Jatkuvakäyttöiset eli yötäpäivää piilolinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Jatkuvakäyttöiset eli niin sanotut yötäpäivää piilolinssit tarkoittavat linssejä, joita voidaan pitää koko vaihtovälin yhtäjaksoisesti silmissä. Periaatteessa linssit voivat siis olla silmissä yhtäjaksoisesti jopa neljä viikkoa silmissä myös nukkuessa. Monet piilolinssien käyttäjät käyttävät kuitenkin jatkuvan käytön mahdollistavia piilolinssejä ainoastaan päiväkäytössä.

Helpon käytön takia jatkuvakäyttöiset piilolinssit voivat tuntua helpolta vaihtoehdolta, mutta ne eivät kuitenkaan sovellu kaikille. Soveltuvuus selvitetään piilolinssisovituksessa.

Linssien yötäpäivää käytön mahdollistaa jopa kuusi kertaa parempi hapenläpäisy perinteisiin lyhyen vaihtovälin linsseihin verrattuna. Parempi hapenläpäisy on saavutettu silikonihydrogeelimateriaalilla.

[ad#piilarit]

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien valikoimasta

Jatkuvakäyttöisiä linssejä on saatavissa plus- ja miinusvoimakkuuksilla, hajataitteisuutta korjaavina sekä aikuisnäköä korjaavina monitehopiilolinsseinä.

Värillisiä piilolinssejä ei kuitenkaan löydy jatkuvakäyttöisenä tehdasvalmisteisena. Markkinoilla on kuitenkin yksi silikonihydrogeelistä valmistettu linssi, jota Suomalainen Novalens värjää. Linssiä ei kuitenkaan suositella värjättynä yötäpäivää käyttöön, koska värjätyn linssi hapenläpäisyä ei ole tutkittu niin tarkasti.

Jatkuvakäyttöiset linssit ovat lyhyen vaihtovälin linssejä. Niiden vaihtoväli on merkistä riippuen yksi, kaksi tai neljä viikkoa.

Pelkkä päiväkäyttö ei pidennä käyttöikää

Jatkuvakäyttöisiä linssejä voidaan käyttää myös perinteisen lyhyen vaihtovälin linssin tapaan ottaen linssi yöksi pois silmästä. Tässäkin tapauksessa linssi tulee vaihtaa uuteen linssille määritellyn vaihtovälin mukaan. Pelkkä päiväkäyttö ei siis jatka linssin käyttöikää, vaan materiaali vanhenee ihan yhtä nopeasti kuin yötäpäivää käytössä.

Kenelle yötäpäivää -linsseistä on hyötyä?

Jatkuvakäyttöiset linssit ovat kätevät silloin, kun linssiä ei haluta jostain syystä käsitellä usein. Esimerkiksi pidemmillä vaelluksilla jatkuvakäyttöisyydestä on hyötyä.

Myös monet pienten lasten vanhemmat kokevat jatkuvakäyttöisen linssin käteväksi, koska esimerkiksi lapsen herätessä yöllä ei tarvitse etsi silmälaseja.

En suosittele ensimmäisiksi piilolinsseiksi

Ensimmäisiksi piilolinsseiksi en suosittele yötäpäivää linssejä. Mikäli näihin kuitenkin päädytään, niin suosittelen, että ainakin ensimmäinen kuukausi linssiä kannattaa käyttää vain päiväkäyttöisenä. Näin asiakas oppii linssin käsittelyn laittaessaan linssejä silmään ja ottaessaan niitä pois.

Hinnaltaan jatkuvakäyttöiset linssit maksavat noin 5-10 euroa enemmän parilta verrattuna vanhemman polven hydrogeelilinsseihin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 3.3.2009 ja päivitetty 20.9.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Olen 13 vuotias tyttö, ja minulla on silmälasit. Inhoan silmälasejani yli kaiken! ne ovat epämukavat päähän, ja niitä joutuu olla koko ajan puhdistamassa. Harrastan lumilautailua ja olisi hyvä että saisin pidettyä silmälaseja ja laskettelulaseja yhtäaikaisesti päässä, mutta se on mahdotonta. piilolinssit mahtuisivat laskettelulasien alle hyvin. 😉 äitini on sitä mieltä että hygieniani ei ole riittävä piilolinssien hankintaan, käyn joka päivä suihkussa, pesen kädet aina kun tulen koulusta ja mielestäni hygieniani on riittävä, piilolinssien käytöön. Suositteletko minulle piilolinssejä vai et? 🙂

 2. Hei Suvi!
  Olen kirjoittanut oman kirjoituksen siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

  Näin netin kautta minun on hankala sanoa omaa arviotani, mutta teidän olisi varmaan hyvä käydä äitisi kanssa optikkoliikkeessä keskustelemassa aiheesta.

  Näin kuulette optikon mielipiteen kasvotusten.

  Valitettavasti silmälasit ovat todellakin usein hankalat laskettelulasien kanssa. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla kertakäyttölinssien käyttäminen lautaillessa.

 3. Hanna says

  Hei!

  Sain hiljattain uuden silmälasireseptin ikänäön ja kaukotaitteisuuden vuoksi (molemmat silmät +1,75, add 1.0, hajataitto 0,5). Haluaisin nyt kokeilla monitehopiilolinssejä. Mitkä voisivat olla ko. piilolinssien voimakkuudet silmälasireseptin perusteella?

  Joissakin monitehopiilolinsseissä on valittavissa pelkkä voimakkuus; joissakin lisäksi esim. x-voimakkuus erikseen. Mitä tämä x-voimakkuus tarkoittaa?

  • Hei Hanna!
   Valitettavasti silmälasien voimakkuuden perusteella ei pystytä varmasti sanomaan mitkä ovat piilolinssiesi voimakkuudet.

   Toki ensimmäisen sovituslinssin voimakkuus arvioidaan silmälasivoimakkuuden perusteella. Oman kokemukseni mukaan lähes aina kuitenkin ensimmäiseen silmälasivoimakkuuden voimakkuuksiin joudutaan moniteholinssisovituksessa tekemään pientä hienosäätöä.

   Suosittelen sinua siis varaamaan ajan optikolle piilolinssisovitukseen. Täällä selviää minkälaiset monitehopiilolinssit sopivat sinulle parhaiten voimakkuuden, optisten mittojen sekä materiaalin suhteen.

   Tuo X-voimakkuus on ADD eli lukulisäys.

   Olen kirjoittanut aiheesta enemmän kirjoituksessani Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti.
   Tarkemmin olen kertonut piilolinssisovituksesta kirjoituksesta Hyvä piilolinssisovitus.