Voiko optikko määrätä lasit voimakkaan karsastuksen takia?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Villisilmä kysyi 25.3.2014

Hei,

Silmäni ovat karsastaneet voimakkaasti pikkutytöstä lähtien. Ensimmäiset silmälasini sain alle kaksi vuotiaana.

Olen tähän mennessä aina käynyt silmälääkärin kautta hakemassa reseptin laseihin. Olen saanut aina ajan kunnalliselle lääkärille. Nyt kun viimeksi soitin ja kysyin, voinko saada kunnalliselle lääkärille ajan, että voisin hänen kautta saada ajan kunnalliselle silmälääkärille, vastaus oli “ei”, koska tautini ei ole edennyt ym.

Petyin tähän vastaukseen kovasti. Yksityisenpuolen lääkärit ovat kovin kalliita. Aina aikaisemmin tähän asti olen saanut kunnalliselta lääkäriltä lähetteen kunnalliselle silmälääkärille vain pyytämällä.

Haluaisin kumminkin uudet silmälasit, mutta epäilen, voiko tavan optikko myöntää resptin voimakkaan karastukseni takia? Hajataittoa minulla ei ole. Toisaalta minua myös pelottaa, onko optikoilla käytössään yhtätehokkaita laitteita, kuin lääkäreillä, ja uskallanko omassa tapauksessani luottaa heidän kykyihinsä.

Joskus vuosia sitten joku silmälääkäri sanoi, että piilolinssi voisivat “auttaa” karsastukseen. Jotenkin minusta tuntuu, että nämä miinus-lasit juuri voivat voimistaa karsastustani, joten olisiko sitten piilolinsseistä apua?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Villisilmä!

Nykyään julkisen sektorin silmälääkärit eivät käsittääkseni kirjoita silmälasireseptejä muille kuin alle kahdeksanvuotiaille, jostakin silmäsairaudesta kärsiville lapsille.

Omilta asiakkailtani olen kuullut, että potilas saattaa käydä esimerkiksi puolivuosittain silmälääkärissä julkisella sektorilla etenevän silmäsairauden kontrolleissa. Pyynnöistä huolimatta silmälasireseptiä ei saa kuitenkaan tätä kautta.

Näin silmälasiresepti on haettava yksityiseltä silmälääkäriltä. Tässä tapauksessa julkisen sektorin silmälääkäri voi myös kirjoittaa potilaalle lausunnon siitä, että optikko voi määrittää lasit.

Optikko ei saa itsenäisesti määrittää laseja alle kahdeksanvuotiaalle lapselle tai henkilöille, joilla on joko silmäsairaus tai heidän silmiään on leikattu.

Karsastuksesta kärsiville optikko voi sen sijaan määrittää karsastuksen hoidossa käytettävät prismalasit. Esimerkiksi itselläni käy useita tämmöisiä asiakkaita, eikä tässä ole mitään ihmeellistä.

Optikot osaavat siis määrittää prismalasit ja liikkeistä löytyy oikeanlainen välineistö karsastuksen tutkimiseen. Toki kaikki optikot eivät välttämättä ole perehtynyt niin paljon karsastuksiin kuin toiset. Samalla tavalla kuitenkin myös kaikki silmälääkäritkään eivät ole perehtyneet niin paljon karsastuksiin kuin toiset.

Valitettavasti en osaa sanoa mitä silmälääkäri on tarkoittanut sillä, että piilolinssi voisi auttaa karsastuksessasi.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa