Lapsen visus-arvo huolestuttaa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Huolestunut äiti kysyi 16.11.2014

Hei
Lapsemme sai silmälasit lähes vuosi sitten ollessaan 6v.5kk. vuotias. Silloin hänen visuksensa lasien kanssa oli vain 0,5.

Kävimme tarkastuksessa juuri silmälääkärillä. Huoleni heräsi kun lapsen visus on edelleen lasien kanssa vain sen 0,5. en tiedä onko se koskaan ollutkaan korkeampi vai onko se laskenut. Muistan vain että ollessaan 4,5v neuvolassa sai tuon saman visuksen ja silloin neuvolassa sanottiin, että sillä juuri ja juuri läpäsee sen näkötestin. Näkö ei tässä 10kk ollut huonontunut, eikä lapsi tarvitse vahvempia laseja. myöskään silmänpohjissa ei näkynyt mitään syytä huonolle näön tarkkuudelle.

Me emme ole edes huomanneet että lapsi ei näe tarpeeksi tarkasti, vasta nyt kun olemme kotonakin sitä näköä testanneet. lapsi on nyt siis 7v.3kk.

Misätähn tuo visus voi johtua. Silmälääkärin mukaan hyvä merkki oli, että näkö ei kuitenkaan ollut huonontunut edellisestä kerrasta. Itse olen nyt todella huolissani ja pelkään kovasti että kyseessä onkin jotain vakavaa.. Mitään oireita ei lapsella ole. Voiko olla että näkö ei vain olisi vielä kehittynyt vaikka ikää on jo tuon verran? Kuinka peloissani minun täytyy olla?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Huolestunut äiti!

Ymmärrän hyvin äitinä huolesi lapsesi näkemisestä. Valitettavasti en pysty kuitenkaan antamaan sinulle mitään varmoja vastauksia. Näin optikkona minulla ei ole ihan näin pieniä asiakkaita, koska lain mukaan 0-7-vuotiaiden lasten näön tutkii aina silmälääkäri. Lisäksi yleisestikin tämmöisiin kysymyksiin on äärimmäisen hankala vastata näin kun näköä ei pääse itse tutkimaan.

Mielestäni joka tapauksessa tärkeintä on, että silmälääkäri on tutkinut lapsesi silmät, eikä tutkimuksissa ole noussut esiin mitään hälyttävää. Jos silmälääkäri olisi havainnut tutkimuksissaan jotakin huolestuttavaa, olisi hän varmasti lähettänyt lapsen jatkotutkimuksiin.

Valitettavasti minun on mahdoton vastata siihen voisiko kyseessä olla näön kehittymättömyys vai joku toinen asia.

En osaa oikein neuvoa sinua muuten kuin olemalla vielä yhteyksissä silmälääkäriin ja kertomaan tilanteen jääneen huolestuttamaan. Näin silmälääkäri osaisi varmasti kertoa lisätietoja.

Jos tämä ei ole syystä tai toisesta mahdollista, niin ihan oman mielenrauhan vuoksi lasta voi toki käyttää toisellakin silmälääkärillä. Kun kerrot heti tilanteen ja sinua huolestuttamaan jääneet asiat, osaa silmälääkäri varmasti selittää tilanteen mahdollisimman hyvin. Tässäkään asiassa ei ole kuitenkaan välttämättä mitään varmoja vastauksia.

Toista silmälääkäriä suosittelen ihan oman mielenrauhasi vuoksi, ellei tutkimukseen tehneeseen lääkäriin saa yhteyttä. En missään nimessä kuitenkaan epäile, että tilanteessa olisi mitään syytä huolestua, koska lapsesi silmät on kuitenkin jo tutkittu.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa