Käykö optikko optikolla?

Aika ajoin optikkoliikkeeseen marssii asiakas, joka ilmoittaa haluavansa tietyllä voimakkuudella olevat lasit tai tietynlaiset piilolinssit.

Kun asiakkaalta pyytää reseptiä kyseiselle tuotteelle, kertoo asiakas tietävänsä tarvittavan voimakkuuden. Esimerkiksi vanhat lasit tuntuvat heikolta, joten niihin pitäisi lisätä voimakkuutta 0,50 lisää. Osa näistä henkilöistä ei meinaa suostua millään tulemaan näöntarkastukseen, vaikka kuinka asiaa yrittäisi perustella.

Tämä on mielestäni surkuhupaisaa, koska kyllä minun on optikkona varattava aika optikon tai silmälääkärin tarkastukseen, mikäli epäilen näkemisessäni tapahtuneen muutoksia.

Optikon koulutuksesta huolimatta en pysty tutkimaan kovinkaan tarkasti omia silmiäni. Toki optikkona minulla on käytössäni välineistö, jolla pystyn tutkimaan näön toisin kuin asiakkailla. Siitä huolimatta oman näön tutkiminen ei onnistu ainakaan kovin tarkasti. En myöskään pysty päättelemään mahdollisten oireiden perusteella minkälainen muutos silmissäni on tapahtunut.

Piilolinssien sovituksessa pyydän aina apua

Myös piilolinssien kanssa pyydän kollegan apua linssin istuvuuden arvioimisessa sekä silmän kunnon varmistamisessa. Itse oman silmän mikroskoopilla tutkiminen ei luonnollisestikaan ole mahdollista, eikä pelkkä peilistä linssin sekä silmän katsominen riitä.

Piilolinssien kanssa olen muutenkin aina erityisen varovainen. Pyydän esimerkiksi aina uuteen linssiin siirtyessä työkaveria arvioimaan linssin istuvuuden silmässäni. Monet linssit liikkuvat liian vähän silmässäni ja esimerkiksi liikkuvuutta on mahdoton varmistaa ilman toisen henkilön mikroskoopilla tekemää tutkimusta.

Näöntarkastuksessa tulee käytyä liian harvoin

Henkilökohtaisesti myönnän, että käyn näöntarkastuksessa liian harvoin. Omalla tavallaan koomista oli kun kovien päänsärkyjeni aiheuttajaksi selvisi näössä tapahtuneet muutokset. Jostain syystä en kuitenkaan tajunnut epäillä tätä mahdollisuutta varatessani aikaa neurologille:)

Periaatteessa itsekin voi helposti tarkistaa karkealla tasolla onko näkö muuttunut johonkin suuntaan. Paljon helpompaa on kuitenkin, jos kollega tekee näöntarkastuksen.

Oman haasteensa näöntarkastukseen tuo se, että varmasti kaikki optikot muistavat ulkoa omien tarkastustaulujen numerot sekä kirjaimet. Tällöin tarkastuksessa täytyy luonnollisesti olla mahdollisimman rehellinen. Joissain lähes erottuvissa merkeissä on kuitenkin välillä hankala hahmottaa erottaako kyseisen merkin juuri ja juuri vai onko kyseessä ulkoa muistaminen.

Kollegoiden kanssa jutellessa varsin moni optikko kertoo samaa, eli oma oma näkö tulee tutkitettua ihan liian harvoin. Lisäksi silmälääkärissä silmien terveystarkastuksesta käynnistä saattaa monella olla kulunut aikaa monia vuosia. Tässäkin asiassa itsellä olisi parantamisen varaa eli myös silmälääkärissä tulee käytyä turhan harvoin.

Kirjoitus on julkaistu 14.4.2010 ja päivitetty 5.2.2014.

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Outi A. says

    Hei!
    Minulla on hyvin vahvat miinuslasit, -13 ja -15 vahvuuksilla, ja lisäksi hajataittoa. Lisäksi minulla on aika iso pää, joten monet kehykset eivät istu. Uusien lasien ostaminen on siis aina vaivalloista, pitää käydä silmälääkärillä näöntarkastuksessa ja uusien kehysten valitseminen on aina hankalaa kun ei näe…

    Tilasin eräästä Itä-Helsinkiläisestä optikkoliikkeestä 22.3.10 uudet lasit uusilla voimakkuuksilla. Kehykseksi valittiin titaaniset nikkeliallergian vuoksi ja linsseiksi ohuimmat lasilinssit. Toimitusajaksi luvattiin n 2-3 viikkoa. Maksoin tilaamani lasit silloin.

    5.4.10 sain tekstiviestin, että valmistusprosessissa tapahtuneen virheen takia lasien toimitus viivästyy ja uusi mahdollinen toimituspäivä on 20.4.10, mutta varsinainen päivä ilmoitetaan vielä erikseen.

    Mitään ei sen jälkeen enää kuulunut. 21.4. eli eilen soitin ko liikkeeseen ja minulle kerrottiin, että valitsemaani kehykseen ei voi lasilinssiä laittaa. Kysyttiin haluanko tilata ko kehyksiin muovilinssit vai tulenko valitsemaan uudet kehykset ja aloitetaan alusta koko prosessi.

    Tänään kävin liikkeessä ja valitsin uudet kehykset uusiin lasilinsseihin, koska en halua muovilinssejä niiden paksuuden vuoksi. Uudet kehykset olivatkin kalliimmat kuin edelliset ja liikkeen mielestä minun kuuluu maksaa erotus ja heillä ei ole mitään korvausvelvollisuutta virheestä. Kuulemma “näin voimakkaita linssejä tulee niin harvoin, ettei tilatessa voi tietää onnistuuko linssin laitto valittuun kehykseen”. Edes uudesta neljän viikon odotuksesta ei luvattu mitään alennusta… Ilman kustannuksia voisin saada uudet lasit jos uudet kehykset maksavat saman kuin edelliset. Lisää kehysmalleja löytyisi keskustassa olevasta pääliikkeestä. Lupasin miettiä asiaa ja palata myöhemmin.

    Eikö optikolla ole mahdollisuutta tarkistaa linssien sopivuutta tiettyyn kehykseen?? Ko kehykseen ei edes voinut mitään lasilinssiä istuttaa… Jos vahvoja linssejä tilataan hyvin harvoin, pitäisi pyytää pätevämpi kollega apuun… Tällä palvelulla tilataan vielä harvemmin… Olen ollut ko liikkeen kanta-asiakas vuosia ja olen ostanut lähes kaikki lasini sieltä viimeset 40 vuotta!

    Pahoittelen pitkää vuodatustani…
    Ihanaa kevättä kuitenkin

  2. Hei Outi!

    Kylläpä sinun kohdalla on ollut huonoa onnea lasien hankinnassa..

    Sinun laseissasi on aika monta juttua, jotka asettavat haastetta lasien hankintaan eli isot voimakkuudet yhdistettynä leveisiin kasvoihin ja vielä nikkeliallergia.

    Nykypäivänä kun monessakaan liikkeessä ei ole omaa työpajaa, jossa lasit valmistettaisiin, häviää optikoilta kyky nähdä mitä on mahdollista valmistaa.

    Tietenkin joskus voi kokeneellekin optikolle käydä ajatusvirhe ja jotain hommaa ei pystytä tekemään niin kuin kaupantekohetkellä on kerrottu.

    Lasilinssit eivät sovellu kaikkiin myynnissä oleviin kehyksiin. Joskus tämä sopimattomuus huomataan vasta kun linssejä asennetaan paikalleen kehyksiin.

    Esimerkiksi matalassa suorakaiteen muotoisessa kehyksessä linssi saattaa mennä poikki. Myös linssistä saattaa irrota pieni pala eli linssiin tulee särö, jos kehysaukko aukeaa vain vähän linssejä asennettaessa.

    Joskus tällaiset ongelmat tiedetään kertoa asiakkaalle jo kehystä valittaessa. Joskus ne valitettavasti huomataan kuitenkin vasta hiontavaiheessa.

    Korvausasia ei ole niin yksiselitteinen. Olen kirjoittanut näistä korvausasioista ihan oman kirjoitussarjan. Kaikki sarjan kirjoitukset löydät täältä.

    Kalliimman kehyksen erotuksen joudut mielestäni valitettavasti maksamaan itse.

    Sinun kannattaa jutella vielä liikkeen kanssa näistä korvausasioista rauhassa. Näin ulkopuolisena on hankala neuvoa mitään tarkempaa.