Kaukonäköisyys korjataan pluslaseilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Kaukonäköisyyttä kutsutaan myös kaukotaitteisuudeksi eli hyperopiaksi. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa silmä on liian lyhyt taittovoimaansa nähden tai taittovoima on liian pieni silmän pituuteen nähden. Tällöin tarkka kuva muodostuu verkkokalvon taakse eli tavallaan silmän taakse. Verkkokalvolla oleva kuva puolestaan on epätarkka.

Silmä pyrkii korjaamaan kaukotaitteisuutta lisäämällä taittovoimaa akkommodoimalla. Tällöin silmä pystyy omalla lihastoiminnallaan korjaamaan kaukotaitteisuutta niin pitkään kun silmän mukautumiskyky on taittovirheeseen nähden riittävä.

Monesti kaukotaitteisuutta omaava henkilö saattaa tulla näöntarkastukseen kokiessaan lähinäön heikentyneen. Silmät saattavat esimerkiksi väsyä ja punoittaa etenkin pitkäaikaisen lähikatselun jälkeen ja lisäksi lähikatselu voi aiheuttaa myös päänsärkyä.

Tällöin lähinäkö voi olla kuitenkin kunnossa. Lähelle katsomisen ongelmat johtuvat siitä, että silmä ei jaksa tehdä normaalia tarkennustyötä lähelle, koska silmä joutuu tekemään työtä jo kauas katsottaessa.

Kun silmän mukautumiskyky ei enää riitä korjaamaan kaukotaitteisuutta, voidaan taittovirhettä korjata kuperilla plus-linsseillä.

Varsin monet henkilöt ovat siinä uskossa että pluslinssit ovat aina lukulaseja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan myös kaukolasit voivat olla plusvoimakkuutta.

Lue kaikki taittovirheisiin liittyvät kirjoitukset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa