Tarvitsenko monitehot näillä voimakkuuksilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pöllö kysyi 21.10.2014

Hei.

Yllättäin ollaan tarjoamassa kalliita monitehoja,enkä tiedä onko tässä määräyksessä lasien kanssa vai lman saadut tulokset.

Tarvitsenko kalliit monitehot näillä tiedoilla?
Sf-1.00/+0.50
Cyl -0.50/-0.50
Ax 164/84
Visus 1.20/1.20
Paine 24/23
Add 2.25/2.25

Ja sitten vähän vanhempi tulos: Sf-0.75 -0.25 Add+2.0 Tarkkuus 1.25/1.6 Paine 19/19

Jälkimmäiseen otin kaukolasit, jotka oli ihan liian voimakkaat ja jäi pöytälaatikkoon. Täysikuuta katsoessa kuun alareunassa näkyy sinertävä kapea reunus,hieman oikealla?? Siis ilman laseja.

Näen hyvässä valossa lukea kirjaa ilman laseja ja omasta mielestä näen liikenteesä ihan riittävän kauas. Näkökenttä on myös laaja, josta on ollut etua urheilussa.

Lisäksi minulla on ns.stereonäkö ja ikää nyt 60v.

Kiitos!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pöllö!
Näihin lasien tarvitsemista koskeviin kysymyksiin on varsin haastava vastata näin netin välityksellä.

Ihan ensimmäiseksi haluaisin yleisesti kommentoida, että mielestäni optikon näkemisen ammattilaisena tulee kertoa asiakkaalle millä tavalla hän näkisi parhaiten. On totta, että yleisesti moniteholasit ovat kallein vaihtoehto, mutta monessa tapauksessa ne ovat myös toimivin vaihtoehto.

Toki optikon pitää kertoa myös asiakkaalle mitkä ovat esimerkiksi moniteholasien vaihtoehto.

Sitten voimakkuuksiisi. Valitettavasti näistä ei voi oikein sanoa mitään yleispätevää. Osa asiakkaista vastaavilla voimakkuuksilla kokee, että ei näe yhtään mitään ilman laseja. Joku toinen voi taas kokea näkevänsä hyvin.

Kertomiesi arvojen perusteella sinulla on oikeassa silmässä likinäköisyyttä ja hajataittoa. Vasemmassa silmässä on kaukotaitteisuutta sekä hajataittoa. Lisäksi sinulla on aikuisnäköä.

Ilman laseja näet lähelle likinäköisellä eli oikealla silmällä paremmin kuin vasemmalla. Kauas katsoessa näet vastaavasti vasemmalla silmällä eli kaukotaitteisella paremmin kuin oikealla silmällä.

Voimakkuuksiesi perusteella sinun pitäisi nähdä moniteholaseilla tarkemmin kauas ja lähelle kuin ilman laseja.

Näytettiinkö sinulle näöntutkimuksen yhteydessä koekehyksen avulla miten näet lasien kanssa verrattuna tilanteeseen ilman laseja?

Suoraan koekehyksellä ei voi näyttää miten näkisit moniteholinsseillä. Sen avulla voi kuitenkin näyttää miten näkisit lähelle ja miten kauas uusilla voimakkuuksilla.

Jos et halua monitehoja mutta haluat tarkkuutta näkemiseen, voit valita halutessasi erilliset lukulasit ja kaukolasit. Näitä voisit käyttää silloin kun sinulla on tarve nähdä tarkemmin kauas ja lähelle.

Toivottavasti vastauksestani oli jotakin hyötyä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Pöllö says

  Kiitokset teille vastauksesta! Hyvä,että joku auttaa. Pitäisi varmaan saada silmälääkärin lausunto näön tämänhetkisestä tilasta ja erikseen määräys millä näkö tulisi korjata. Kiinnostaa tietää,kuinka huono näkö on ilman laseja.

  • Hei Pöllö!
   Aika ajoin on hyvä käydä myös silmälääkärin tutkimuksessa. Silmälääkäri pystyy varmistamaan laaja-alaisesti silmän terveyden tilan.

   Samalla lääkäri voi tutkia myös näkösi ja saat häneltä silmälasireseptin, jolla voit hankkia halutessasi silmälasit.

   Kannattaa kuitenkin muistaa, että optikko on näkemisen tutkimisen ammattilainen.

   Oman kokemukseni mukaan yhä enenevässä määrin silmälääkärit lähettävät potilaitaan vielä optikolle näöntutkimukseen. Silmälääkärien koulutuksessa näöntutkimuksen tekemistä opetetaan huomattavasti vähemmän kuin optikon koulutuksessa. Silmälääkäri päätyö on silmien terveydentilan tutkiminen.

   Toki osa silmälääkäreistä on todella hyviä silmälasien määrääjiä. Osa lääkäreistä antaa puolestaan tämän homman mielellään optikoille, koska he kokevat, että optikot hoitavat lasien määräämisen paremmin.