Uudet kehykset ja vanhat voimakkuudet – miksi näkeminen tuntuu erilaiselta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki T.T kysyi 11.01.2014

Eli, asun tällä hetkellä Briteissä ja vanhat Suomesta ostetut lasit meni rikki joten piti paikalliselta optikolta ostaa uudet lasit.

Vanhat lasit toimi ihan hyvin ja resepti on vaan vuoden vanha joten otin uudet lasit vanhalla reseptillä.

Kun uudet lasit sitten saapui, saapui myös silmien/päänsärky, enkä yksinkertaisesti pystynyt käyttämään laseja. Menin takaisin opitikolle ja he sanoivat että todennäköisesti ovat tehtaalla mokanneet Axiksen kanssa, tilataan uudet. No tilattiin uudet ja nyt pitäis Axis olla ok, mutta päivän käytön jälkeen tuntuu taas vähän oudolta ja silmissä ja päässä särkyä, kun taas vanhat (liimatut) lasit samoilla tehoilla tuntuu ihan hyvältä kun kokeilen.

Mitkä muut asiat vaikuttaa kun Axis ja miinuksien määrä?

Kehykset ovat lähes tulkoon samallaiset Pierre Cardinit kun vanhatkin, joten mielestäni kehyksissä ei ihan hirveetä eroa ole myöskään..

Pitäiskö mun nyt vaan taistella ja olla nää päässä, vaikka välillä vaan tekee mieli ottaa nää pois päästä? Tottuuko näihin, vai voiko edelleen olla joku pielessä? Kiitos jo etukäteen jos kerkeät vastailla:)

Piilolinssioptikon vastaus

Hei T.T!

Näin netin välityksellä on hieman hankala selvittää mikä tekijät aiheuttavat ongelmia uusien lasien kanssa.

Onko uusissa laseissa samanlaisesta materiaalista olevat linssit kuin rikkoutuneissa? Vaikka voimakkuudet säilyisivätkin samana, voi linssin materiaali ja rakenne vaikuttaa siihen miltä näkeminen tuntuu käytännössä.

Voimakkuuden ja akselin suunnan lisäksi näkemiseen vaikuttaa myös optisen keskipisteen paikka eli silmäteräväli. Onko molemmissa laseissa pd-arvo sama?

Miten vanhojen lasien voimakkuus selvitettiin uusia tehdessä? Oliko sinulla mukana vanha silmälasiresepti vai mitattiinko voimakkuudet vanhojen lasien linsseistä? Kysyn tätä, koska linsseistä mitatessa voi helposti tulla pieni heitto voimakkuuksissa.

Luonnollisesti myös uusi kehys ja esimerkiksi erilainen linssimateriali voivat aiheuttaa totuttelua.

Joka tapauksessa ensimmäiseksi sinun kannattaa käyttää uusia laseja mahdollisimman paljon. Jos oireet eivät helpota viikon-kahden sisällä, niin sinun kannattaa olla uudelleen yhteyksissä liikkeeseen, josta hankit lasit.

Kysymyksilläni en tarkoittanut sitä, että uusissa laseissasi olisi automaattisesti jokin vialla. Yleensä tämmöiset oireet menevät ohitse kun laseja käyttää ja niihin tottuu.

Tämä on ehkä turhaa jälkiviisautta, mutta itse en myisi mielelläni asiakkaalle uusia laseja kuitenkin jo vuoden vanhalla reseptillä. Mielestäni näöntutkimuksen hinta on sen verran pieni ja siihen menevä aika niin vähäinen, että näön tilanne kannattaa tarkastaa käytännössä aina uusia laseja hankittaessa. Luonnollisesti näkösi voi kuitenkin olla säilynyt ihan samana. Välttämättä tässäkään ei ole siis mitään ongelmaa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kiitos nopeasta vastauksesta!

  Uusien lasien PD-arvosta ei ole tietoa, siitä ei ollut puhetta. Mutta vanhoissa se on 32/31, pitäiskö se olla sama? Ja siis reseptikortti oli mukana ja sillä tilattiin uudet..

  Ja oireista vielä sen verran, että tuntuu siis erittäin epämiellyttävältä, särkyä silmissä ja päässä. Ja kun ottaa lasit pois ja kattelee maailmaa ilman niitä, niin näkö on hetken aikaa paljon sumeempi kun normaalisti ilman laseja..Voiko tämmöset oireet siis olla ihan normaaleita?

  Niin ja sen unohdin mainita, että ekalla kerralla kun he tilasivat mulle uudet lasit, tuli väärät kehykset korjatulla axiksella, sain pitää ne lasit siitä hyvästä kun mokasivat. JA ne lasit tuntuu myös hyviltä, vaikka kyseisestä kehyksestä en tykkää. Eli vanhat rikkinäiset OK, uudet lasit väärillä kehyksillä OK, mutta nää mun haluamat kehykset/lasit not ok..

  Isoin huoli on nyt että eikai tässä tapahdu mitää harmia silmille kun kattelee laseilla joissa saattaa olla jotain väärin..Tilanne vähä epätoivoinen jo, eikä millään kehtais taas mennä sanoon että ei toimi..

  • Hei T.T!
   Silmäterävälin eli PD:n pitäisi olla uusissa laseissa sama kuin vanhoissa laseissasi.

   Sinällään silmille ei tapahdu mitään pysyvää vahinkoa, jos käytät väärällä voimakkuudella olevia laseja. Mielestäni sinun kannattaa kuitenkin tarkastuttaa, että lasien voimakkuudet ja mitat ovat varmasti oikein. Tämä sen takia, koska niiden käyttäminen aiheuttaa kertomasi perusteella selvästi epämiellyttäviä oireita, joita toiset uudet lasit eivät aiheuta.

   Tämmöinen on hyvin tavallinen asiakaspalvelutilanne optikkoliikkeessä. Näin sinun ei tarvitse millään tavalla häpeillä kertoa asiasta tai tuntea muutenkaan huonoa omatuntoa.

   Jos kuitenkin kaiken todetaan olevan kunnossa, niin voit tämän jälkeen totutella rauhassa uusiin laseihin.