Lapsen visus 0,2 / 0,16 – taululle näkeminen hankalaa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Eija kysyi 27.12.2015

Hei!

9-vuotias lapseni alkoi kolmisen viikkoa sitten valittaa ettei näe taululle. Näöntarkastuksessa tuli järkytyksenä se että visus on vain 0,2/0,16. Hajataittoa on runsaasti .

Lasikorjauksella päästiin 0,9/0,9.

Lääkäriajan saimme vasta viikon päähän.

Eli onko noin huonolla näöllä jo tosi kiire lääkäriin ? Lapsi ei oikeastaan valita edes pääkipua. Edellinen näön tarkastus on ollut varmaan pari vuotta sitten, kouluterkan tekemänä.

-eija

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Eija!

Et kertonut tarkemmin kuka lapsesi näöntarkastuksen on tehnyt. Oletan kuitenkin optikon tehneen näöntarkastuksen, koska myös laseilla näkeminen oli testattu. Muutenkin tämmöisiin kysymyksiin on valitettavasti mahdoton antaa netin kautta mitään varmoja vastauksia, mutta yritän auttaa parhaani mukaan.

Välillä lasten kohdalla tulee vastaan tilanteita, että näöntarkkuus on ilman laseja selkeästi alentunut, vaikka lapsi on kertonut näkemisen ongelmista ihan hiljattain. Näkö on kuitenkin yleensä heikentynyt pidemmällä aikavälillä, mutta lapsi on tottunut tilanteeseen ja kokee näkevänsä ihan kohtuullisesti.

Oman kokemukseni mukaan todella moni lapsi kertoo näkevänsä vanhoilla laseillakin tai ilman laseja kohtuullisen hyvin koulussa, vaikka näkemisessä olisi tapahtunut isoja muutoksia. Varsinkin silloin kun lapsella on hajataitteisuuden korjausta tai kaukotaitteisuutta, voi lapsi saada tavallaan zoomattua kuvan kohtuullisen tarkaksi ilman laseja.

Joka tapauksessa lapsellesi on laseilla saavutettu hyvä, normaali näöntarkkuus.

Kaiken järjen mukaan optikko olisi kiirehtinyt silmälääkärin aikaa, jos hän olisi epäillyt silmissä olevan jotain kiireellistä hoitoa vaativaa asiaa.

Näin yleisestikin lasten näkemistä on ulkopuolisen hankala arvioida pelkän visus-arvon perusteella. Voi olla, että osa lapsista sanoo heti ”en näe” näöntutkimusmerkkien näkyessä aavistuksen sumeasti. Tarkastusta tehdessä tämän voi tavallaan huomata, mutta aina sille ei voi mitään, vaikka vastausta yrittäisi houkutella.

Valitettavasti en oikein pysty auttamaan tämän enempää näin kun en pääse tutkimaan lapsesi näköä. Toivottavasti tästä oli kuitenkin jotain hyötyä!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa