Tällä viikolla vietetään glaukoomaviikkoa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Tällä viikolla eli viikolla 11 vietetään kansainvälistä glaukoomaviikkoa. Päätin itsekin kirjoittaa lyhyesti aiheesta, koska kyseessä on tärkeä asia.

Glaukooma eli silmänpainetauti

Glaukooma eli silmänpainetauti on sairaus, jota sairastaa noin 80 000 suomalaista. Aikaisemmin glaukoomaa kutsuttiin myös viherkaihiksi.

Glaukooma on hitaasti näkökenttää kaventava silmäsairaus, joka vaurioittaa silmän näköhermoa. Alkuvaiheessa sairaus kaventaa näkökenttää. Edetessään ilman hoitoa se voi johtaa jopa sokeutumiseen.

Riskitekijöitä glaukoomaan sairastumiselle ovat muun muassa kohonnut silmänpaine, ikä, sukurasite, diabetes sekä kortisonin käyttö.

Kansainvälisen glaukoomaviikon tarkoituksena on muistuttaa riskiryhmään kuuluvia henkilöitä säännöllisen seurannan merkityksestä. Näin sairauden toivotaan löytyvän ennen kuin se on aiheuttanut pysyviä muutoksia näkemiseen.

Aikaisin havaitseminen tärkeää – näin eteneminen voidaan pysäyttää

Ensiarvoisen tärkeää on, että sairaus havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä sen johdosta, että syntyneitä vaurioita ei pystytä korjaamaan, jos sairaus on päässyt etenemään.

Yleensä glaukoomaa hoidetaan painetta alentavilla tipoilla. Lisäksi joissain tapauksessa voidaan tarvita leikkaushoitoa tai laserhoitoa.

Yleensä sairauden eteneminen saadaan loppumaan hoidoilla, eikä uusia muutoksia pääse tapahtumaan.

Glaukoomaa sairastavien on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää olla silmän terveydentilan seurannassa lääkärin ohjeistuksen mukaan. Näin pystytään varmistamaan, että muutoksia ei pääse syntymään.

Yleensä glaukoomaa sairastavan potilaan silmänpohjat ja näköhermonpäät tulisi tutkia noin 6-12 kuukauden välein silmälääkärillä sekä näkökentät 1- 1,5 vuoden välein. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa oman lääkärin suosituksia.

Pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä glaukooman löytymiseen

Glaukooman kanssa tulee muistaa, että pelkkä silmänpaineen mittaus ei pelkästään riitä glaukooman löytymiseen. Tämän lisäksi on tutkittava myös silmänpohjat.

Glaukooman yksi oire voi olla kohonnut silmänpaine, mutta näin ei kaikilla ole. Henkilön silmänpaineet voivat olla normaalit ja tästä huolimatta silmänpohjassa näköhermonpäässä voi olla glaukooman aiheuttamia vaurioita.

Perinteisesti optikkoliikkeissä on mitattu vain henkilön silmänpaineet. Jos painearvot ovat asettuneet välille 10-21 on katsottu glaukooma-asian olevan kunnossa.

Näin ei kuitenkaan siis aina ole. Toisaalta tässä pitää myös muistaa, että vaikka paine olisikin koholla, ei se tarkoita automaattisesti silmänpainetautia.

Osa optikoista on saanut lisäkoulutuksen silmänpohjien tutkimiselle. Tällöin he voivat havaita näköhermon päästä glaukoomalle tyypillisiä muutoksia. Näiden pohjalta asiakas lähetetään lisätutkimuksiin silmälääkäriin. Tässäkään asiassa optikko ei tee koskaan diagnoosia, vaan diagnoosin voi tehdä ainoastaan silmälääkäri.

Mielestäni silloin kun optikon tutkimuksessa saadaan kohollaan olevia painearvoja toistetusti, pitäisi potilas lähettää jatkotutkimuksiin silmälääkärille. Silloin jos silmänpinnan tutkimusmahdollisuutta ei ole, pitää asiakkaalle kertoa, että vaikka paine on normaali, voi silmässä olla silti silmänpainetauti.

Lisäksi asiakkaalle on tärkeä kertoa myös, että vaikka optikko tekisikin silmänpohjantutkimuksen, ei se korvaa silmälääkärin tutkimusta.

Nyt kansainvälisellä glaukoomaviikolla kannattaa siis varata aika silmien perusteelliseen terveystarkastukseen silmälääkärille tai ainakin optikolle mikäli kuulut riskiryhmään tai mikäli silmänpohjiasi ei ole koskaan tutkittu ja ikää alkaa olla noin 40 vuotta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa