi jättänyt sanomatta, jos näkö olisi parantunut? Onko kyseessä siis joku erilainen merkintätapa vai mikä?

  6. Hei Kaisa!

    Kaksi noin erilaisilla arvoilla olevaa reseptiä johtuu siitä, että silmälasien voimakkuudet voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla eli plussylinterillä ja miinussylinterillä.

    Tarkemmin olen selittänyt tätä asiaa kirjoituksessani Silmälasien tai piilolinssien akselinsuunta.

    Kolme vuotta vanhassa reseptissäsi on käytetty plussylinteriä.
    Od sf -4,50 cyl +2,00 ax 100
    os sf -8.25 cyl +1,00 ax 0

    Ja kun uudet voimakkuudet käännetään plussylinterille, niin saadaan seuraavat arvot.
    od -4,50 cyl +2,00 ax 100
    os -9,50 cyl +1,00 ax 90

    Nyt reseptejä on helpompi verrata toisiinsa.

    Oikean silmän voimakkuus on säilynyt siis ennallaan ja vasemman silmän voimakkuus on kasvanut.

  7. Hei.

    Tyttärelläni oikea silmä sf 0 cyl +1,5 ax 5
    vasen silmä +0,25 cyl +0,5 ax 0

    Mitä tämä tarkoittaa, onko tilanne huono vai hyvä.

    Silmälasi reseptin sai,tarvisiko ollenkaan laseja?

  8. Hei Kati!
    Tyttärelläsi on todettu kaukotaitteisuutta ja hajataitteisuutta molemmissa silmissä. Oikeassa silmässä on voimakkuutta enemmän kuin vasemmassa.

    Kyseessä on voimakkuudet, joilla usein hankitaan lasit. Mitään ihmeellistä noissa arvoissa ei ole, vaikka en tiedäkään lapsesi ikää.

    Onko tyttärelläsi ollut ongelmia näkemisen kanssa kuten epätarkkuutta näkemisessä, silmien väsymistä tai esimerkiksi päänsärkyjä?

    Kyllä minä suosittelisin laseja varsinkin jos lapsellasi on ollut jotain edellä mainittua ongelmaa.

  9. !4-vuotias huolestunut says

    Moikka!
    Mulla on oikeassa silmässä -0.8 ja vasemmassa -0.5 näkö. Tarvitsenko jo lasit?

    • Hei!
      Mistä olet saanut nuo kertomasi arvot? Kävitkö esimerkiksi kouluterveydenhoitajalla?

      Kyselen siksi, koska voimakkuutta -0,8 ei ole olemassakaan.

  10. Piaaaa says

    Hei,
    Kavin 3 kuukautta sitten optiikolla tarkastamassa silmiäni
    Oikea: sf +0.50, cyl -0.75, ax 65
    Vasen: sf +0.25, cyl -0.25, ax 100
    Tarvitsenko lasit?

    • Hei Piaaaa!

      Osa ihmisistä hankkii lasit kertomillasi voimakkuuksilla ja kokee saavansa niistä apua. Osa taas ei hanki, eikä myöskään koe tarvitsevansa niitä.

      Lasien tarve on oikeastaan kiinni siitä onko sinulla ollut ongelmia näkemisen suhteen tai väsyvätkö silmäsi. Myös päänsärky tai silmäsäryt voivat olla merkki siitä, että laseista voisi olla hyötyä.

      Jos sinulla on siis ollut yllämainittuja oireita, niin silmälaseja kannattaa mielestäni kokeilla.

      Pelkästään kertomiesi voimakkuuksien pohjalta minun on valitettavasti mahdoton sanoa hyötyisitkö laseista vai et.

      • Piaaaa says

        Joo mulla on päänsärky ja oikeassa silmässä vähän heikko näkö eli kannattaa ottaa lasit ja tuntuu joskus auton ajaaminenkin pimeällä vaikealta

  11. Minna Rintala says

    Hei,
    Tyttöni kävi tänään optikolla. Toisessa silmässä +1, ja toisessa +0,5, Ella on 11vuotta.
    Päänsärkyä on ollut jonkin verran. Ei joka päivä. Silmälaseja suositeltiin. Otetaanko näillä voimakkuuksilla silmälasit käyttöön? Lievä hajataitto
    -Minna

    • Hei Minna

      Kertomasi voimakkuudet ovat varsin pienet, mutta siitä huolimatta niistä voisi olla tyttärellesi apua. Kerroit Ellalla olevan jonkin verran päänsärkyä ja lasien käyttö voi tuoda tähän helpotusta.

      Minunkin mielestäni laseja siis kannattaisi kokeilla.

      Lasten ja nuorten näössä voi tapahtua nopeastikin muutoksia. Näin näöntutkimuksessa kannattaa käydä seuraavan kerran vuoden kuluttua, ellei optikkonne maininnut jotain muuta.

  12. Hei!

    Kävin silmälääkärissä ja sain seuraavat lukemat: Visus 1.0/0.8-1 AR (-0.75/+1/42) (-1.25/+1.5/156). Mitä nämä tarkoittavat? Vasemmassa silmässä koen näön olevan selkeästi huonompi ja minulla on jatkuvia iriittejä sekä migreeniä. Kannattaisiko hommata silmälasit ja jos, niin millaiset? Kiitos jo etukäteen!

    • Hei Isla!
      Ymmärtäisin, että kertomasi arvot ovat niin sanotun autorefraktometrin arvot eikä varsinainen silmälasimääräys.

      Kyseessä on laite, joka mittaa karkeasti taittovirheen määrää. Esimerkiksi sairaaloissa silmälääkärit eivät yleensä tee varsinaista näöntarkastusta, vaan taittovirheen määrää arvioidaan autorefraktometrimittauksella.

      Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen: Tietokoneella tehtävä näöntarkastus eli autorefraktometrimittaus

      Mielestäni sinun kannattaisi käydä vielä näöntutkimuksessa, koska näiden arvojen pohjalta arvioiden sinulla voisi olla silmälasin tarve. Lasit voisivat tuoda helpotusta migreeniinkin.

      Jos sinulla on tällä hetkellä iriitin hoito menossa, kannattaa se hoitaa kuntoon ennen lasien hankintaa.

  13. Annika says

    Hei,
    Kävin optikolla ja sain tulokseksi seuraavat;
    OD sf plan Cyl -1.00 ax 180
    OS sf +0.25 Cyl -0.75 ax 180

    Kannattaako näillä voimakkuuksilla hankkia laseja? Ilmeisesti kyseessä on pääasiassa hajataittoisuuden korjaus ja tästä on huomauteltu minulle, että pelkkää hajataitteisuutta ei kannattaisi laseilla korjata. Näin kuitenkin jossainmäärin skarpimmin optikon testilinsseillä. Olen vähän hämmentynyt, että mitä tehdä. Ja kiitoksia vastauksesta etukäteen!

    • Hei Annika!

      Osa asiakkaista hankkii näillä voimakkuuksilla lasit ja osa taas
      ei. Näin minun on valitettavasti mahdoton sanoa mitään yleispätevää ohjetta tähän.

      Olet kuitenkin kokenut optikolla näkeväsi laseilla hieman tarkemmin. Lisäksi optikkona en oikein ymmärrä miksi pelkää hajataitteisuutta ei kannattaisi korjata. Mielestäni kaikki taittovirheet kannattaa korjata, jos ne aiheuttavat epätarkkuutta näkemiseen tai esimerkiksi päänsärkyä.

      Ehkä sinun kannattaa käydä vielä keskustelemassa asiasta optikkoliikkeessä ja pyytää vielä mahdollisuutta katsoa koekehyksen avulla miten näkisit laseilla. Näin voit arvioida asiaa vielä tätä kautta.

  14. Jenna says

    Heips,
    Kävin optikolla ja sain seuraavat tulokset

    Od
    Sf:+0.75
    Cyl: -0.25 ax 163°

    Os
    Sf: +1
    Mitä mieltä olet kannattaisiko hankkia silmälasit?

    • Hei Jenna!
      Sinulla on todettu kaukotaitteisuutta ja pieni hajataitteisuus toisessa silmässä.

      Osa hankkii sinun voimakkuuksilla lasit ja osa ei. Mikäli sinulla on ollut hankaluuksi nähdä tarkasti kauas tai lähelle, silmäsi väsyvät tai sinulla on esimerkiksi päänsärkyä kannattaa lasit mielestäni hankkia. Jos taas mitään oireita ei ole, eivät lasit ole välttämättömät noilla arvoilla.

      Näyttikö optikko koekehyksen avulla miten näkisit laseilla kauas ja lähelle? Yleensä tämä helpottaa asiakasta päätöksen teossa. Mikäli ei näyttänyt, voit pyytää optikkoliikkeessä, että sinulle näytetään miten näkisit laseilla verrattuna tilanteeseen ilman laseja.

      • Jenna says

        Kiitos vastauksestasi!
        Täytyypä alkaa seuraamaan tuota silmien väsymistä, en ole aiemmin ajatellut sitä.
        Huomaan kyllä autoa ajaessa kylttien tekstien olevan epätarkempia kuin ennen.
        Taidanpa mennä tilaamaan silmälasit, eihän niistä varmaan mitään haittaakaan ole.

  15. Heps!
    Kävin näöntarkastuksessa ja sain seuraavat arvot:
    Od sf 0,0 cyl -0,5 ax 80
    Os sf +0,5 cyl -1,5 ax 93
    Kannattaako lasit hankkia. Lieviä päänsärkyjä ja silmien väsymistä on ollut havaittavissa
    T:J

    • Hei!

      Näöntarkastuksessa sinulla on todettu oikeassa silmässä lievä hajataitteisuus.

      Vasemmassa silmässä on pieni kaukotaitteisuus ja hajataitteisuutta. Tässä silmässä hajataitteisuutta on sen verran, että uskoisin näkemisesi olevan tällä silmällä jonkin verran epätarkka ilman laseja.

      Jos optikko näytti sinulle koekehyksen avulla miten näkisit laseilla, huomasit varmasti eron näkemisessä?

      Mielestäni sinun kannattaa hankkia lasit näillä arvoilla varsinkin kun kärsit silmien väsymisestä ja päänsärystä.

      Mikäli et päässyt kokeilemaan näkemistä koekehyksen avulla, voit käydä optikolla vielä uudestaan ja pyytää näyttämään miten näkisit laseilla. Usein tämä helpottaa päätöksentekemistä.

  16. Kyllä tuo ero laseilla näkemisessä oli huomattava. Tuo hajataitto on ilmaantunut silmiin varmaankin tässä muutaman viime vuoden aikana. Kuinkahan todennäköistä on, että se vielä kasvaa tulevaisuudessa? Olen nyt 42-vuotias..

    Kiitos vastauksista:)

    • Hei J!

      Valitettavasti tähän kysymykseen on pakko vastata vähän tylsästi.

      Minun tai kenenkään muunkaan on mahdoton ennustaa miten näkösi tulee muuttumaan lähivuosina. Myöskään muutoksen nopeutta on mahdoton ennustaa.

      Mielestäni sinun kannattaa joka tapauksessa hankkia lasit, koska olit kokenut näkeväsi laseilla paremmin. Lisäksi kerroit sinulla olevan silmien väsymystä ja päänsärkyä, joihin lasit voivat auttaa.

  17. Erkku says

    Saako monitehoja lasilinssillä
    Olen likinäköinen – 8.25 ja – 9.50
    Muovilinssit on niin paksut vaikka olisi 1.74
    Nykyiset linssit on lasi ja pelkät kauko 1.9
    Tykkään näistä kun ei kuitenkaan ole “pullonpohjat”
    Optikko suosittelee muovilinssejä koska on kevyet ja sanoi että on suunnilleen sama paksuus onko muovi 1.74 ja lasi 1.8?

    • Hei Erkku!

      Monitehoihin siirtyessä kannattaa vakavasti harkita muovilinssiin siirtymistä, koska uusimpien valmistustekniikoiden linssejä ei valmisteta lasisena.

      Lasista valmistetut monitehot ovat selkeästi vanhempaa tekniikkaa ja niissä on kapeammat katselualueet kuin yksilöllisimmissä muovimateriaalista valmistetuissa.

      1,74 vahvuinen muovilinssi on aavistuksen paksumpi kuin 1,8 lasilinssi. Yksi muovilinssin hyvä puoli on se, että se on paljon kevyempi kuin lasilinssi. Yksi lasilinssi painaa suunnilleen saman verran kuin pari muovilinssejä.

      Lisäksi hyvällä kehysvalinnalla eli oikeankokoisella ja muotoisella kehyksellä pystytään minimoimaan linssin paksuutta.