Lähilasit, piilokarsastus ja silmäjumppa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Anniina kysyi 10.10.2013

Hei,

minulla on nyt vajaan parin vuoden ajan ollut näkemisen kanssa ongelmia. Ongelmat alkoivat kun näyttöpäätteellä ollessani tekstin lukeminen alkoi olla vaikeaa.

Hakeuduin optikolle joka määräsi lähilasit pienillä vahvuuksilla. Laseista ei ollut apua ja myös kauas näkeminen alkoi olla hankalaa. Kävin uudelleen optikolla ja hän määräsi astetta enemmän vahvuutta lähilaseihin, jotka hetken päästä vaihdettiin takaisin vanhoihin koska työskentely lasien kanssa oli mahdotonta. Kaukonäössä ei ollut vikaa ja silti kauas näkeminen oli aina vain vaikeampaa.

Optikko ohjasi minut silmälääkärille joka ei löytänyt kummempaa kuin optikkokaan.

Sitten vaan pitkän aikaa sinnittelin kunnes hakeuduin toiselle optikolle, joka totesi piilokarsastusta ja antoi “helminauhan” silmäjumppaa varten. Lisäksi lähilaiseihin laitettiin prismat. Jumppa auttoi vähän mutta kauas näkeminen on silti hankalaa ja lukiessakin pitää tarkentaa.

Silmät ovat lisäksi todella valonarat ja särkevät aika ajoin. Ulkona liikkuminen ja esim autolla ajo on ikävää kun näkökentässä on jotain vaikeasti selitettävää, mielestäni ei kaksoiskuvia vaan ns.läpinäkyviä valoja ja varjoja.

Kysymykseni on, onko tässä kyse piilokarsastuksesta? Ja mitä voisin vielä tehdä jotta näkeminen helpottuisi?

Piilolinssioptikko vastasi

Hei Anniina!

Kysymyksesi on todella vaikea ratkaistavaksi näin netin kautta varsinkin kun useampi optikko tai silmälääkäri on jo selvittänyt asiaa kasvokkain ilman ratkaisua.

Varmaa vastausta en siis valitettavasti pysty antamaan, mutta tässä kuitenkin jotain ajatuksia.

Oireesi voisivat johtua piilokarsastuksesta ja viimeinen optikko on kertomasi mukaan lähtenyt ratkaisemaan näköongelmaa tätä kautta.

Helminauhan, eli niin sanotun brockin-langan avulla voidaan tosiaan tehdä silmäjumppaa. Tämmöisen jumpan pitäisi helpottaa piilokarsastuksesta ja konvergenssin vajauksesta eli silmien kyvystä kääntyä sisäänpäin johtuvia ongelmia.

Yksi syy ongelmiisi voisi olla se, että tarkkaa lähityötä tehdessä silmäsi menevät niin “kramppiin”, että tämä vaikuttaa myös kaukonäkemiseen. Eli kauas katsoessa silmäsi olisivat työpäivän jäljiltä yhä ikään kuin lähelle tarkentuneet.

Ongelma vaatisi mielestäni syvällistä paneutumista näkemiseesi. Silmäjumpasta saattaisi olla apua, jos sitä tehtäisiin pidempikestoisena jaksoja optikon säännöllisessä kontrollissa.

Yksi vaihtoehto voisi olla hakeutua vielä semmoisen optikon vastaanotolle, joka on saanut lisäkoulutuksen silmien yhteistoiminnan tutkimiseen eli hänellä olisi ortoptiikan lisäkoulutus käytynä.

Oliko sinulla jo silmälääkärillä käydessäsi valonarkuutta ja kipuja silmissä ja puhuitko näistä silmälääkärin kanssa?

Toivottavasti vastauksestani oli edes vähän apua ja löydät ratkaisun näkemisen ongelmaasi!

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa