Rautateiden eli usein VR:n näkövaatimukset

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Rautateillä työskentelevillä on tietynlaiset näkövaatimukset riippuen siitä liittyykö työhön liikkuvan kaluston kuljettamista vai koostuuko työ vaihtotyöstä, liikenteen ohjauksesta ja ratatyön turvallisuudesta vastaamisesta.

Nämä vaatimukset perustuvat lakiin rautatiejärjestelmän liikenneturvallisuustehtävistä.

Liikkuvan kaluston kuljettamiseen vaaditaan 1.0 näöntarkkuus molemmilla silmillä yhtä aikaa katsoen laseilla tai ilman laseja. Tämän lisäksi huonomman silmän näöntarkkuuden on oltava vähintään 0.5 laseilla tai ilman. Myös silmälasien voimakkuudella on asetettu rajat, silmälasien voimakkuudet tulee asettua +5- -8 välille.

Vaihtotyössä, liikenteenohjauksessa ja ratatyön liikenneturvallisuudesta vastaamisessa vaatimukset ovat lievemmät. Yhteisnäön on oltava laseilla tai ilman 0.8 sekä lisäksi heikomman silmän näöntarkkuuden on oltava vähintään 0.3 lasikorjauksella tai ilman. Myös tässä ryhmässä silmälasien voimakkuudet saavat asettua +5- -8 välille.

Muita näköaistiin ja silmälaseihin liittyviä vaatimuksia rautateillä ovat.

  • Henkilöllä ei saa olla häikäisyherkkyyttä, hämäränäön tai hämärään sopeutumisen ongelmia, kaksoiskuvia tai muuta silmän toimintaa haittaavaa sairautta.
  • Lisäksi vaaditaan normaali näkökenttä, hyvä kontrastinäkö sekä normaali värinäkö.
  • Silmälaseja tai piilolinssejä on käytettävä työssä, jos vaadittavat näöntarkkuudet saavutetaan vain niillä. Piiloinssejä voi käyttää työssä, jos niitä pystyy käyttämään vaivatta koko työvuoron. Tällöin on oltava varalaseina aina sankalasit.
  • Työssä ei saa käyttää värillisiä piilolinssejä eikä auringonvalon mukaan tummuvia silmälaseja.
  • Aurinkolasien käyttäminen on sallittua, mutta niiden värin on oltava sellainen, että se ei muuta värien näkemistä ja tummuus saa olla maksimissaan 75%.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa