Tarvitsenko lukulasit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Anna kysyi 20.5.2015

Kaverini vanhemmat ovat optikoita ja kokeilimme näöntarkastuskoneella lähinäköä ja lukemat olivat +0.50 oikeassa ja vasemmassa +0.75.

Olisiko hyvä mennä vielä uudestaan katsomaan ja pitäisikö noilla lukemilla miettiä minkäänlaisia lukulaseja?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Anna!

Näöntarkastuskoneella tarkoitat varmasti niin sanottua autorefraktometria. Kyseisellä laitteella on mahdollisuus mitata suuntaa antavasti minkälainen taittovirhe asiakkaalla on. Mittauksen pohjalta ei kuitenkaan voida sanoa varmasti onko henkilöllä silmälasien tarvetta vai ei.

Kertomiesi arvojen perusteella sinulla olisi molemmissa silmissä kaukotaitteisuutta. Kertomasi voimakkuudet +0,50 ja +0,75 ovat sellaiset, että osa hankkii voimakkuuksilla lasit ja osa ei.

Autorefraktometrilla ei selviä tarvitseeko asiakas lukulaseja, koska se mittaa taittovirheen määrää.

Kuten kuitenkin jo sanoin, autorefraktometrin mittaustuloksien perusteella ei kannata tehdä päätöstä lasien hankkimisesta. Tämän sijaan voimakkuuden tarve tulisi varmistaa vielä täydellisessä näöntutkimuksessa.

Miten olet kokenut näkeväsi kauas ja lähelle? Väsyvätkö silmäsi lukiessa tai tarkkaa lähityötä tehdessä? Entä onko sinulla päänsärkyjä?

Jos sinulla on jotain edellä mainituista vaivoista, kannattaa sinun mielestäni ehdottomasti käydä tarkemmassa näöntutkimuksessa.

Toki vaikka sinulla ei oireita sen kummemmin olisikaan, niin voisi kuitenkin olla ihan järkevää tutkituttaa näkö jossain vaiheessa. Tämä sen takia, koska autorefraktometri on kuitenkin antanut merkkejä kaukotaitteisuudesta.

Yleensä näkö muuttuu pikku hiljaa ja itse tottuu vallitsevaan tilanteeseen ja kokee näkevänsä ihan hyvin. Näöntutkimuksessa voi kuitenkin selvitä, että silmälaseilla näkisi paremmin kuin ilman silmälaseja.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa