Voiko näöntarkastuksessa huijata?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Päätin kirjoittaa siitä voiko näöntarkastuksessa huijata, kun luin nettikeskustelun, jossa asiaa mietittiin. Tässä keskustelussa mietittiin onnistuisiko huijaaminen esimerkiksi pitämällä piilolinssejä silmissä tarkastuksen ajan. Keskustelua lukiessa tuli mieleen myös kuulemani tarina heikkonäköisestä miehestä, joka sai ajokortin läpi opeteltuaan näöntarkastustaulun ulkoa.

Itse en usko, että huijaaminen onnistuisi ainakaan optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksessa. Yleislääkärin tai terveydenhoitajan tekemästä näöntarkkuuden mittaamisesta en osaa sanoa.

Miksi joku edes yrittäisi huijata?

Ensimmäiseksi mietin mikä yleensä saisi ihmiset huijaamaan ja nopeasti mieleen tuli eri syitä. Esimerkiksi poliisikouluun pääseminen vaatii tietyn näöntarkkuuden ja VR:llä sekä puolustusvoimilla on omat vaatimuksensa. Myös lentolupakirja ja kuorma-autokortti vaativat tietyn näöntarkkuuden.

Näöntarkkuuden lisäksi eri ammateissa on erilaisia vaatimuksia muun muassa värinäön tai näkökentän suhteen.

Monesti näkövaatimusten täyttymisen toteamiseksi ei tarvitse tehdä täydellistä näöntarkastusta, vaan pelkkä näöntarkkuuden mittaaminen riittää.

Näöntarkkuuden mittaamisen ja näöntarkastuksen erot

Näöntarkkuuden mittaamisessa tutkitaan ainoastaan näöntarkastustaulun avulla kuinka pienet merkit henkilö näkee joko lasien kanssa tai ilman laseja. Tutkimuksen perusteella ei pystytä sanomaan minkälaiset lasit tarvitaan. Mikäli näöntarkkuuden todetaan olevan alentunut, suositellaan optikolla tai silmälääkärillä tehtävää täydellistä näöntarkastusta.

Suurin osa näöntarkkuuden mittaamisista tehdään yleislääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Luonnollisesti näöntarkkuus on mahdollista mitata myös optikolla ja silmälääkärillä.

Myös näöntarkastuksessa tutkitaan näöntarkkuus. Tämän lisäksi näöntarkastuksessa tutkitaan tarvitseeko henkilö silmälasit ja mikä niiden voimakkuuden tulisi olla. Näöntarkastuksen voi tehdä vain optikko tai silmälääkäri. Yleislääkärillä ei ole oikeuksia eikä koulutusta tämän tekemiseen.

Miksi näöntarkastuksessa huijaaminen ei onnistu?

Normaalissa näöntarkastuksessa tutkimustaulun numeroiden ja kirjaimien ulkoa opettelemisesta ei ole mitään hyötyä, koska tutkimuksessa tehdään paljon muutakin taulun merkkien luettelemisen lisäksi.

Tarkastuksessa tehdään esimerkiksi objektiivinen tarkastuksen osa missä optikko arvioi taittovirheen määrää ilman, että asiakkaalta kysytään mitään. Tämä tapahtuu joko skiaskoopin tai autorefraktometrin avulla.

Tarkastuksen aikana kuva laitetaan välillä tarkoituksella sumeaksi. Mikäli asiakas näkee tässä vaiheessa liian hyvin tai huonosti, jää asiakas kiinni heti huijauksesta. Samoja asioita tutkitaan myös eri testeillä. Mikäli niissä saadaan ristiriitaisia tuloksia, paljastuu huijaus myös tällöin.

Näöntarkastustaulun ulkoa opetteleminen ei siis auta mitään. Lisäksi tauluja on olemassa lukuisia erilaisia. Itsekin olen työskennellyt liikkeessä, jossa eri tutkimushuoneissa oli erilaiset taulut.

Piilolinssien käyttämiseenkään huijauskeinona en jaksa uskoa. Itse ainakin olen ottanut tavaksi katsoa silmää sen verran tarkasti, että näen onko henkilöllä piilolinssit silmässä.

Näöntarkkuuden mittaamisessa huijaaminen?

En osaa sanoa yleislääkäreiden tai terveydenhoitajien puolesta kiinnittävätkö he huomiota siihen onko asiakkaalla piilolinssit.

Periaatteessa toki joku voisi yrittää taulun ulkoa opettelemista, mutta kuten jo kirjoitin, on niitä useita erilaisia.

Kuinka moni yrittää huijata?

Voisin kuvitella, että esimerkiksi tilanteessa jossa on valtava halu päästä johonkin tiettyyn ammattiin, voi tämä ajaa epätoivoisiin yrityksiin saavuttaa tietyt näkövaatimukset keinolla millä hyvänsä.

Itse kuitenkin uskon ja toivon, että todella harva edes yrittää huijata tässä asiassa. Toivonkin jokaisen tajuavan, että eri ammattien näkövaatimuksia ei ole määritelty ihmisten kiusaksi, vaan vaadittua näöntasoa todella tarvitaan ammatissa.

Itselleni ei ole tutkimustilanteessa tullut vastaan yhtään huijausyritystä jonkin ammatin näönvaatimuksiin liittyen.

Aina välillä kuulee kuitenkin silmälääkärin tai yleislääkärin vastaanotolta käyneistä asiakkaista, joille ajokortin menettäminen on todella kova paikka. Tällöin asiakas saattaa vaatia hyvinkin aggressiivisesti tulosten sivuuttamista. Monesti perusteluina on ajokortin pakottava tarve tai se, että asiakas ajaa niin vähän. Luonnollisesti ajokortin menettäminen voi olla kova paikka, mutta tässäkin tapauksessa näöntarkkuusvaatimukset ovat meidän kaikkien parhaaksi.

Näissä tapauksessa kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta huijausyrityksestä. Välillä kuitenkin mietityttää, että osa ajokortin pelkäämistä menettävistä ihmisistä saattaisi olla valmiita vaikka huijaukseen säilyttääkseen ajokortin.

Oma tarinansa ihmiset, jotka eivät halua silmälaseja

Oma tarinansa on sen sijaan ihmiset, jotka eivät millään haluaisi silmälaseja. Aina välillä tarkastusta tehdessä asiakas näkee kuulemma kaikki merkit erinomaisesti. Kuitenkin kun merkkejä pyytää luettelemaan, niin yksikään ei osu oikeaan.

Yleensä tällöin kyseessä on nuori, jonka vanhemmat ovat pakottaneet näöntarkastukseen. Välillä vastaavia tapauksia tulee myös työterveydenhuollon lähettäminä. Aina tämmöisissä tapauksissa ei tiedä tekisikö mieli itkeä vai nauraa, joten välillä on tekemistä kun yrittää pysyä asiallisena. No, onneksi tämmöisetkin tapaukset ovat kohtuullisen harvinaisia.

Kirjoitus on julkaistu 19.05.2009 ja päivitetty 20.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Helena Hiltunen says

  Hei. Kuinka tarkasti näöntarkastuksessa pitäisi nähdä eri kirjaimet tai merkit? Kun kävin optikolla näöntarkastuksessa, kaukaa näytetyt merkit näin osan vähän sumeina,mutta erotin kirjaimet. Muutaman kerran näin kirjaimet terävästi. Ja taas ihan lähelle näytetyt kirjaimet näin ensin huonosti ja arvaamalla. Kun optikko jotain sääti, näin lähelle kirjaimet todella terävästi. Minulla on ollut jo pian 30 vuotta silmälasit, kun en näe kunnolla kauas. Tämän vuoden aikana olen useammin joutunut ottamaan lasit pois päästä, kun luen pientä tekstiä tai laitan lankaa neulaan. Näin näen paremmin. Pian on minulla aika hankkia moniteholasit.

 2. Hei Helena!
  Näöntarkastuksessa samoja asioita tutkitaan useammilla eri testeillä ja joissain testeissä kuva voi tarkoituksellakin olla jonkin verran epätarkka.

  Pienimmät merkit eivät monellakaan näy kovin terävänä mutta tästä huolimatta kannattaa kertoa kaikki merkit jotka tutkimustaulusta erottaa.

  Varsinaisesti ei ole olemassa mitään ”sääntöä” sen suhteen kuinka tarkasti merkit tulee nähdä ja on tosiaan ihan normaalia että osa merkeistä on epäselviä.

  Hankala sanoa tarkemmin tuosta lähelle näkemisestä, mutta siinä on voinut esimerkiksi olla käytössä kaukolasit ja sitten optikko on säätänyt voimakkuuden lähelle sopivaksi.

  Kuten sanoitkin lähelle näkemisen ongelmista lasien kanssa, on tämä usein merkki aikuisnäöstä ja moniteholasit ovat tulossa ajankohtaisiksi.

 3. Kaaka says

  Hei!
  Sain ensimmäiset lasini.Olen tottunut hyvin eivätkä silmät tunnu enää rasittuneilta.En oikein silti tajua tuota kauas näkemistä.Minulle tehtiin syväterävälasit,joissa on lähelle katsomista varten +1 ja kauas +1 ja hajataittoa on -0.25.Ymmärsin,että lasit on lähityöskentelyyn ja välietäisyyksille.Toimin hammashoitajana.
  Esim telkkarin katsominen tuntuu nykyään mukavammalta lasit päässä.Mielestäni näen hyvin oikeasti kauas,mutta kun olin baletissa takaparvekkeella tuntui jotenkin epätarkalta ja kun laitoin lasit näkymä tuntui selkenevän.Matkaa näyttämölle oli kuitenkin todella reippaasti.Myös joskus autolla ajaessa,kun joutuu intensiivisesti tuijottamaan maantietä,silmä tuntuu vetävän.Optikko kuitenkin sanoi,ettei näillä laseilla ajeta autoa.Voiko tunne johtua pelkästään hajataitosta?

 4. Hei Kaaka!
  Sait varmasti lasien mukana jonkinlaisen voimakkuuskortin. Kerrotko tarkalleen minkälaiset arvot siinä on?

  Kertomasi on vähän ristiriitaista, eli jos laseissa on voimakkuutta lähelle ja kauas +1, viittaisi se siihen että lasit olisivat tarkoitettu myös kauas katsomiseen.

  Toisaalta taas syväterävillä laseilla ei pitäisi nähdä kauas.

 5. Kaaka says

  Hei taas!
  Lasimääräys on seuraava:
  kauko od sf +0.50 cyl -0.25 ax 180 add +0.50

 6. Kaaka says

  No voi kökkö,väärä nappula…siis kauko: od sf +0.50 cyl -0.25 ax 180 add +0.50/os sf +0.50 add +0.50 eli yhteensä +1.00 lukuvoimakkuutta eikö niin? Lähi:od sf+1.00 cyl -0.25 ax 180/os +1.00. Kyllä minä näen näillä kauas ja toisaalta optikko kuitenkin selitti,että nämä ovat lähityöskentelyyn ja välietäisyyksille.Eihän sillä periaatteessa ole niin väliä,mutta haluan tietää asiat perinpohjin.En oikein saanut selitystä sille,miksi minulla on kauas plussaa ja esim veljelläni -1.00.Hän ei näe kauas,mutta minä näen.Omituisia asioita!

 7. Hei Kaaka!
  Vielä yksi lisäkysymys eli mitä silmälasikortissasi lukee linssityypin kohdalla?

  Mietin sitä, että jos sinulla on käytössä syväterävät lähilasit, niin olisiko käynyt niin, että linssin yläreunan voimakkuus vastaisi kaukopuolen voimakkuutta.

  Se että veljelläsi on miinuslasit ja sinulla pluslasit johtuu siitä, että teillä on erilaiset taittovirheet. Veljesi on likinäköinen ja sinä olet kaukonäköinen.

 8. Kaaka says

  Hei!
  Kortissa lukee Interview 080 orma forte.
  Eikös syväterävissä laseissa voimakkuuksien pitäisikin liukua niin,että alhaalla on lukuvoimakkuus,sitten välietäisyys ja ihan ylhäällä vielä vähän kauemmas???
  Nyt kun olen vielä tarkkaillut näkemistäni,niin onhan näissä laseissa tuo kauas näkemisen alue tosi kapea.Olen ilmeisesti oppinut kääntelemään päätäni niin hyvin,etten enää reagoi kovin paljon vääristymiin.
  Pitäisikö minun nähdä noilla antamillani kauas katsominen arvoilla kauas vai välietäisyydelle,jos tilaisin yksitehot?
  En nimittäin tahdo nähdä sängystä telkkariohjelmien infotekstiä.

 9. janina says

  Hei,
  uuden silmälaisreseptini alussa on on seuraava merkintä:

  1.0os NÄÖNTARKKUUS 1.2
  Lukemat tarkoittanevat kummankin silmän näöntarkkuutta eli toisessa 1.0 ja toisessa 1.2.
  Mitä tarkoittaa tuo toisen silmän lisämerkintä os? Oikeaa silmää se ei voine tarkoittaa kun reseptissä muutoin käytetään tällä kohden merkintää OS/OD.
  kiitokset vastauksesta ja mukavasta blogistasi!

 10. Hei Kaaka!
  Olet ymmärtänyt syväterävän linssin logiikan ihan oikein.

  Sinun voimakkuuksissa käytössäsi olevalla syväterävällä linssillä linssin yläreunan voimakkuus vastaa lähes kaukovoimakkuuttasi.

  Sinulla on sen verran pieni lukulisäys, että silloin käy helposti näin että syväterävällä linssillä näkyy ikään kuin liian kauas.

  Kaukokatselualue on tosiaan kapeahko, koska linssiä ei ole tarkoitettu kaukokatseluun.

  Television katseluun yksiteholaseihin tulisi nuo kaukovoimakkuudet.

 11. Hei Janina!
  Näöntarkkuuden jälkeen oleva os on lyhenne sanasta osittain. Olet siis nähnyt näöntarkkuusrivin 1.0 osittain oikein.

  Mukavaa kuulla että olet tykännyt blogistani!

 12. janina says

  Hei,
  kiitos vastauksestasi. Kysyisin vielä tarkoittaako tuo näöntarkkuuslukema lasien kanssa vai ilman laseja? Lääkäri määräsi minulle lasit, joissa kumpaankin silmään tulee +0.75. En ole vielä niitä hankkinut. Kannattaako?

  janina

 13. Hei Janina!
  Yleensä reseptissä ilmoitettava näöntarkkuus on silmälaseilla saavutettu tarkkuus. Näöntarkkuudesta ilman laseja käytetään lyhennettä vv vapaa visus ja laseilla mitattu näöntarkkuus merkitään lyhenteellä v visus.

  Valitettavasti näin netin kautta minun on hankala sanoa varmasti kannattaako laseja hankkia vai ei. Onko sinulla ollut jotain on ongelmaa näkemisen kanssa, silmien väsymystä tai esimerkiksi päänsärkyä?

 14. janina says

  Hei, olen 21v opiskelija ja silmälääkärille menin kun tunsin aika usein koulussa ja iltaisin lukiessani särkyä ja pakotusta silmien ja ohimoiden alueella.Joskus lähinäkö meni hieman epäselväksikin.
  Lääkäri suositti laseja ja uskoi niiden auttavan. Kehotti myös mielellään käyttämään muutenkin kuin lukiessa. Mut eiks plus-lasit oo lukulasit?
  Sanoi sit vielä että kannattaa tsekata uudelleen 3-6 kk kuluessa kun näkö saattaa siinä ajassa muuttua tms.
  kiitoksin

  janina

 15. Hei Janina!
  Mielestäni sinun kannattaisi kokeilla olisiko laseista apua ongelmiisi. Sinulla on kuitenkin kertomasi perusteella selviä usein huonontuneesta näöstä johtuvia oireita ja lääkärisi on suositellut laseja.

  Pluslasit voivat olla kummat tahansa eli joko kauko- tai lähilasit.

 16. janina says

  Hei,
  tein niin et ostin halpakaupasta miedoimmat valmislasit +1 vahvuudella. pidin niitä eilisen illan ja tänään. alkuun tuntuivat oudoilta ja en nähnyt ihan kauaksi kunnolla mutta nyt tunnen kyl et nään näillä jo paremmin kuin ilman. Tää taitaa tarkoittaa sitä et lasit kannattais hankkia tai sit jatkaa näiden käyttämistä.

  janina