Ongelma moniteholasien kanssa – PD-mitta väärin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Jalve kysyi 5.7.2014

Jo toisia moniteholasejani vaivaa ongelma, että jos katson hiukankin keskikohdasta vasemmalle, näkö menee sumeaksi tai näen kahtena. Oikealle voi katsoa paljon kauemmaksi keskilinjalta, ennen kuin sama tapahtuu. Mistä tämä kertoo?

Asia vaivaa erityisesti siksi, että vasen silmäni on lähes sokea, ja joudun siis katselemaan oikealla silmällä useinkin vähän vasemmalle viistoon.

Olen miettinyt, onko pupillin etäisyys keskilinjasta kenties mitattu väärin.

Uskaltaisinko tilata netistä vielä yhdet lasit ja vähentää PD-mitasta millin, pari?

Näissä uusissa laseissa on myös se vika, että pitää kallistaa päätä eteenpäin, että näkee selkeästi. Mitähän parametria säätämällä tuon saisi kohdalleen?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jalve!
Moniteholinsseissä näkökentän leveyteen vaikuttaa esimerkiksi linssin voimakkuus. Onko oikeassa ja vasemmassa silmässäsi suuri voimakkuusero keskenään? Mikäli voimakkuudessa on suuri ero, voisi se osaltaan selittää näkemisen hankaluutta.

Lisäksi pienetkin virheet voimakkuuksista tai silmäterävälin mitassa voivat aiheuttaa kuvailemiasi ongelmia.

Tuo pään alaspäin kallistamisen tarve voi johtua siitä, että rajankorkeus on mitattu liian ylös. Tämä voisi itse asiassa aiheuttaa myös sen, että näkökenttä tuntuu kapealta. Tällöin katselet koko ajan niin sanotun progressiokanavan kautta, etkä varsinaisen kaukokatselualueen kautta.

Nämä ovat kuitenkin valistuneita arvauksia. Missään nimessä en lähtisi muuttelemaan itse PD-arvoa. Myös rajankorkeuden muuttaminen on itse hankalaa, koska et tiedä minkä verran liian ylhäällä raja mahdollisesti voisi olla. Jos rajankorkeus menee liian alas, ei laseilla näe lähelle. Lisäksi eri kehyksissä rajankorkeus on eri kohdalla.

Oletko ostanut nämä aikaisemmat lasit optikkoliikkeestä vai netistä? Jos olet ostanut ne optikkoliikkeestä, niin suosittelen sinua käymään keskustelemassa asiasta lasit myyneessä liikkeessä.

Jos olet taas ostanut jo kahdet huonosti toimivat moniteholasit netistä, suosittelisin sinua kuitenkin harkitsemaan lasien ostamista optikkoliikkeestä.

Asiasta olen kirjoittanut enemmän kirjoituksissani, joihin on linkit tässä alla.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Jukka Alve says

  Ensimmäiset, todella surkeat moniteholasit ostin optikolta, ja niiden saaminen vaihdetuiksi oli tosi hankalaa, kun käskivät vain totutella. Lopulta sain suostuteltua yrittämään uudelleen, ja saivatkin aikaan vähän paremmat lasit, kun tyydyin nk. toimistolaseihin. Toiset lasit ostin netistä. Palautin jo nekin, mutta en vielä tiedä, mitä niiden suhteen tehdään. Erikoista, ettei kumpikaan puhunut tai kysynyt yhtään mitään rajankorkeudesta.

  • Hei Jukka!
   Sinällään ymmärrän, että sinua on ensin pyydetty totuttelemaan uusiin monitehoihin. Monitehoihin tottumiseen voi kuitenkin kestää useamman viikonkin.

   Itse toimin tämmöisissä tilanteissa siten, että teen heti muutaman tarkastusmittauksen, jos asiakkaalla on ongelmia monitehojen kanssa. Ensimmäiseksi varmistan linssien voimakkuuden vastaavan tilausta sekä asennusmittojen oikeellisuuden. Lisäksi säädän lasien istuvuutta kasvoille.

   Tämän jälkeen pyydän asiakasta vielä totuttelemaan laseihin noin viikon – kahden ajan. Jos ongelmat jatkuvat tämänkin jälkeen, niin pyydän asiakasta uuteen näöntutkimukseen.

   En valitettavasti osaa sanoa miten nettikaupat toimivat reklamaatiotilanteissa. Toki varmasti varmistetaan että voimakkuus ja mitat vastaavat tilattua. Lasien istuvuutta kasvoilla he eivät luonnollisesti pysty varmistamaan.

   Toivottavasti saat itsellesi lasit, jotka toimivat hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koskaan monitehojen näkökenttä ei ole niin laaja kuin yksiteholinssien. Millään moniteholinsseillä ei siis saada samanlaista näkövaikutelmaa kuin yksiteholinsseillä.