Optikon ajatuksia ilmaisista näöntarkastuksista

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen aikaisemmissa kirjoituksissani maininnut, että en koe ilmaista näöntarkastusta millään tavalla miellyttävänä markkinointina.

Joitain vuosia sitten ilmaisten näöntarkastusten markkinointi oli selkeästi vähemmän käytettyä, mutta viime vuosina se on taas nostanut päätään.

Mielestäni tässä on heitetty vuosien työ hukkaan. Juuri kun asiakkaat olivat oppineet näöntarkastuksen olevan maksullinen, aloitettiin sen tarjoaminen taas ilmaiseksi.

Uutena elementtinä ilmaisiin näöntarkastuskampanjoihin on tullut maininta siitä, että kirjallinen silmälasimääräys onkin maksullinen asiakkaan halutessa tiedot mukaansa. Varsinainen tarkastus tehdään siis veloituksetta, mutta reseptistä veloitetaan erikseen. Välillä ilmaista näöntarkastusta mainostetaan kaupan päälle tulevana etuna silmälasien ostamisen yhteydessä.

Henkilökohtainen mielipiteeni

Itse koen ilmaisten näöntarkastusten tarjoamisen siten, että ammattitaitoani ja koulutustani ei arvosteta tarjoamalla työni tavallaan ilmaiseksi.

Luonnollisestikaan tämä ei kuitenkaan ole asiakkaan vika, mutta jokainen voi miettiä miltä tuntuu jos omassa ammatissa päätettäisiin tarjota omaa, tärkeintä osaamista ilmaiseksi. Voin kertoa, että silloin ei tule tunnetta siitä, että omaa osaamista tai työtä arvostettaisiin.

Toki kuitenkin tiedän, että ilmaisen näöntarkastuksen tarjoaminen hyödyttää yleensä optikkoliikettä kasvattamalla lasien myyntiä ja sitä kautta se optikonkin palkka tulee. Välillä näiden kampanjoiden kannattavuus kuitenkin mietityttää, koska ne ovat niin yleisiä nykyään.

Joka tapauksessa näöntutkimuksen tai piilolinssitarkastusten tulisi mielestäni aina olla maksullisia. Kyse on kuitenkin ammattityöstä, johon optikko on saanut koulutuksen. Ilmaisten näöntarkastusten sijaan alennusten tulisi kohdistua tuotteisiin.

Vastavalmistuneille optikoille ja optometristeille ilmaiset näöntarkastukset eivät varmasti ole millään tavalla outo asia. Itse olen kuitenkin aloittanut työt silloin kun näöntarkastuksen antaminen ilmaiseksi ei olisi käynyt kenellekään mielessä.

Varmasti osaa asiakkaista voi mietityttää onko ilmainen työ yhtä laadukasta kuin maksullinen työ. Omasta puolestani voin ainakin vannoa, että teen kaikki tarkastukset aivan yhtä huolella olipa kyseessä sitten ilmainen tai maksullinen tarkastus.

Aiheettomat tarkastukset riesana

Itse toivoisin, että asiakkaat miettisivät myös ilmaista näöntarkastusta harkitessaan onko tarkastus aiheellinen tai järkevä.

Valitettavasti osa asiakkaista käy ilmaisessa näöntarkastuksessa ihan turhaan. Osa on saattanut käydä edellisessä tarkastuksessa esimerkiksi kuukausi sitten ja ilmaiseen näöntarkastukseen tullaan sitten “tarkastamaan” edellinen tulos.

Osa asiakkaista puolestaan saattaa hyvin tietää, että optikko ei voi määrätä hänelle laseja silmäsairauden vuoksi. Tästä huolimatta tarkastuksessa käydään kokeilemassa, josko juuri tämä optikko kuitenkin määräisi lasit.

Kirjoitus on julkaistu 18.10.2010 ja päivitetty 15.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Katzah says

  Täysin samaa mieltä! Olisi mukava, että ammattitaidosta saa palkan eikä pelkästään tavaran myymisestä. Muutenkin optisen alan markkinointia olisi hyvä siistiä ja muuttaa vähemmän hintakeskeiseksi, vaan painottaa enemmän ammattitaitoa yms. sisällöllisiä asioita. Vaan milloinpa tämä tapahtuisi. Kaikki on nykyään niin paljon vaan myyntiä myyntiä myyntiä…

 2. Optic says

  Missähän muussa ammatissa omaa työtä markkinoidaan ilmaiseksi??
  Autonkorjaaja, putkimies… EI. Kyllä työstä veloitetaan.

  Ei kukaan kysy myöskään maksaako silmälääkärin tekemä tutkimus. Ja sehän maksaa monta kertaa enemmän. Lääkäri käyttää usein vähemmän aikaa näöntutkimukseen (voimakkuuksien määrittämiseen) kuin optikko. Mielenkiintoista sinänsä, koska optikko on koulutetumpi tässä osuudessa.
  Saamme syyttää oman alamme hintakeskeistä markkinointia, jota myötä ammattitaito jää arvostamatta.
  Jos näöntarkastus on ilmainen ja palkka omasta työstä saadaan myydystä tuotteesta, ei ole ihme jos näöntarkastuksen arvo valuu viemäriin tätä nykyä.

  Asiakkaiden keskuuteen on hyvä heittää kysymys siitä, kuinka kauan heidän näöntarkastukseen käytetään aikaa. Erilaisia käytäntöjä on optisen alan liikkeissä ja ajat kuulostavat todella lyhyiltä kattavan (/tarvittavan) näöntarkastuksen tekemiseen. Eilaiset lähityöongelmat kasvavat väestön joukossa ja niiden ratkaisu vaatii usein enemmän aikaa.
  Jos silmälasit hankitaan 3 vuoden välein tai harvemmin, olisi mielekästä asiakkaan ja optikon kannalta tutkia perusteellisesti! mitkä tulevat voimakkuudet ovat ja käyttää aikaa myös hyvään anamneesiin.

  Tulevaisuutta muovataan jokapäivä!
  Suuntalinjoja ja mielikuvia kannattaa miettiä mm. markkinoinnissa mitä muuta silmälasit, näkeminen, optikon palvelut ovat hintahärdellin keskellä. Optikoille myönnettiin jo tiettyjen diagnostisten lääkkeiden käyttö lisäkoulutuksella.

 3. Hei Katzah ja Optic!
  Mukava huomata, että muutkin ovat samaa mieltä kanssani.

  Itse olen myös huolestunut tuosta tarkastukseen varatun ajan
  lyhentymisestä. Toisaalta tämä on valitettavan looginen seuraus ilmaisen työn tekemisestä ja lopulta tästä kärsii aina asiakas.

 4. Minusta ammattitaito kyllä muodostuu ihan muusta kuin 20-40 euron näöntutkimusmaksusta. Ja kaikkihan saavat vapaasti valita kuinka hinnoitteluasiassa toimivat.

  Tutkimukseen käytettävä aika ei myöskään korrelloi tutkimuksen tasoon – paitsi ehkä käänteisesti. Jos perustutkimusta pitää hieroa puoli tuntia kysyn, missä se ammattitaito oli. Toki poikkeuksiakin säännöstä on, mutta aika vähän.

 5. Hei Ermo!

  Minun täytyy kyllä sanoa, että olen kanssasi eri linjoilla.

  Ensinnäkään optikolla tavallisena työntekijänä ei välttämättä ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen maksaako hänen tekemänsä tarkastus asiakkaalle vai ei.

  Lisäksi monessa liikkeessä optikon työ on menossa koko ajan enemmän pelkkien näöntarkastusten ja piilolinssisovitusten tekemiseen. Tällöin omaa ammatti-identiteettiä on hiukan hankala muodostaa, kun ammattitaitoa käytetään pääasiassa ainoastaan sen nimellisesti ilmaisen työn tekemiseen.

  Siinä olet oikeassa, että perustarkastukseen kuluu aikaa harvoin puolta tuntia. Ongelmaksi tilanne tuleekin siinä vaiheessa kun eteen tulee jotain poikkeavaa, ja tarkastuksia on jonossa vartin välein koko päiväksi. Tällöin optikko joutuu inhottavaan tilanteeseen, kun aikataulu ei anna mahdollisuutta tutkia asiaa kunnolla.

  Mielestäni myös erilaiset asiakkaat tulee huomioida näöntarkastukseen menevää aikaa miettiessä. Osa asiakkaista osaa vastata nopeasti kysymyksiin kun toisilla vastaaminen taas kestää ja haluaapa joku jutustellakin tarkastuksen teon yhteydessä. Tämä ei tietenkään ole liiketalouden kannalta järkevää ja tehokasta, mutta tuottaako se kuitenkin tyytyväisempiä asiakkaita ja pidemmän päälle parhaan tuloksen? Mielestäni kyllä.

  Ja uskoisin, että jokainen optikko kyllä tajuaa mikä on sopiva määrä ylimääräistä keskustelua. Tällöin tarkastus tehdään kuitenkin tehokkaasti jutustelusta ja muutaman lisäminuutin käyttämisestä huolimatta.

  Kiitoksia kuitenkin mielipiteestäsi;)