Miksi näkö heikkenee joka vuosi ja kuinka kauan tämä kestää?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Mh kysyi 10.11.2014

Hei!
Olen 18-vuotias mies. Kävin pari viikkoa sitten silmälääkärillä/optikolla ja näköni oli huonontunu -3,50 -> 4,25.

Näön heikkeneminen alkoi 11-vuotiaana ja on siitä lähtien heikentynyt lähes vuosittain. Olisi kiva tietää jonkinlainen syy, että miksi näkö heikkenee joka vuosi ja kuinka kauan näön heikkeneminen kestää?

Kiitos!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Mh!

Likinäköisyys todetaan usein murrosiän kynnyksellä kuten sinullakin on todettu.

Murrosiässä silmän kasvaessa ja kehittyessä käy niin, että likinäköisessä silmässä silmän pituus on taittovoimaan nähden liian suuri. Nämä muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa ja laseille saattaa olla tarvetta tehdä muutoksia vuosittain. Tämä on se todennäköinen syy, jonka takia sinunkin näkösi on muuttunut koko ajan.

Yleensä aktiivisimmat muutokset likinäköisillä tapahtuvat näkemisessä 10-20 ikävuoden välillä. Valtaosalle ihmisistä muutoksen tarve tasoittuu parinkymmenen ikävuoden jälkeen.

Mikään tarkka raja tämä noin 20-vuotta ei kuitenkaan ole. Toisin sanoen voi olla, että näkösi muuttuu vielä nopeasti jonkun vuoden tai sitten muutosvauhti hidastuu tai jopa pysähtyy pidemmäksikin aikaa.

Maailmanlaajuisesti väestön likinäköistymistä on tutkittu ja tutkitaan yhä paljon. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että pitkäkestoinen lähityöskentely lisäisi likinäköisyyttä. Vastaavasti henkilöt, jotka viettävät aikaa paljon ulkona, olisivat vähemmän likinäköisiä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Naipsu says

  Hei,

  Kävin 4 vuotta sitten silmälääkärillä joka totesi, että näössäni ei ole mitään vikaa. Nyt kävin tänään näöntarkastuksessa kun tuntuu, että toisen silmän näkö on heikentynyt huomattavasti. Optikon mukaan nyt silmäni ovat O:+0.75 ja V:+1.00
  Ja joku Cyl O:-0.50 ja V:-0.75. Muuta hän ei sitten kommentoinut vain antoi lapun mukaan kotiin jossa nämä arvot lukevat. Onko näköni heikentynyt? Tarvinko silmälaseja? Ja voiko se näön heikentyminen johtua siitä, että olen käyttänyt 3 vuotta putkeen ripsienpidennyksiä? Voiko ripsienpidennyksen liima poltaa näköni pois? Onko näkö heikentynyt paljon vai vähän ja onko se normaalia, kun olen 32 vuotias.

  • Hei Naipsu!

   Optikon tarkastuksessa sinulla on todettu molemmissa silmissä kaukotaitteisuutta sekä hajataitteisuutta.

   Kaukotaitteisuus tarkoittaa sitä että kuva muodostuu ikään kuin silmäsi taakse ja joudut kokoajan tekemään pientä tarkennustyötä saadaksesi kuvan tarkaksi. Monesti nuorella henkilöllä korjaamaton kaukotaitteisuus aiheuttaa silmien väsymistä, päänsärkyä ja näön sumenemista hetkittäin. Henkilö siis yleensä kokee näkevänsä hyvin, mutta hänellä on edellä mainittuja oireita. Enemmän aiheesta löydät kirjoituksessani Kaukonäköisyys korjataan pluslaseilla.

   Cyl-voimakkuus tarkoittaa hajataitteisuutta. Silloin kun henkilöllä on hajataitteisuutta, on silmässä kaksi voimakkuutta toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa. Hajataitteisuus aiheuttaa epätarkkuuden tunnetta näkemiseen. Esimerkiksi pyöreitä muotoja on hankala erottaa toisistaan.

   En osaa sanoa tarkkaan onko näössäsi tapahtunut jotakin muutosta neljässä vuodessa. Voi olla että neljä vuotta sittenkin sinun silmästä on ollut mitattavissa jonkinlaiset taittovirheet, mutta silmälääkäri on katsonut että laseja ei vielä tarvita.

   Missään nimessä muutos ei ole kuitenkaan voinut olla kovinkaan suuri, koska neljä vuotta sitten et tarvinnut laseja. Nyt sinulla on voimakkuudet, joilla osa asiakkaista hankkii lasit ja saa selvän avun näkemiseen. Osa taas ei hanki laseja, koska kokee selviävänsä hyvin ilman laseja.

   Tästä aiheesta olen kirjoittanut enemmän kirjoituksessani Millä voimakkuuksilla silmälasit kannattaa hankkia.

   Näyttikö optikko sinulle miten näkisit lasien kanssa verrattuna tilanteeseen ilman laseja? Tämä vertailu auttaisi päättämään, että kannattaako lasit hankkia vai ei.

   Voimakkuuksien pohjalta uskoisin kuitenkin sinun näkevän laseilla paremmin kuin ilman laseja.

   Näön heikkeneminen ei voi johtua ripsienpidennyksistä. Ripsien pidennyksestäkin olen kirjoittanut oman kirjoituksen.