Tarvitseeko lapseni silmälasit näillä voimakkuuksilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Tukea ostopäätökseen kysyi 7.10.2014

Hei,
Vein 11-vuotiaan tyttäreni silmälääkärille.
Saimme sieltä seuraavanlaisen reseptin:

OD
v.k 1,0
SF +0,25
CYL -0,5 AX 105

OS
v.k 1,0
SF +-0
CYL -0,5 AX 75

Pelkästään toisen silmän +0,25 taittovirheen (kaukonäkö?) takia laseja ei varmastikaan tarvita, mutta miten tuon hajataiton kanssa tulisi tehdä.

Lapsi näkee mielesään ihan hyvin, eikä kärsi päänsärystä tms. Onko laseille tässä kohtaa tarvetta?

Ymmärrän, että tämä on melko subjektiivinen asia ja ehkä hankalasti yleistettävissä, mutta jotenkin tuntuu vähäiseltä tuo korjauksen tarve…

Kiitos jo etukäteen.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Minulla olisi alkuun muutama kysymys.

Suositteliko silmälääkäri silmälasien hankintaa vai jättikö hän asian täysin teidän omaan harkintaan? Entä saanko kysyä miksi hakeuduitte silmälääkärille? Oliko teillä epäilys siitä, että näössä on tapahtunut muutoksia vai oliko silmissä jotain muuta vaivaa ja samassa yhteydessä löydettiin tämä pieni taittovirhe?

Näillä vahvuuksilla osa asiakkaista jää seuraamaan tilannetta, jos he eivät koe näkemisessä olevan mitään ongelmaa. Osa taas hankkii lasit heti ja he voivat kokea lasien tuovan parannusta näkemiseen. Kyseessä on siis varsin subjektiivinen asia kuten sanoitkin.

Jos lääkäri ei suositellut lasien hankkimista eikä lapsesi koe näkevänsä huonosti eikä hänellä myöskään ole muitakaan oireita, voisitte mielestäni rauhassa seurata tilannetta 3-6 kuukautta. Tämän jälkeen näkö kannattaa käydä tarkistuttamassa vaikka optikolla.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Tukea ostopäätökseen says

  Hei,

  vastauksia kysymyksiisi:

  Laseja kyllä suositeltiin, joskin ei tästä kovin laajaa keskustelua käyty. Suositus ja oikeastaan koko syy käyntiin johtui siitä, että lapseni on ohjattu koulusta samalle lääkärille 2 vuotta aiemmin. Sillon hänellä oli hyvin usein päänsärkyä ja yhtenä syynä tähän epäiltiin ongelmia näössä. Silloin todettiin, että laseja ei välttämättä tarvita, vaan seurataan tilannetta. Nyt tilanne on muuttunut hieman (hyvin vähänä). Eli tutkimuksessa näkökyvyssä on tullut pieni muutos kahden vuoden takaisesta. Toisaalta subjektiivisesti katsottuna tilanne on parantunut, koska lapsi ei ole juuri lainkaan valittanut esim. päänsärystä.
  Edelleen siis mietin, tarvitaanko noita laseja vieläkään. Ehkä jäämme vielä hetkeksi seuraamaan tilannetta, kuten yllä esitit…

  • Hei!
   Äitinä toimisin varmasti samoin kuin sanoitkin eli seurailisin tilannetta. Jos kuitenkin näkemisen kanssa esiintyisi minkäänlaisia oireita, niin käyttäisin lasta hyvin matalalla kynnyksellä uudelleen näöntutkimuksessa.

   Toki myös päänsärkyjä kannattaa seurailla. Jos niitä edelleen esiintyy, niin lasit voisivat tosiaan auttaa, vaikka ne eivät tuntuisikaan vaikuttavan näkemiseen suoraan.

   Lapsilla ja nuorilla näössä voi tapahtua todella pienelläkin aikavälillä muutoksia. Vaikka nyt lapsellasi olisi tapahtunut vain pieniä muutoksia kahdessa vuodessa, ei se tarkoita luonnollisestikaan sitä, etteikö näkö voisi muuttua tulevaisuudessa paljon nopeammin.