Tietokonetyöskentely ja silmälasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki minä se olen kysyi 02.08.2014

Hei!

Silmälasini ovat voimakkuudeltaan suunnilleen -8. Koen, että tietokoneella työskennellessäni (ja muussa lähityöskentelyssä) silmäni rasittuvat helposti lasien kanssa, silmissä tuntuu kiristävä-puristava tunne, välillä jopa kipua, joka helpottaa, kun katsoo hetken ilman laseja. Ilman laseja en kuitenkaan selviä lähityöskentelyssä.

Kannattaisiko tälläisillä voimakkuuksilla olla jonkinlaiset erilliset tietokonesilmälasit? Näyttö on noin 80 cm etäisyydellä kasvoista. Miten etäisyys vaikuttaa silmälasien voimakkuuden tarpeeseen? Vai vaikuttaako mitenkään? Esimerkiksi -8 lasini, vaihtuisiko voimakkuus merkittävästi?

Erään harmittavan piirteen olen myös huomannut laseistani: näyttö tuntuu selvästi pienenevän koossa. Piilolinssien kanssa näyttö taas vaikuttaa normaalimman kokoiselta.

Muutenkin kaikki tuntuu pienemmältä. Pienentyvätkö näkökentän kohteiden “kuvat” silmissä sitä enemmän, mitä voimakkaammat lasit omaat, vai onko kyseessä vain joku oma harha-aistimukseni? Jos tämä on todellinen optinen seikka, niin sille ei taida kuitenkaan voida mitään?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Huomiosi siitä, että silmälasit pienentävät kuvaa piilolinssejä enemmän on aivan oikea. Miinuslinssit pienentävät kuvaa ja pluslinssit suurentavat kuvaa. Sinun voimakkuuksilla tuo kuvan koon ero on varsin selvä ja helposti huomattava.

Valitettavasti tutkimatta silmiäsi en voi sanoa kannattaisiko sinun hankkia päätelasit vai ei. Oireesi kuulostavat kuitenkin semmoisilta, että asian selvittäminen on varmasti järkevää.

Yleisellä tasolla voin sanoa, että monet päätetyötä tekevät kokevat saavansa suuren avun niin sanotuista silmän mukautumista helpottavista linsseistä. Nämä linssit helpottavat silmän tarkennustyötä lähelle.

Toinen vaihtoehto päätelaseiksi likinäköisille eli miinuslinssejä käyttäville on yleislaseja jonkin verran miedommat silmälasit. Kaukonäköisillä päätelasit ovat vastaavasti hieman yleislaseja vahvemmat.

Mielestäni sinun kannattaisi varata aika optikolle näöntarkastukseen ja kertoa ongelmistasi tietokoneella työskennellessä. Näöntarkastuksessa pystytään selvittämään olisiko päätelaseista apua kohdallasi.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa