Toimiiko Suomessa valeoptikoita?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Viimeisten kuukausien aikana mediassa on ollut paljon esillä valelääkärit, valesairaanhoitajat ja vale-eläinlääkärit.

Näiden paljon näkyvyyttä saaneiden tapausten lisäksi eri medioissa uutisoitiin myös tapaus, jossa Korkein oikeus tuomitsi optikkoliikkeessä hiojana toimineen henkilön 30 päiväsakkoon luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Tässä tapauksessa hioja oli auttanut asiakkaita valitsemaan sopivia linssejä.

En tunne asiaa muuten kuin lukemani perusteella, mutta itse käsittäisin esimerkiksi MTV3:n uutisesta hiojan tehneen asiakkaille näöntarkastuksia.

Keskusteltuani tapauksesta erään asiakkaan kanssa jäin miettimään löytyyköhän Suomesta myös valeoptikoita.

[ad#piilarit]

Optikkona ei saa työskennellä kuka tahansa

Optikko, eli optometristi on myös niin sanottu laillistettu ammattihenkilö samalla tavalla kuin esimerkiksi lääkäri tai sairaanhoitaja. Optikkona ei saa siis työskennellä kuka tahansa, vaan optikon ammattia saa harjoittaa vain henkilö, joka on saanut koulutuksen kyseiseen ammattiin. Lisäksi optikkona työskentelevällä täytyy olla Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston myöntämä laillistus toimia optikon ammatissa.

Alan pienuus hillinnee valeoptikkona toimimista

Itse en usko, että Suomessa työskentelee juurikaan valeoptikkoja, koska optinen ala on hyvin pieni. Yhteensä Suomessa on noin 2000 laillistettua optikkoa. Käytännössä alalla kyllä tiedetään, jos joku toimii optikkona ilman lupaa.

Ainakin niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, on optikoiden koulutusvaatimukseen suhtauduttu hyvin tarkasti. Lisäksi esimerkiksi optikko-opiskelijalla on aina nimetty ohjaaja, jonka alaisuudessa opiskelija on saanut tehdä näöntutkimuksia.

Itse muistelen, että tämän Hämeenlinnan tapauksen lisäksi 90-luvulla olisi ollut pari vastaavaa valeoptikko-tapausta.

Henkilökohtaisesti minun on hyvin hankala uskoa, että kukaan voisi toimia valeoptikkona ilman jonkinlaista alan tuntemusta, kuten keskenjääneitä opintoja. Toisaalta kai kaikki on mahdollista, kuten edellinen valelääkäritapaus todistaa.

Joka tapauksessa valeoptikkona toimimisesta annettu rangaistus on mielestäni varsin mitätön. Esimerkiksi Hämeenlinnan tapauksessa rangaistus oli 30 päiväsakkoa eli muutamia satoja euroja.

Piilolinssien sovittaminen ilman vaadittavaa lisäkoulutusta

Varsinaisia valeoptikoita en siis usko Suomesta juurikaan löytyvän. Enemmän minua huolestuttavat optikot, jotka tekevät esimerkiksi piilolinssimääräyksiä ilman vaadittavaa lisäkoulutusta. Itse pelkään tämmöisiä optikoita olevan Suomessa jonkin verran.

Piilolinssioptikon tulee olla suorittanut erillinen piilolinssien sovituksen laillistuskurssi. Kurssille osallistuminen edellyttää optikon / optometristin tutkintoa ja vähintään vuoden työkokemusta laillistettuna optikkona valmistumisen jälkeen.

Joissain liikkeissä on optikoiden piilolinssien sovitusoikeudesta kertova diplomi seinällä kertomassa, että optikko on kyseisen lisäkoulutuksen suorittanut.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa