Voiko värisokea opiskella optikoksi?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Vertti kysyi 19.1.2014

Hei. Olen pidempään ollut kiinnostunut optometristin/ optikon työstä.

Käytännössä tiedän, että minulle menee punainen ja ruskea murrettuina väreinä sekaisin, joten en näe Ishiharan värisokeustestin kaikkia numeroita. Näöntutkimuksessa ja arkielämässä tästä värisokeudesta ei ole ollut haittaa. Näöntarkastuksessakin erotan selkeästi punaisen ja vihreän värin toisistaan.

Pystynkö kuitenkin hakea opiskelemaan optometristiksi Ouluun tai Helsinkiin ja voinko saada optikon/ optometristin ammattipätevyyden?

Johtuiko värisokeus silmän sauva- ja tappisolujen toimimattomuudesta? Kiitos upeasta ja kiinnostavasta blogista. Terveisin, Vertti.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Vertti!

Mukavaa jos blogistani on ollut iloa.

Minun käsittääkseni optikoilta ei vaadita täydellistä värinäköä. Varmasti tähän kysymykseen osaa vastata esimerkiksi Metropolian Optometrian tutkintovastaava Saija Flinkkilä. Hänen yhteystiedot löydät täältä.

Vaikka et näe itse kaikkia testejä oikein, ei tämä estä tutkimasta asiakkaita näillä testeillä. Oikeat vastaukset on mahdollista tarkastaa kuitenkin ohjeista.

Lähinnä tulee mieleen, että esimerkiksi asiakkaalle kehyksiä valitessa värinäön heikkous saattaa hankaloittaa kehyksen valintaa. Sinällään tämäkään ei ole ongelma kuin asian tiedostaa. Lisäksi optikon työ on mielestäni muutenkin menossa koko ajan enemmän siihen suuntaan, että optikot keskittyvät enemmän näöntarkastuksiin ja piilolinssisovituksiin.

Värinäön heikkouden syynä on häiriö silmän tappisolujen toiminnassa. Värinäön heikkous voi johtua myös esimerkiksi silmänpohjan sairaudesta tai jopa alkoholimyrkytys voi aiheuttaa ongelmia värinäköön.

Ei muuta kuin tervetuloa opiskelemaan alaa!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa