Sfäärisen voimakkuuden muutos piilolinsseissä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Sami kysyi 24.1.2015

Hei

Kävin noin 2 viikkoa sitten optikolla piilolinssisovituksessa/näöntarkastuksessa. Minulla oli molemmissa silmissä hajataittoa vain (cyl -0.50), joten optikkoni suositteli tavallisia kuukausilinssejä.

Ensimmäisten linssien vahvuudet

vasen: sf -0.75 cyl +0.00

oikea: sf -1.00 cyl +0.00

Kyseisillä linsseillä näkö tuntui tarkalta mutta n 4 tunnin kulutta silmät alkoivat tuntua väsyneiltä ja näkö sumeammalta. Myös lähelle katsoessa näkö tuntuu sumeahkolta ja esim kirjan lukeminen ei ole miellyttävää puhumattakaan näyttöpäätetyöskentelystä. Jälkitarkastuksessa päätimme optikon kanssa kokeilla toorisia linssejä.

Toisten linssien vahvuudet:

vasen: sf -0.50 cyl -0.75 ax 70

oikea: sf -0.75 cyl -0.75 ax 100

Näillä linsseillä näkö tuntuu kokoajan sumealta. Katoin noita vahvuuksia ja ihmettelin, että miksi sf-lukema on muuttunut vaikka tarkoituksena oli muuttaa ainoastaan linsseihin -0.75 cyl. Kysynkin, että onko tuohon joku looginen selitys vai onko linsseihin tullut vahingossa väärä sf-luku?

Kiitos

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Sami!
Kysymyksestäsi ei selviä silmälasiesi voimakkuus. Tämän takia joudun hieman arvailemaan mistä johtuu, että hajataitteisuutta korjaaviin, toorisiin linsseihin on vähennetty sfääristä voimakkuutta (sf-arvo).

Yleensä kun henkilöllä on hajataitteisuutta ja hänelle valitaan ilman hajataitteisuutta oleva linssi, huomioidaan hajataitteisuus kuitenkin sfäärisessä voimakkuudessa. Tällöin puhutaan niin sanotusta sfäärisestä ekvivalenttivoimakkuudesta.

Voi siis olla, että optikkosi on huomioinut tavallisissa linsseissä hajataitteisuuden ylikorjaamalla sf-arvoa.

Toorisissa linsseissä, joissa hajataitteisuus on korjattu, on sf-arvon yleensä erilainen kuin ilman hajataitteisuutta olevissa linsseissä.

Sinällään siis erilainen sf-arvo linssien välillä kuulostaa ihan loogiselta.

Sitten vielä tuosta näön tuntumisesta sumealta viimeisempien linssien kanssa.

Hajataitteisuutta korjaavien linssien kanssa näkö voi tuntua sumealta esimerkiksi sen takia, että linssit pyörähtävät silmässäsi väärään asentoon. Toinen vaihtoehto on, että hajataitteisuutta on hieman liikaa mikä voi vaikuttaa näkemiseen sumentavasti.

Varmasti en voi kuitenkaan luonnollisestikaan sanoa varmasti miksi näkö tuntuu sumealta.

Oletko menossa näiden hajataitteisuutta korjaavien linssien kanssa piilolinssikontrolliin? Jos olet, niin täällä varmasti selviää mistä sumeus johtuu.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa