Huolestuttavia tuloksia Kuluttaja-lehden vertailussa näöntarkastuksista

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Kuluttaja-lehden numerossa 7/2012 oli mielenkiintoinen, mutta myös huolestuttava vertailu optikoiden tekemästä näöntarkastuksista.

Vertailuissa oli testattu optikoiden tekemiä näöntarkastuksia pääkaupunkiseudulla syksyn 2012 aikana. Vertailu oli toteutettu siten, että kaksi testihenkilöä oli käynyt kuuden isoimman optikkoliikeketjun 12 eri liikkeessä näöntarkastuksessa.

[ad#piilarit]

Esitutkimukset tehtiin ala-arvoisesti

Vertailun tulokset olivat mielestäni osaltaan hälyttäviä. Itselleni yllättävin ja myös surullisin tieto oli se, että suurin osa optikoista teki esitutkimukset aivan ala-arvoisesti.

Ainakin omana kouluaikanani ensimmäisenä asiana näöntarkastusopinnoissa kiinnitettiin huomiota niin sanottuun anamneesiin eli esitietojen tärkeyteen. Ennen kaikkea on tärkeää selvittää onko tutkittavalla yleissairauksia, lääkityksiä, tiedossa olevia silmäsairauksia tai onko silmiä leikattu sekä onko suvussa periytyviä silmäsairauksia. Lisäksi tärkeää ja näöntarkastukselle välttämätöntä esitietoa on myös se miksi henkilö on tullut tarkastukseen, miten hän kokee näkevänsä ja minkälaista työtä hän tekee.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että näitä tietoja ei kysellä huolella kaikissa paikoissa. Jo hyvän näöntarkastuskäytännön mukaan nämä tiedot pitäisi kysyä ja kirjata potilastietoihin.

Kuluttajalehden artikkelin luettuani ensimmäinen ajatus oli, että miten asiat voivat olla näin huonosti? Samalla aloin myös miettiä sitä miten tämmöiseen tilanteeseen on ajauduttu.

Onko syynä kiire, koska näöntarkastusaikoja on lyhennetty ja optikot eivät koe ehtivänsä tehdä työtä riittävän huolella? Kokevatko nuoret ja miksei vanhemmatkin optikot epävarmuutta työssään? Entä vaikuttaako työssä viihtyminen asiaan? Jos töissä ei ole mukavaa, niin tehdäänkö hommat vähän sinne päin? Näin ei toki saisi olla hoitotyössä, mutta ihmisistä tässäkin on kyse.

Tiedän itsekin optikkoliikkeitä, joissa työnantaja painostaa tekemään tarkastukset koko ajan entistä nopeammin ja pahimmillaan tämä johtaa siihen, että aikaa huolellisuuteen ei enää jää.

Oman työurani aikana omien työkavereideni joukossa valtaosa optikoista on toiminut oikein. Toki mukaan on mahtunut näitäkin, jotka ovat tehneet työnsä miten sattuu. Onneksi he ovat olleet kuitenkin selkeä vähemmistö.

Ryhtiliikkeen paikka

Mielestäni jokaisen optikon olisi syytä miettiä miten itse tekee näöntarkastuksen ja onko tässä jotain parantamisen varaa. Loppujen lopuksihan tässäkin on kyse siitä, että jos tekemisessä mennään sieltä missä aita on matalin, niin lopputulos ei ole hyvä.

Toki myös työnantajien pitää antaa mahdollisuus tehdä laadukkaita tutkimuksia siten että tutkimukseen varataan aikaa riittävästi.

Kuluttajan on toki hankalaa arvioida itse näöntarkastuksen laadukkuutta. Joka tapauksessa on ainakin selvät, että kuluttajan kannattaa huolestua jos missään vaiheessa tutkimusta ei kysellä esitietoja.

Lisäksi kannattaa muistaa, että esimerkiksi hienot nykyaikaiset laitteet näöntutkimuksessa eivät ole suoraan laadun tae, vaan myös perinteisillä “vanhan aikaisilla” laitteilla voidaan tehdä loistava näöntutkimus.

Myös markkinointia kritisoitiin

Tutkimuksessa kritisoitiin myös liikkeiden markkinoimaa ilmaista näöntarkastusta, joka ei ollutkaan ilmainen sekä muuta markkinointia.

Näihin en puutu kuitenkaan enempää tässä kirjoituksessa. Aiemmin olen kirjoittanut osin aiheesta kirjoitukset Ilmainen näöntarkastus ja Onko silmälasien mainonta harhaanjohtavaa.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Miksiköhän says

  Jos näöntarkastus maksaa 0€ eli optikon työllä ei ole mitään arvoa, niin mitä sitä anamneeseja laatimaan… 75€, kiitos ja näkemiin.

 2. Nimenomaan says

  Tässä kolumnissa/artikkelissa puhutaan että anamneesi on tärkeä ja plaa plaa plaa.. Kuten jo mainittukin optikon nt 0€. Kiitos siitä! Miksei se nt voi olla normaalisti vaikka 100€ ja tarjouksessa vaikka sen 50€.. ihan vaan alv 0.

 3. Hei!
  On todella valitettavaa, että näöntarkastusta on aloitettu markkinoimaan taas viime vuosina ilmaisena.

  Kuitenkin optisen alan pitkän ajan suunnitelmissa on tavoitteena, että optikot pystyisivät vielä laaja-alaisemmin tutkimaan ihmisten silmiä. Mielestäni ilmaiset näöntarkastukset sotivat osaltaan tätä tavoitetta vastaan.

  Joitain vuosia sitten oltiin jo varsin hyvässä tilanteessa, eli isotkaan ketjut eivät jatkuvasti mainostaneet ilmaista näöntarkastusta. Mielestäni tällöin oltiin jo varsin hyvin saatu ihmiset oppimaan, että optikonkin näöntarkastus maksaa.

  Joka tapauksessa jokaisella optikolla pitäisi mielestäni olla niin paljon ammattiylpeyttä, että näöntarkastus tehtäisiin aina mahdollisimman hyvin riippumatta siitä onko se ilmainen vai maksullinen.

 4. lukxos says

  Tervehdys, ostin juuri lasit mutta mietin voivatko mielenterveyslääkkeiden käyttö vaikuttaa näkemiseen? “Ennen kaikkea on tärkeää selvittää onko tutkittavalla yleissairauksia, lääkityksiä” kirjoitit tuossa ylempänä.

  olisi mielenkiintoista tietää ihan tiedoksi.

 5. Hei Lukxos!

  Kyllä mielenterveyslääkkeilläkin on vaikutusta näkemiseen.

  Tästä asiasta kannattaa tosiaan kertoa optikollesi näöntarkastuksen yhteydessä.

  Mitään hävettäväähän tässä ei ole. Lisäksi kannattaa muistaa, että me optikot olemme terveydenhoitoalan ammattilaisia ja meillä on vaitiolovelvollisuus eli lääkityksistä voi huoleti kertoa tämänkin puolesta meille.