Apua, minulla on taittovirhe!

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osa asiakkaista kokee taittovirheen jotenkin oudoksi ja ihmeelliseksi asiaksi.

Toisinaan asiakkaat kyselevät esimerkiksi voiko optikko määrätä lasit taittovirheen takia. Monet myös mieltävät taittovirheen sairaudeksi. Oikeasti taittovirhe ei ole mikään ihmeellinen asia, eikä missään nimessä sairaus.

Käytännössä aina kun kaukonäkö voidaan korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä, kyse on jonkinlaisesta taittovirheestä. Mikäli näköä ei voida korjata laseilla, on kyse jostain silmäsairaudesta tai näköön vaikuttavasta yleissairaudesta.

Taittovirheellä tarkoitetaan silmän ominaisuutta taittaa valoa poikkeavasti. Tällöin silmä on joko liian pitkä tai lyhyt taittovoimaansa nähden ja tästä syntyy silmän takaosassa olevalle verkkokalvolle epätarkka kuva.

Näitä taittovirheen muotoja ovat kaukonäköisyys, likinäköisyys ja hajataitteisuus. Tilanne, jolloin henkilöllä ei ole ollenkaan taittovirhettä, on nimeltään normaalinäköisyys.

Kaikilla näillä taittovirheen muodoilla on myös erilaisia hieman toisistaan poikkeavia nimityksiä. Näistä olen kertonut tarkemmin jokaisen osa-alueen omassa kirjoituksessa. Lisäksi olen kirjoittanut omat kirjoitukset myös karsastuksesta ja ikänäöstä.

Taittovirheiden korjaaminen laserleikkauksella

Kaikkia eri taittovirheitä voidaan luonnollisesti korjata lasien ja piilolinssien lisäksi myös laserleikkauksella. Tulen kirjoittamaan laserleikkauksista myöhemmin enemmän.

Miten taittovirheet todetaan?

Taittovirheet huomataan normaalissa näöntutkimuksessa optikolla tai silmälääkärillä.

Toki viitteitä mahdollisesta taittovirheestä saadaan seulatyyppisissä tarkastuksissa, joita voidaan tehdä työterveyshuollossa, neuvolassa, kouluterveyden huollossa, yleislääkärillä tai muussa vastaavassa paikassa.

Kuitenkin vain optikko tai silmälääkäri pystyvät määrittämään taittovirheen muodon ja määrän.

Samalla henkilöllä voi olla toinen silmä likinäköinen ja toinen kaukonäköinen tai jopa normaalitaitteinen. Hajataitteisuutta voi olla toisessa tai molemmissa silmissä tai sitten ei kummassakaan.

Normaalinäköisyys eli emmetrooppi

Normaalitaitteinen eli emmetrooppi tarkoittaa tilannetta, jossa verkkokalvolle syntyy tarkka kuva. Tällöin ihminen ei tarvitse kaukokatseluun silmälaseja. Kauas katsoessa hänen silmänsä on lepotilassa ja kaikki kohteet näkyvät terävästi. Lähelle katsoessa silmän oma tarkennusmekanismi akkommodaatio hoitaa tarkennuksen ja kuva näkyy tarkkana.

Lähes aina kun henkilö tulee näöntarkastukseen, vaikka hänellä ei olisi ollutkaan mitään oireita näkemisen suhteen, häneltä on löydettävissä pienen pieni taittovirhe ainakin toisesta silmästä. Täysin normaalitaitteinen silmä on siis aika harvinainen asia. Toki monella henkilöllä pieni taittovirhe ei vaadi toimenpiteitä eli silmälaseja ei tarvitse hankkia.

Lue kaikki taittovirheisiin liittyvät kirjoitukset

Kirjoitus on julkaistu 5.2.2009 ja päivitetty 10.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anonymous says

  Hei! Olen käynyt näöntarkastuksessa, jonka yhteydessä optikko taisi todeta minulla olevan hajataittoa. Arvot ovat:
  OD sf/+0,75 cyl/-0,25 ax/85
  OS sf/+0,75 cyl/-0,25 ax/70
  kv 29/31

  Eikö nämä arvot ole kuitenkin sen verran pieniä vielä, ettei ole tarvetta laseja ostaa? Teen näyttöpäätetyötä (siis koko 8 tuntia näytön edessä ja paljon pientä tekstiä ja tarkkuutta vaativaa työtä). Olen miettinyt, että tottuvatko silmäni laseilla "helppoon" näkemiseen ja sen jälkeen en enää voi tehdä töitä ilman laseja…

 2. Piilolinssioptikko says

  Hei!

  Tarkastustulosten perusteella sinulla on todettu pieni kaukotaitteisuus ja hajataitto.

  Mielestäni sinun kannattaa hankkia lasit, mikäli koet näkemisessä oleven ongelmia, kuten silmien väsyminen työpäivän aikana tai säännöllinen päänsärky.

  Lasien käyttäminen ei mitenkään heikennä näköäsi. Luonnollisesti kuitenkin totuttuasi laseihin ja näkemisen ongelmien korjaantumiseen et luultavasti enää työskentele mielellään ilman laseja.

  Jo todella pienistä voimakkuuksista voí olla apua mikäli näkemisessä on ongelmia.

  Yhteenvetona siis voisin sanoa, että sinun on punnittava onko sinulla ongelmia näkemisen kanssa ja kuinka kiusaavia ne ovat. Niiden pohjalta päätät hankitko lasit.

 3. Omena says

  Minulla on näkö alkanut huonontua. Ensimmäisen kerran huomasin/tajusin sen 7 luokalla, nyt olen 9 luokalla. En käytä vieläkään minkäänlaisia laseja tai piilolinssejä. 8 luokalla koulussa oli terveystarkastus ja yhteisnäköni oli juuri ja juuri 0.8. Lähetettä en ottanut. Epäilen, että se on jatkanut huonontumista jonkin verran. Mikä merkitys silmälääkäri lähetteellä on? Onko siinä se, että se olisi maksuton?

  Vanhempani eivät taida tietää, että minulla on vaikeuksia näkemisen kanssa nimenomaan kauas näkemisen kanssa, olen likinäköinen kuten hekin ovat/olivat. En ole halunnut valittaakkaan näköni huonomisesta. Koska olen ajatellut ja uskon vieläkin, että äitini haluaisi heti minulle silmälasit aivan kuten veljellänikin on. Eli että käyttäisin päivittäisesti silmälaseja niin koulussa kuin kotona. En todellakaan ole ajatellut suostua moiseen. En edelleenkään kehtaa ottaa asiaa puheeksi, koska tiedän mitä sitten tapahtuu… Ihmettelyä, harmittelua, “kylläpä sulla huononi äkkiä”, hymyilyä ynm. vanhemmiltani. Lisäksi kustannuksia ja niistä valittelua.

  Elämäni helpottuisi aika paljonkin, jos käyttäisin piilareita. Ja haluaisin nyt todellakin käyttää piilareita, mutta eipä ole niitä.

  Vanhempani ovat kyllä aikoinaan itsekkin käyttäneet piilolinssejä ja itsekkin suostuisin ilman muuta käyttämään niitä, mutta äitiltäni tulisi varmasti ennakkoluuloja siihen, että olen niin nuori ja että minun pitäisi käyttää rillejä aina/joskus ja myös koulussa, niin ehei. Sitä paitsi nykymaailma on erilainen kuin ennen eli yhä nuoremmat käyttävät piilareita, mutta ei taida vanhemmat sukupolvet tietää sitä.

  En tiedä nyt, että mitä pitäisi tehdä. Pitäisi varmaan ensin kertoa näköni huonontumisesta, mutta en taida viitsiä, kun sitten mulle hankitaan rillit ja sitten ei kun kouluun ne päässä ja vielä kotonakin… Huutoa, jos en menekkään ne päässä kouluun ja voihan äitini uhata, että ei hanki piilareita, jos en mene kouluun rilleillä tai sitten hän kieltäytyy kokonaan piilareista. Olen kyllä miettinyt vaihtoehtoa, että menisin itse jonnekkin ostamaan piilarit, koska arvelisin vahvuuteni olevan jotain -0.5. Mutta niiden hankkiminen vaatii jonkun reseptin… Netistä en voisi omatoimisesti tilata. Ja optikollekkaa en ole viitsinyt raahautua yksikseen, kun pitäisi itse varata aikakin ja asunhan tälläisessä pikkuruisessa juorukylässä…

 4. Hei Omena!

  Mielestäni sinun kannattaa ottaa terveydenhoitajan lähete silmälääkäriin. Tässä tapauksessa uskoisin silmälääkärin tarkastuksen olevan maksuton. Tässä voi olla kaupunkikohtaisia eroja, mutta asia selviää terveydenhoitajalta kysymällä.

  Valitettavasti ainakaan minä en koskaan lupaa asiakkailleni, että piilolinssejä voisi käyttää ainoana näönkorjausvaihtoehtona. Tähän on perusteluna ihan asiakkaan hyvinvointi ja terveys, koska liiallinen piilolinssien käyttö voi aiheuttaa pysyviä muutoksia silmään. Nämä muutokset voivat jopa olla este linssien käytölle tulevaisuudessa.

  Vaikka maailma onkin muuttunut ja piilolinssit kehittyneet, voivat ne silti aiheuttaa ongelmia vääränlaisella käytöllä.

  Tietenkään optikko tai silmälääkäri ei voi pakottaa sinua hankkimaan silmälaseja.

  Mielestäni sinun kannattaisi kuitenkin ehdottomasti kertoa vanhemmillesi, että näkösi on heikentynyt.

  Mikä sinua laseissa ärsyttää? Koetko että mitkään lasit eivät sovi sinulle vai mikä?

  Suosittelen sinua olemaan avoimin mielin lasien suhteen ja kokeilemaan erilaisia silmälaseja. Silmälasien saaminen ei ole kuitenkaan mikään maailmanloppu, vaikka se tässä vaiheessa siltä tuntuisikin.

  Kannattaa muuten muistaa, että optikolla ja optikkoliikkeen henkilökunnalla ei ole oikeutta kertoa mitään asiakkaistaan. Ei edes sitä kuka liikkeessä on käynyt.

 5. Anita says

  Moi!

  Olen 20-vuotias nuori nainen. Olen omistanut silmälasit jo yli kymmenen vuotta ja tiedän ettei näköni riitä poliisin ammattiin. Arvoni ovat:

  OD: -2.25 c:-1.00 a:90¤
  OS: -2.00 c: -1.00 a:90¤

  PD: 63/

  Kysyin optikoltani mahdollisuudesta laserleikkaukseen, sillä optikon teettämä tarkastus varmensi näköni olevan liian huono poliisikouluun. Hän kertoi, että minulla on liikaa hajataittoa ja ettei laserleikkaus pystyisi sitä korjaamaan. Onko totta? Itse en ymmärrä juurikaan noista arvoista mitään, mutta voiko olla liikaa hajataittoa, mitä laserleikkaus ei todella pystyisi korjaamaan? Vai halusiko optikkoni taata, että pysyisin aina heidän asiakkaanaan?

 6. Hei Anita!
  Käsitykseni mukaan laserleikkauksella pystytään korjaamaan myös hajataittoa. Sitä minkälaisia määriä leikkauksella pystytään korjaamaan ja minkälaisin tuloksin en valitettavasti osaa sanoa.

  Mielestäni sinun kannattaa kysyä asiaa suoraan laserleikkauksia tekevästä yrityksestä. He pystyvät kertomaan minkälainen onnistumisprosentti leikkauksessa on sinun voimakkuuksillasi.

  Toivottavasti näkösi saadaan tarpeeksi hyväksi poliisikouluun pääsemistä varten!

 7. Eevis says

  Moikka!
  Minulla oli muksuna -2.5 oikea silmä ja vasen silmä jotain -1.0 tms. Käytin laseja muutaman vuoden ja näkö parani aika hyvin. Oikea silmä oli n. -0.5 ja vasen silmä ihan perfect. Pääsin labrahoitajakouluun ja kävin sitä varten tarkastuttamassa näköni. Oikea silmä on nyt +1.5 ja vasen edelleen täysin normaali. Onko ihan tavallista? Voinko esim hankkia piilolinssit toiseen silmään? Olen parikymppinen ja jotenkin järkytyin että minulla onkin ikänkö. Minulla on myös lievä esforia. Minun binokulariteetti on poikkeava mutta stereonäkö ja värinäkö olivat täysin normaalit joten minulla ei kuulemma ole mitään estettä mikroskoopin kanssa työskentelyyn. Toivon todella että näin on.

 8. Hei Eevis!
  Kasvun myötä taittovirhe voi muuttua hyvinkin paljon. Joskus voi jopa käydä kuten sinulla eli miinus muuttuu plussaksi.

  Varsin harvinainen tämmöinen muutos kuitenkin on.

  Olethan ihan varma, että muistat oikein vanhat voimakkuutesi?

  Plusvoimakkuus kaukonäössä ei tarkoita ikänäköä vaan sitä että sinulla on kaukotaitteiset silmät.

  Piilolinssien käytölle ei ole mitään estettä voimakkuuksiesi puolesta. On myös ihan tavallista että ihmiset käyttävät vain toisessa silmässä piilolinssiä.

  Lopullisesti piilolinssien sopivuus juuri sinulle selviää optikon tekemässä piilolinssisovituksessa.

  Sinun kannattaa siis varata aika optikolle mikäli piilolinssit kiinnostavat.

 9. Anynomous says

  Hei,

  näköni on OD -5,00 cyl -0,75 ax 100 ja OS -6,50 cyl -0,50 ax 75. Kävin juuri näöntarkastuksessa.
  Monen mutkan kautta silmälaseissani on kuitenkin nyt muuten oikeat säädöt, mutta oikeassa silmässä cyl -1,0. Onkohan tämä merkittävä haitta eli voinko käyttää näitä laseja? Totuttelen vasta laseihini, joten tietysti aluksi nyt on outoa totutella näihin, mutta mikäli ajan kanssa nämä on ok, voinko jatkaa näiden kanssa?

  Kiitos sinulle todella hienosta blogista!

 10. Hei!
  Mukava kuulla sinun pitävän blogistani!

  Sinulla on siis oikeassa silmässä pienimmän mahdollisen korjauksen verran ylikorjausta. Kyseessä on niin pieni ylikorjaus, että useimmat ihmiset eivät huomaisi tätä millään tavalla.

  Osalle tämmöinenkin ylikorjaus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

  Jos koet totuttelun jälkeen, että näet laseilla hyvin, etkä koe esimerkiksi päänsärkyä tai silmien väsymystä, niin voit käyttää lasejasi huoleti.

  Tärkeintä on siis miten itse koet tilanteen. Jos ongelmia ei ole, niin tämä ylikorjaus ei aiheuta mitään haittaa.

 11. Mikko says

  Hei,

  Kiitos erittäin informatiivisestä sivusta, alan jopa tajuamaan tätä hajataittoakin pikku hiljaa.

  Tilasin joskus netistä aurinkolasit voimakkuudella ja silloin törmäsin hajataitteisuuden suhteen kahteen eri asteikkoon, tabo ja internatinal. En muista kumman valitsin, mutta olisi nyt mukava tietää kumpi noista on suomessa käytössä. Osaatko sanoa?

 12. Hei Mikko!
  Mukavaa jos sivustani on ollut hyötyä!

  Nyt esitit kyllä harvinaisen hankalan kysymyksen. Itse asiassa en edes muistanut, että hajataitteisuuden merkitsemiseen on toinenkin tapa.

  Joka tapauksessa Suomessa käytetään tabo-asteikkoa ja uskoakseni tämä on se yleisin tapa myös maailmalla.

  Muistatko missä nettikaupassa tätä kysyttiin?

 13. Mikko says

  Hei taas, ja kiitos vastauksesta.

  Kyseinen kauppa on: http://www.giarre.com

  Pyysin heiltä tilaukseni tiedot, ja olin käyttänyt taboa. En muista miten tuohon päädyin silloin, mutta muistan että pähkäilin tuon kanssa jonkin aikaa.

  Googlella löysin keskustelufoorumin jossa sanottin, että Saksassa on tabo ja Italiassa international. Ehkä tuo international on joku Italialaisten juttu.

 14. Hei Mikko!
  Minäkin yritin vähän tutkia missä tuota international-merkkausta käytetään, mutta ainakaan nopeasti en löytänyt varmaa vastausta.

  Joka tapauksessa sanana international saa monet varmasti uskomaan, että se olisi laajasti käytössä.

 15. Sain tänään näöntarkastuksessa tälläiset arvot: OD SF + 0.50 Cyl -0,25 ax 90 ja +0.50 cyl -0.50 ax 135…

  Netin piilarikauppoja tutkiskellasseni en löytynyt vastaavia cyl-arvoja? kuinka voisin nyt saada piilarit ?

 16. Hei Joel!
  Kertomasi voimakkuudet ovat silmälasivoimakkuudet, eli suoraan näillä et voi hankkia piilolinssejä. Piilolinsseihin ei ole esimerkiksi saatavissa 0,25 hajataittoa.

  Piilolinssien hankkimiseksi sinun pitäisi varata aika optikolle piilolinssisovitukseen, jossa määritetään sinulle sopivat piilolinssivoimakkuudet sekä muut tarvittavat mitat.

  Kirjoituksessani Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti olen kertonut miksi piilolinssejä ei kannata hankkia silmälasien arvoilla.

  Oliko sinulla puhetta optikon kanssa siitä, että haluaisit piilolinssit?

 17. kyselijä says

  Hei, viikonloppuna täysi-ikäistä opiskelijatytärtäni tavatessa tuli puheeksi näkemisen ongelmat lukiessa. Tytär sanoi lukevansa tenttikirjoja yleensä jonkin paperin avulla, jota pitää luettavan rivin alla. Kuulemma rivit näyttävät helposti käyriltä tai katse muuten vain kadottaa oikean rivin, jos ei rivin alle laita mitään, minkä avulla seurata tekstiä.
  Muistin hänen tehneen näin jo vuosia sitten läksyjä lukiessa.
  Hänellä myös on ollut aina taipumusta päänsärkyyn ja pahoinvointiin, mitä on aikanaan tutkittu paljonkin syytä löytämättä.

  Nyt tuli mieleen, voisiko kyse olla hajataittoisuudesta. Näköä ei ole tutkittu, koska kauas ja lähelle näkemisessä ei ole muuten ollut ongelmia, eikä terveydenhoitajan tarkastuksissa koskaan ilmennyt tarvetta lisätutkimuksiin.

 18. Hei Kyselijä!
  Mielestäni tyttäresi kannattaa ehdottomasti käydä optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksessa.

  Pelkästään kertomiesi oireiden perusteella ilman mahdollisuutta tutkia tyttäresi näkemistä minun on toki sanoa mitään varmaa. Missään nimessä ei kuitenkaan kuulosta mahdottomalta, etteikö ongelmien syy voisi löytyä näkemisestä.

  Terveydenhoitajan tarkastuksessa mitataan tosiaan oikeastaan pelkkää näkemistä lähelle ja kauas, eikä tarkastuksessa välttämättä huomata kaikkia näkemiseen liittyviä ongelmia.

  Lisäksi kerroit, että oireita on tutkittu jo pidemmän aikaa. Olisinkin sitä mieltä, että näöntarkastus on niin helppo ja edullinen tutkimus, että sen tekeminen kannattaa joka tapauksessa. Jos ongelmaa ei löydy näkemisestä, niin onpahan asia ainakin suljettu pois.

 19. kyselijä says

  Kiitos pikaisesta vastauksesta! Tämähän hyvää palvelua on, ja ihan ilmaiseksi. 🙂

 20. Hei Kyselijä!
  Kiitoksia, mukavaa jos vastauksestani oli hyötyä.

 21. googlaaja says

  Googletin tos jotain ja sit päädyin jollekki keskustelupalstalle, missä joku sanoi, et sen silmät on sopeutunu näkemää hyvin, ku oli ollu interraililla ilman lasei ja sit oli näkö parantunu, ku oli tottunu olemaan ilman laseja. Voiko näin käydä ja jos käy, niin miksi?

 22. googlaaja says

  Niin ku tartti nähdä niitä junien aikataului nii silmät oppi näkemään ne.

 23. Hei googlaaja!

  Silmän taittovirhe ei voi parantua käyttämällä silmälaseja tai olematta käyttämättä silmälaseja.

  Toki ilman laseja pidempään ollessa ihminen ikään kuin sopeutuu tilanteeseen. Tällöin sumeamman näkemisen voi tavallaan hyväksyä ja sen kokee riittäväksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö silmälasien kanssa näkisi paremmin.

  Monesti esimerkiksi näöntarkastukseen tullessa asiakas kokee näkemisensä hyväksi tai jopa loistavasti. Kuitenkin kun hänelle näytetään koekehyksen avulla miten laseilla näkisi, asiakas huomaa kuinka huonosti hän on oikeasti nähnyt.

  Toki jos laseissa on silmän taittovirheeseen nähden vääränlaiset voimakkuudet, voi käydä niin, että ilman laseja näkee paremmin kuin laseilla.