Piilolinssien käyttäminen silmien laserleikkauksen jälkeen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmien laserleikkauksen jälkeenkin asiakas voi haluta edelleen käyttää esimerkiksi värillisiä piilolinssejä, vaikka välttämättä voimakkuuksia ei enää tarvittaisikaan.

Piilolinssit eivät kuitenkaan sovi enää kaikille laserleikkauksen jälkeen. Laserleikkaus voi aiheuttaa esimerkiksi niin voimakasta kuivumista, että piilolinssien käyttö on mahdotonta. Myös silmän kaarevuus voi muuttua laserleikkauksessa myötä.

Laserleikkauksen jälkeen lupa silmälääkäriltä piilolinssisovitusta varten

Aina kun silmään on tehty leikkaus, on asiakkaan pyydettävä silmälääkäriltä lupa piilolinssien sovittamiselle.

Tämä lupa tarvitaan mielellään kirjallisesti. Luvassa lääkäri määrittelee onko piilolinssien käytölle estettä tai rajoitteita. Lisäksi luvassa määritetään kuinka pitkään lupa on voimassa.

Laserleikkauksen jälkeen silmälääkäri on voinut ilmoittaa, että piilolinssien käytölle ei ole esteitä. Tämä ilmoitus ei kuitenkaan riitä piilolinssimääräykseksi, eikä tarkoita sitä, että esimerkiksi vanhoja piilolinssejä voisi käyttää. Tämän lisäksi on optikon sovitettava oikealla kaarevuudella ja halkaisijalla oleva piilolinssi asiakaan silmään.

Haluan tähdentää tätä, koska osa asiakkaista on siinä uskossa, että silmälääkärin lausunto riittää piilolinssien tilaamiseen. Jotta tämä lääkärin lupa riittäisi, tulisi siinä olla yksilöidysti linssin nimi ja tilattavat voimakkuudet sekä piilolinssien halkaisija ja kaarevuus. Lääkärin olisi siis pitänyt tehdä piilolinssimääräys.

Yleensä tämä lausunto tarkoittaakin, että leikkaus ei ole aiheuttanut silmään mitään sellaista muutosta minkä takia optikko ei voisi määrätä henkilölle piilolinssejä.

Optikko siis suorittaa varsinaisen piilolinssisovituksen, jossa määritellään piilolinssin halkaisija ja kaarevuus sekä tarkastetaan linssin istuvuus.

Ennen laserleikkausta käytössä olleet piilolinssit

Laserleikkauksen jälkeen on tärkeää huomioida, että ennen leikkausta käytössä olleita piilolinssejä ei saa enää automaattisesti käyttää. Kuten yllä jo kerroinkin, voivat silmien kaarevuusarvot muuttua leikkauksessa, jolloin vanhat piilolinssit eivät olekaan enää sopivat.

Kirjoitus on julkaistu 23.5.2010 ja päivitetty 15.10.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Marika says

    Yksi kysymys, joka jäi mietityttämään…

    piilolinssejä ei voisi enää leikkauksen jälkeen käyttää sen kuivumisen takia? Ymmärtääkseni kuivuus vaivaa n. 1-6kk leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen silmät ovat “normaalit” kosteuden suhteen? vai? Mutta tuo oli hyvä tieto silmän kaarevuuden muuttumisesta!

  2. Hei Marika!

    Laseroinnin läpikäyneiden asiakkaiden kokemuksien perusteella tuo kuivuminen ei häviä kaikilta 1-6 kuukauden kuluessa leikkauksesta. Pahimmillaan se voi jatkua jopa loppuelämän ajan.

    Tarkempaa tietoa siitä kuinka yleistä kuivumisen jatkuminen minulla ei kuitenkaan ole.