Miksi näöntarkkuus vaihtelee?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Neitonen kysyi 22.04.2015

Heippa!

Olen 25-vuotias. Näköni on viimeaikoina nopeasti huonontunut. Aikaisemmissa näöntarkastuksissa on sanottu, että on niin hyvä näkö ettei ees tarviis olla.

Nyt kuitenkin olen tehnyt paljon lähityöskentelyä koneella ja opiskellut (kännykkää on tainnut tulla turhan usein tuijoteltua myös) ja sitten eräänä päivänä vaan huomasin, että miten on jotenkin outo olo ja tajusin, että kauempana olevat asiat näyttivät sumealta. No asia korjaantui, mutta toistui taas pian.

Nyt tuntuu, että koko ajan on kauempana olevat kohteet enemmän tai vähemmän epätarkkoja ja näkyy välillä myös kahtena (hajataittoako?) ja lukiessa rivit saattavat pomppia (ennen ei ollut tätäkään ongelmaa 🙁 ). Mutta siis näön tarkkuus vaihtelee paljon.

Jos on loma ja on paljon ulkona, niin nään yhtäkkiä paljon paremmin ja mm. telkkarin tekstitys on kaukaakin kirkas. Sitten vaikka kun luen pidempään kirjaa ja nostan katseen niin tuntuu etten nää kunnolla kauas.

Silmissä on myös kipua ja särkyä ja “painetta”. Rupeaa oikeen sattumaan silmiin, kun joutuu katsomaan lähelle pitkään. Monesti tulee silmään pieni veren purkauma tästä. Mistähän tuo vois kertoa? Ja voinko tehdä itse jotain silmieni hyväksi?

Nyt mietin, että kannattaisko mennä suoraan lääkärille vai riittääkö optikko? Ja tulenko tarvitsemaan lasit? Opiskelijana ei oo niin suuria rahavarantoja, että jos pelkkä optikko riittää niin hyvä. Muutenkin ajankohtainen ois näöntarkastus, kun ajokorttia meinaan ajaa.

Harmittaa vaan, kun aina ollut todella hyvä näkö ja nyt ei enää olekkaan. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Neitonen!

Valitettavasti minun on mahdoton antaa mitään varmoja vastauksia pelkästään kertomiesi oireiden perusteella näin kun en pääse tutkimaan näkemistäsi.

Joka tapauksessa on selvä, että asia kannattaa tutkituttaa, koska sinulla on selvästi ongelmia näkemisen kanssa.

Mielestäni voit varata ajan optikolle näöntutkimukseen. Mikäli optikko havaitsee tarkastuksessa jotakin silmälääkärin tutkimusta vaativaa, lähettää hän sinut jatkotutkimuksiin.

Toisaalta taas jos tunnet silmässä selvää kipua ja voimakasta painetta, kannattaa sinun ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kannattaa siis varata aika optikolle näöntutkimukseen. Optikolle kannattaa kertoa oireet mahdollisimman tarkasti. Luonnollisestikaan en voi kuitenkaan sanoa varmasti onko sinulla silmälasien tarvetta vai ei. Näöntutkimuksessa tämäkin selviää. Joka tapauksessa oireesi kuulostavat siltä, että silmälaseista voisi olla apua.

Näin yleisesti esimerkiksi silmien mukautumiskyvyssä olevat ongelmat voivat aiheuttaa kuvailemiasi oireita. Samaa voivat tehdä myös taittovirhe tai hajataitto.

Pitkäaikaisessa lähityöskentelyssä esimerkiksi tietokoneella silmät voivat myös kuivua ja tämä voi aiheuttaa punoitusta silmiin. Luonnollisesti punoitusta voi aiheuttaa kuitenkin moni muukin asia.

Pahoittelen näin ympäripyöreää vastausta. Haluan olla kuitenkin varovainen näin netin kautta vastatessani enkä antaa ”varmoja” vastauksia silloin kun se ei ole mahdollista.

Tässä työssä on eteen on sattunut esimerkiksi seuraavia tapauksia.

Asiakas A varaa ajan puhelimessa ja kertoo samalla silmien olevan ihan vähän ärsyyntyneet. Asiakkaan tullessa paikan päälle silmät ovat saattaneet olla kuitenkin todella heikossa kunnossa esimerkiksi piilolinssien vääränlaisen käytön takia. Tämän takia piilolinssit on ollut pakko määrätä tauolle.

Asiakas B varaa ajan ja aikaa varatessa oireet kuulostavat siltä, että joudun tosiaan miettimään kehotanko asiakasta suoraan silmälääkärille. Asiakkaan tullessa paikalle silmissä ei kuitenkaan huomaa mitään erityistä, eivätkö oireetkaan ole niin isoja kun keskustelemme niistä tarkemmin.

Näillä esimerkkitapauksilla tarkoitan sitä, että asiakasta näkemättä, pelkästään kirjoitettujen oireiden perusteella on mahdoton sanoa mitään varmaa.

Tällä en kuitenkaan tarkoita myöskään sitä, että sinun kannattaisi turhaan huolehtia. Varaa siis aika optikolle, niin löydätte varmasti sinulle toimivan näönkorjausvaihtoehdon.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa