Voiko hajataitteisuus parantua?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Jude kysyi 13.1.2016

Hei!

Voiko hajataitteisuus parantua?

Lukulaseissani oleva hajataitteisuus toisessa silmässä oli kaksi vuotta sitten (Cyl) -0,75. Nyt otin toisesta optikkoliikkeestä lasit, joissa hajataitteisuus silmässä olikin (Cyl) -0,25.

Tuntuu, etten näe lukea tietokoneruutua uusilla lukulaseilla yhtä hyvin kuin vanhoilla eri liikkeen määräämillä laseilla.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Jude!

On ihan normaalia, että hajataitteisuuden määrä ja suunta voivat muuttua lasireseptissä samaan tapaan kuin Sf-kohtaan merkitty voimakkuuskin. Kertomasi muutos on puoli dioptriaa eli ei mikään erityisen suuri.

Tuliko muuten Sf-arvoon muutoksia uusissa laseissa?

Kun kyseessä on hajataitteisuuden pienentyminen, en puhuisi parantumisesta, vaan näön muuttumisesta.

Hajataitteisuus johtuu siitä, että silmässä on kaksi erilaista voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Karkeasti voidaan ajatella, että silloin kun henkilöllä ei ole hajataitteisuutta, on hänen silmänsä pyöreä pallo. Silloin kun henkilöllä on hajataitteisuutta, silmä on ikään kuin amerikkalainen jalkapallo. Tällaisen silmän taittovirheen korjaukseen tarvitaan hajataitteisuutta korjaava linssi.

Kerroit, että et näe uusilla laseilla oikein tarkasti. Kuinka pitkään ne ovat olleet sinulla käytössä? Jos lasit ovat olleet lyhyen aikaa käytössä, voi kyse olla ihan uusiin voimakkuuksiin tottumiseen liittyvästä asiasta.

Jos taas olet käyttänyt laseja jo vaikka muutaman viikon säännöllisesti, kannattaa sinun olla yhteydessä liikkeeseen josta ostit lasit. Näin he voivat varmistaa lasien ja tarvittaessa näöntutkimuksen oikeellisuuden.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei taas!
  Kiitos kovasti vastauksesta. Sf-vahvuuteen ei tullut tässä oikeassa silmässä muutosta, on edelleen sama +2,25. Ainostaan hajataitteisuus pieneni. Vasemman silmän Sf-voimakkuus nousi +1,25:stä +1,75:een, ei hajataitteisuutta.
  Lukulasien voimakkuudet eivät siis juurikaan muuttuneet. Otinkin ehkä vähän turhaa nämä uudet; en huomannut kysyä tarkkoja arvoja tarkistuksessa. Olen juuri saanut nämä uudet lukulasit ja käyttänyt niitä tietokoneella parina päivänä vasta. Vanhat kylläkin ovat paremmat.

  Kysyn vielä toisenkin kysymyksen, jos sopii. Otin samalla moniteholasit, joita ajattelin käyttää luokassa (olen opettaja), jottei lukulaseja tarvitsisi koko ajan ottaa pois ja laittaa takaisin tai katsella luokkaa niiden yli. Olen totutellut niihin parina päivänä. Sellainen huomio niistä on, että en pysty työskentelemään niillä pöytätietokoneella, koska lasien lähinäköalue on kai siinä alhaalla näissä laseissa. Jos lasken silmiä alemmas, näen kyllä tietokoneruudun alaosan kunnolla, mutta ruudun yläosaa en pysty katsomaan taivuttamatta päätäni pahasti taakse tai nostamalla silmälasit luonnottoman ylös pois korvilta. Alhaalla olevaa kirjaa tai paperia pystyn laseilla lukemaan, koska silloin voin laskea silmäni alas lasien oikealle kohdalle. Mietin juuri, miten esim. pankkivirkailijat pystyvät työskentelemään moniteholaseilla pöytätietokoneella.

  Moniteholasieni arvot kauas ovat:
  O: Sf +0.5; Cyl -0.25; Ax30
  V: Sf 0.00
  Ja lähelle siis:
  O: Sf +2.25; Cyl -0.25; Ax30
  V: Sf +1.75

  Mahtavaa, että on tällainen palsta, jossa voi kysellä näistä näköasioista!

  • Hei Jude!

   Mukava kuulla, että blogistamme on ollut hyötyä sinulle.

   Kertomiesi muutosten perusteella sinun pitäisi nähdä uusien lasien hieman vahvemmalla voimakkuudella paremmin lukuetäisyydelle eli noin 40 senttimetriin. Kasvaneen lukuvoimakkuuden takia voit kuitenkin nähdä tietokoneen näytölle vanhoja laseja huonommin.

   Mitä suurempi lukulasien voimakkuus on, sen lähempänä teksti tulee pitää lukiessa. Syvyyssuunnassa oleva katselualue on siis lyhyempi. Jos lukulisäys (add) on +1,00, pitäisi laseilla nähdä tarkasti metriin saakka. Vastaavasti kun lukulisäys on 2,00, näkee laseilla 50 senttimetriin.

   Huomaatko, että näetkö lukea uusilla laseilla paremmin kirjaa kuin vanhoilla?

   Sitten noihin moniteholaseihin.

   Tietokoneella työskennellessä on tärkeää, että moniteholaseihin valitaan laadukas linssi. Yksi tärkeä ominaisuus on mahdollisimman laaja katselualue niin sanotulle välietäisyydellä, jota käytetään päätetyöskentelyssä.

   Lisäksi myös työpisteen ergonomian pitää olla kunnossa siten että näyttö on oikealla etäisyydellä ja korkeudella.

   Osa asiakkaista ei kuitenkaan pärjää pelkillä moniteholaseilla päätetyössä, vaikka voimakkuudet olisivat ajan tasalla ja ergonomia olisi kunnossa. Monella päätetyötä kokoajan tekevillä henkilöllä voi olla käytössä erilliset työlasit, joissa on näyttöpäätetyöhön erikseen suunnitellut linssit.

   Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä! Kysy ihmeessä lisää, jos joku asia jäi mietityttämään.