Sinisen valon silmiin pääsyä ehkäisevä pinnoite?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Annu kysyi 21.09.2014

Minulla on haitallisen valon torjuntaa laitettu käsittely linsseihin. Optikkoni sanoi, ettei käytössä tule näyttämään siniseltä. Valitettavasti joissain valokulmissa tulee sinisiä heijastetaan, joista en pidä.

Voiko tätä poistaa linssistä?

Ystävällisin terveisin Annu

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Annu!
Sinulla on luultavasti laseissa Hoyan BlueControl-pinnoite, joka ehkäisee sinisen valon pääsyä silmiin. Toki kyseessä voi olla joku muukin linssi. Itse en kuitenkaan tiedä muita linssejä, joissa olisi tämmöinen pinnoite.

Pinnoitteen takia linssin pinnan niin sanottu jäännösheijaste on väriltään varsin voimakkaan sininen.

Heijastamattomalla pinnalla olevissa linsseissä on aina linssin pinnasta näkyvä värillinen valoheijaste eli niin sanottu jäännösheijaste. Perinteisen heijastamattoman pinnan jäännösheijaste on vihertävä tai haaleansinertävän vihreä. Mikäli laseissa ei ole heijastamatonta pintaa, valojen heijasteet näkyvät linssin pinnassa valkoisina.

BlueControl-pinnoitteella oleva linssi heijastaa sinistä valoa poispäin linssistä. Tämän johdosta linssi näyttää sen sinisemmältä mitä enemmän sinistä valoa on ilmassa.

Valitettavasti pinnoitetta ei voi poistaa jälkikäteen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kyseisellä pinnoitteella varustettujen linssien kanssa silmä väsyy vähemmän ja linssi toistaa värit luonnollisempana.

Omasta kokemuksestani varsinkin paljon tietokoneen ääressä, tabletilla tai muulla mobiililaitteella työskentelevien tai paljon aikaa viettävien kannattaa valita BlueControl-pinnoitteella olevat linssit.

Omille asiakkailleni olen näyttänyt mallilinssin avulla linssin värin ennen päätöstä. Osa asiakkaista on kokenut jäännösheijasteen häiritsevänä minkä takia he ovat jättäneet linssin valitsematta. Osa asiakkaista ei ole taas edes näyttänyt huomaavan heijastetta kun olen sen heille näyttänyt.

Itse olen sitä mieltä, että kyseisen linssin hyvät puolet etenkin päätetyössä ovat niin suuret, että se kannattaa valita jäännösheijasteesta huolimatta. Joskus kyllä huomioin, että osalla tuttavistani tai asiakkaista on kyseinen linssi käytössä, mutta mielestäni ”sinisyys” ei ole mitenkään häiritsevää.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei, ja alkuun kiitos mahtavasta blogista! Onko sinulla kokemusta, tai oletko kuullut muista kuin ulkonäkö ongelmista näiden BlueControl- pinnoitteiden kanssa? Esimerkiksi pimeässä tai autoa ajaessa? Esimerkiksi YouTubesta olen joskus katsonut jotain videota, jossa esitellään väitetysti näiden linssien läpi kuvattuna esiintyvää sinistä “häikäisyä” katuvalosta ja joitain muitakin kommentteja olen vastaavan suuntaisesta asiasta kuullut. Muutenhan pinnoite vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta tuttavuudelta ja olenkin harkinnut sitä kumpiinkin uusiin laseihini (tarjouksella kahdet, toiset periaatteessa enemmän urheiluun, mutta täysin erilaisina laseina sitä ei sitten koskaan tiedä pukeeko vaikka päivän tyylin vuoksi toiset), mutta pelottaa, että tuon tapaisen heijastumisten takia lasit ovat vähemmän miellyttävät tai käyttökelvottomat osan ajasta.

  • Hei Mko!

   Mukavaa, jos kirjoituksistani on ollut hyötyä.

   Valitettavasti en osaa vastata suoraan kysymykseesi varmasti. Sen verran voin kuitenkin sanoa, että ainakaan omat asiakkaani eivät ole kertoneet linssien olevan hämärässä millään tavalla hankalat.

   Itselläni oli jonkin aikaa käytössä lasit näillä linsseillä, mutta en tainnut käyttää niitä kunnolla hämärässä.
   Yritän selvittää asiaa ja kommentoin tähän lisää myöhemmin.