Optikolta kysyttyä: Moniteholasien linssien vertaaminen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pää pyörällä 🙁 kysyi 4.11.2013

Olen laittanut kahdet moniteholasit kahdesta eri liikkeestä(ensimmäiset sellaiset).

Toiseen laitettiin ns. hyvä moniteholinssi,jolla näen ihan hyvin vääristymiä lukuunottamatta.

Toiseen tuli ns. liikkeen paras moniteholinssi,jolla en näe kuin lähelle.Molemmissa linsseissä on samat arvot, -4.25 ja -3.25 sekä lähi +1.25.

Liikkeestä josta laitettiin hyvä linssi,sanottiin että voimakkuuksillani ei ole mitään hyötyä laittaa parempia linnssejä. Onko näin? Eli kannattaako vaatia “huonompaa” linssiä noihin toisiinkin laseihin?

Sitten kysyisin vielä että mitä tarkottaa: definition 17 1.6 ultra clear ?

Kiitos etukäteen

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Moniteholinssien valinta ja vertaaminen on valitettavasti asiakkaalle hankalaa.

Eri liikkeissä on myynnissä eri valmistajien linssejä ja tavallaan jokainen liike määrittää itse mikä heidän linssiensä taso on. Tällä tarkoitan sitä, että toisen liikkeen paras linssi voikin vastata toisessa liikkeessä keskitason linssiä jne.

Toisin sanoen kahden eri liikkeen ”parhaassa” linssissä voi olla keskenään suuria eroja.

Normaalin kuluttajan on lähes mahdoton tehdä vertailuja, kun se on optisen alan ammattilaisellekin hankalaa.

Valitettavasti en osaa sanoa mitä ensimmäisessä liikkeessä on tarkoitettu sanomalla, että sinun voimakkuuksillesi ei kannata valita parempia linssejä. Tällä on voitu tarkoittaa yleisesti linssien optiikkaa tai sitten ihan ohennuskerrointa.

Ohennuskerroin eli materiaalin taitekerroin vaikuttaa siihen kuinka paksut silmälasien linsseistä tulee. Ohentamattoman linssimateriaalin taitekerroin on 1,5. Kun linssiä lähdetään ohentamaan tarkoittaa se sitä että linssimateriaalin taitekerrointa suurennetaan. Ohennettujen linssien taitekertoimet vaihtelevat muovilinssipuolella 1,6 – 1,74 välillä. Monessa liikkeessä puhutaan yksinkertaisesta, kaksinkertaisesta ja kolminkertaisesta ohennuksesta.

Mitä isompi voimakkuus asiakkaalla on, sitä suurempi taitekertoimista linssiä suositellaan asiakkaalle. Jos asiakkaalla on laseissaan voimakkuutta vaikka -2,50, ei ole järkeä suositella kolminkertaista ohennusta vaan kertaohennus on riittävä.

Oletko jo käynyt kertomassa ongelmista liikkeessä, josta ostit ne moniteholasit, joilla näet vain lähelle?

Jos et ole jo käynyt, niin mielestäni sinun kannattaa käydä kertomassa asiasta. Usein kun asiakkaalla on ongelmia moniteholasien kanssa, niin ensimmäiseksi laseista tarkastetaan optiset mitat eli linssin asennus. Joskus pienikin heitto optisissa mitoissa voi vaikuttaa näkemiseen.

Onko lasien kehysten koolla muuten eroa keskenään?

Valitettavasti en osaa sanoa varmasti mitä definition 17 tarkoittaa. Uskoisin sen kuitenkin olevan linssin nimi, jossa luku 17 kertoo niin sanotun progression eli siirtymäkanavan pituuden. Luku 1.6 on linssimateriaalin taitekerroin ja ultra clear tarkoittaa kovaa ja heijastamatonta pintaa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa