Tiedätkö missä optikkosi viettää pyhäinpäivää?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Tänäkin vuonna, kuten jo useana vuonna aikaisemmin, useampi sata optikkoa on kouluttautumassa vuotuisilla koulutuspäivillä eli optometriapäivillä.

Optometriapäivät järjestetään Helsingissä kauppakorkeakoululla. Yleensä tapahtuma koostuu luennoista ja erilaisista workshopeista. Tänä vuonna kyseessä on niin sanottu superviikonloppu. Samaan aikaan samassa paikassa kouluttautuvat myös optisen alan myyjät myynnin ammattipäivillä ja kaiken kruunaa tuotenäyttely. Kyseessä on siis koko alaa koskeva koulutusviikonloppu.

Se että koulutuspäivät järjestetään aina pyhäinpäivänä, ei ole sattumaa. Lauantain ollessa pyhä ovat optikkoliikkeet suljettuna ja sunnuntainakin auki olevat liikkeet aukeavat vasta klo 12. Näin työvuorot eivät ole haittaamassa osallistumista koulutukseen.

[ad#piilarit]

Osallistuminen tuo täydennyskoulutuspisteitä

Jokaisella optikolla on lain määräämä velvollisuus ylläpitää ja kehittää omaa ammattitaitoaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että optikon on kerättävä viiden vuoden jaksossa vähintään 20 täydennyskoulutuspistettä. Optometriapäivät ovatkin oiva paikka kerätä näitä koulutuspisteitä, koska kahden päivän koulutuksesta pisteitä saa esimerkiksi tänä vuonna 12 kappaletta.

Täydennyskoulutusvelvollisuuden lisäksi koulutuspäivillä toki oppii myös aina paljon uutta. Luonnollisesti myös tuttujen kollegoiden tapaaminen on mukavaa.

Yleensä työnantaja maksaa

Osallistumismaksun suuruus riippuu siitä onko osallistuja tai työnantaja liiton jäsen. Jäsenille koulutuspäivät maksavat noin 350 euroa ja ei-jäsenille noin 700 euroa. Opiskelijoille, työttömille tai perhevapailla oleville osallistumismaksu on pienempi.

Optikoiden työehtosopimuksen koulutussopimuksessa sanotaan, että optikko voi osallistua optometriapäiville, mikäli osallistuminen ei aiheuta haittaa yrityksen tai toimipaikan toiminnalle eikä optikko ei ole osallistunut kyseisenä vuonna työnantajan järjestämään vastaavaan koulutustilaisuuteen.

Tämän määräyksen tarkoituksena on varmistaa, että optikolla on mahdollisuus täydennyskouluttautua terveydenhuollon ammattihenkilöistä säädetyn lain vaatimalla tavalla.

Työnantajan kuuluu siis maksaa välittömät kustannukset, jotka ovat vähintään osallistumismaksu koulutuspäiville ja matkakustannukset.

Valitettavasti olen kuullut tänä vuonna useammalta taholta tänä vuonna, että osa liikkeistä kieltäytyy maksamasta koulutusta. Tällöin vedotaan yleensä liikkeen taloudelliseen tilanteeseen ja tällä tavalla saadaan kierrettyä koulutussopimuksen määräys.

Varmasti näinä aikoina on liikkeitä, joiden taloudellinen tilanne on oikeasti heikko, mutta silti mielestäni kannattaisi panostaa työntekijöiden koulutukseen. Ainakin itse kokisin, että koulutukseen panostettu muutama satanen tulisi liikkeelle korkojen kanssa takaisin motivoituneen ja uutta oppineen optikon työintona.

Yleensäkin optisella alalla työntekijöiden koulutukseen menevät kustannukset ovat todella pienet moneen muuhun alaan verrattuna.

Lisäksi työntekijälle tämmöiseen tapahtumaan suhtautuminen kertoo omalla tavallaan ammattitaidon arvostamisesta. Onneksi itselläni on ollut aina työnantajia, joiden kanssa asiasta ei ole tarvinnut sen kummemmin keskustella.

Nähdään Optometriapäivillä 6-7.11.2010!

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa