Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään usein – miten puhdistan piilolinssit oikein?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen kirjoittanut piilolinssinesteitä käsittelevässä kirjoituksessani myös piilolinssien puhdistuksesta ja hoitamisesta. Päätin kuitenkin palata aiheeseen, koska suurin osa piilolinssien käyttöön liittyvistä ongelmista johtuu huolimattomasta puhdistuksesta tai hoidosta.

Piilolinssien hoitamisesta ja käyttöohjeiden noudattamisesta on tehty useita tutkimuksia. Tutkimusten mukaan vain todella harva noudattaa täysin saamiaan käyttö- ja puhdistusohjeita. Tämä on mielestäni todella mielenkiintoinen asia, koska piilolinssit ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet valtavasti. Näin piilolinssien oikean käytön ei pitäisi olla enää kovin hankalaa.

Piilolinssitarkastuksen yhteydessä kun pyydän asiakasta poistamaan linssit silmistä, näen välillä vaikka minkälaisia puhdistustyylejä. Todella yleistä on, että asiakas ei pese käsiään vaikka olen näyttänyt käsienpesupaikan. Kemiallisen menetelmän käyttäjiltä pintapuhdistus unohtuu tai on todella pintapuolinen. Saattaapa asiakkaalla olla valmiina piilolinssikotelossa neste, johon lisätään vain tarvittaessa lisää nestettä.

Miten piilolinssien puhdistus tapahtuu?

Omille asiakkailleni, joilla on käytössä yksi-nestejärjestelmään perustuva hoitosysteemi, neuvon seuraavanlaisen hoitokäytännön.

 • Kun piilolinssi poistetaan silmästä, asetetaan linssi kämmenelle ja sen päälle kaadetaan reilusti piilolinssinestettä. Linssiä hangataan 10-15 sekuntia molemmilta puolilta eli tehdään pintapuhdistus.
 • Tämän jälkeen linssi huuhdellaan puhtaalla nesteellä.
 • Linssi laitetaan piilolinssikoteloon ja linssin päälle kaadetaan reilusti nestettä.
 • Samat puhdistusvaiheet toistetaan toiselle linssille.

Nestekohtaisen desinfioitumisajan jälkeen linssit voidaan ottaa taas käyttöön. Ennen silmään laittamista linssi huuhdellaan uudella piilolinssinesteellä tai piilolinssien huuhteluun tarkoitetulla suolaliuoksella. Kotelossa ollut neste kaadetaan pois. Kotelo huuhdellaan piilolinssinesteellä ja jätetään kuivumaan.

Mitä jokaisen piilolinssien käyttäjän tulisi muistaa linssien hoitamisesta

 • Ennen linssien käsittelyä kädet pestään aina huolellisesti saippualla ja kuivataan.
 • Hoitonestettä käytetään ohjeen mukaan. Ohjeissa ei saa oikaista!
 • Linsseille annettuja käyttöaikoja sekä vaihtoväliä tulee noudattaa.
 • Piilolinsseille käytetään vain tarkoitukseen suunniteltuja hoitonesteitä.
 • Vanhentuneita nesteitä ei saa käyttää.
 • Piilolinssikoteloon tulee vaihtaa jokaisen käyttökerran jälkeen uusi puhdas neste.
 • Piilolinssikotelo tulee vaihtaa säännöllisesti ja puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen puhtaalla hoitonesteellä huuhtelemalla.

Miten hoito-ohjeita laiminlyödään?

Eri tutkimusten mukaan lähteestä riippuen jopa 50-90% piilolinssien käyttäjistä ei noudata saamiaan käyttö- tai hoito-ohjeita. Huolimattomuus linssien käytössä ilmenee monella tapaa.

Todella yleistä on, että linssejä käsitellään epähygieenisissä olosuhteissa eikä käsiä pestä lainkaan tai ne pestään huolimattomasti. Monet eivät noudata linsseille annettuja puhdistus- ja hoito-ohjeita eikä annettuja käyttöaikoja noudateta.

Myös hoitonesteen käytön kanssa säästetään liian monesti. Nestettä käytetään joko liian vähän tai jo kertaalleen käytettyä nestettä käytetään uudelleen.

Yllättävän yleistä on myös vanhentuneiden nesteiden, suolaliuoksen ja vesijohtoveden käyttäminen linssin puhdistukseen. Osa ihmisistä käyttää jopa sylkeä linssin huuhteluun ja kostuttamiseen.

Myös koteloiden puhdistaminen ja vaihtaminen unohtuu monelta.

Mikäli oma hoitosysteemisi tuntuu liian hankalalta ja työläältä, kannattaa jutella oman optikon kanssa. Tällöin voidaan miettiä kannattaisiko valita joku toinen hoitosysteemi tai toisenlaiset piilolinssit.

Itse suosin henkilökohtaisessa käytössäni kertakäyttölinssejä ja vetyperoksidipohjaisia nesteitä

Alan ammattilaisena tiedän toki riskit, joita piilolinssien huolimaton puhdistaminen tai hoitaminen aiheuttavat. Tästä huolimatta olen turhan laiska piilolinssien hoitaja, enkä pidä ylimääräisestä piilolinssinesteiden kanssa toimimisesta.

Tämän takia suosinkin ehdottomasti kertakäyttölinssejä, joita ei tarvitse puhdistaa. Puhdistusnesteistä suosikkejani ovat vetyperoksidipohjaiset nesteet, joiden kanssa linssiä ei tarvitse erikseen pintapuhdistaa.

Kaikki kirjoitukset piilolinssien käsittelemisestä

– Piilolinssien käsitteleminen
– Piilolinssien laittaminen silmiin
– Piilolinssien poistaminen silmistä
– Mistä piilolinssin tietää olevan oikein päin?
– Voiko piilolinssejä säilyttää vesijohtovedessä?
– Piilolinssien puhdistus ja hoito laiminlyödään liian usein

Kirjoitus on julkaistu 6.6.2009 ja päivitetty 27.11.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Hei!

  Olen tilanteessa, jossa minun on pakko käyttää piilolinssejä työni puolesta. Työaikana ne on siis pakko olla silmissä. Olen nyt huomannut silmissäni paksuuntuneita verisuonia ja iiriksen ympärillä on melkein kuin punertava rengas. Ei kai tämä ole hyvin vaarallista? Myös piilareit asetettaessa silmät tuntuvat hyvin aroilta, mutta tottuvat päivän mittaa.

  Olen laiminlyönyt piilolinssien puhdistusta pahasti ja huomasin piilarieni olevan myös hyvin paljon vanhentuneet. Voinko kuitenkin hankkia uudet piilolinssit ja hoitaa niitä paremmin saamatta silmiin sen pahempia vaurioita? Lepuuttaisin silmiäni siis työajan ulkopuolella täysin, mutta työajalla minun on kertakaikkiaan PAKKO käyttää piilareita.

  Kiitos jo etukäteen 🙂

 2. Hei Hiu!
  Silmien tuntuminen aroilta piilolinssien kanssa ei ole koskaan hyvä juttu.

  Suosittelen ehdottomasti, että varaat optikolle ajan piilolinssikontrolliin. Optikko pystyy valitsemaan sinulle mahdollisimman hyvin sopivan linssin. Samalla tulee tarkistettua onko linssien puhdistuksen laiminlyönti ja vanhentuneiden linssien käyttö aiheuttanut silmääsi pysyviä muutoksia.

  Jatkossa on todella tärkeää, että noudatat optikon antamia käyttöaikasuosituksia, puhdistat linssit huolellisesti ja muistat pitää riittävästi välipäiviä piilolinssien kanssa.

 3. Anonymous says

  Minulla on keratoconuksen vuoksi käytössä kovat piilolinssit, joita olen hoitanut all-in-one-hoitonesteellä. Linssejä puhdistettaessa saa kuitenkin olla jatkuvasti varuillaan, ettei naarmuta linssejä kynsillä. Lisäksi ainakin kyseinen puhdistusneste on kohtalaisen arvokasta.

  Netissä olen nähnyt myynnissä ultraäänellä toimivia piilolinssien puhdistuslaitteita noin 20 euron hintaan. Valmistajan mukaan laite puhdistaa linssit 150 kHz ultraäänellä kahdessa minuutissa ja nesteenä voi käyttää suolaliuosta tai tislattua vettä. Mitä mieltä olet tuollaisten laitteiden toimivuudesta ja sopivatko ne kovien piilolinssien puhdistamiseen?

 4. Henkilökohtaisesti olen epäilevällä kannalla tuommoisen puhdistuslaitteen suhteen.

  Ultraääni varmasti irroittaa linssin pinnasta lian, mutta ongelmaksi muodostuu esimerkiksi linssien säilytys. Myös puhdistukseen käytetty suolaliuos tai tislattu vesi arveluttavat. Kyseiset liuokset eivät sisällä säilyttäviä aineita, eikä linssejä voi säilyttää kyseisessä nesteessä.

  En kuitenkaan osaa tarkasti sanoa miten tuo käytännössä toimisi ja kuinka se soveltuisi kovien linssien puhdistukseen. En ole tavannut kyseisiä laitteita optikkoliikkeissä, eikä yksikään piilolinssifirma ole niitä markkinoinut ainakaan niihin liikkeisiin, joissa olen työskennellyt.

  Itse en lähtisi hankkimaan tuommoista puhdistuslaitetta.

  Sinuna kysyisin optikoltasi soveltuisiko käyttämillesi linsseille jokin vetyperoksidipohjainen neste kuten Aosept. Tämän kanssa sinun ei tarvitsisi tehdä erillistä pintapuhdistusta ja näin välttäisit linssin naarmuuntumisen riskin.

 5. Mirka says

  Hei,

  Ajattelin kysyä seuraavanlaista asiaa. Linssien puhdituksesta vieraasa maassa. Itselläni on käytössä acuvue oasys, hydraclear plus- piilarit (ne 2vkon välein vaihdettavat, eiks juu?).

  Olen menossa Englantiin muutamaksi päiväksi. Riittääkö, että puhdistan käteni paikallisessa vesijohtovedessä saippualla ja kuivatan kädet “tuulettamalla”, en siis kuivaa pyyhkeeseen hygienia syistä. Ja sitten vasta puhdistan linssini kädessä. Kuinka paljon vieraan maan bakteerikanta vaikuttaa puhdistukseen? olen myös miettinyt, että jos menisin Intiaan, niin siellä ei varmaan suositella käytettäväksi piilareita? Ainakin olen kuullut, ettei Venäjän joissakin kaupungeissa kannata edes pestä hampaitaan vedellä, kun siitä voi saada tyyliin jonkin lapamadon?

  Tämän haluaisin tietää. Roudaanko mukaan desifiointiainetta käsille?

  Kiitos sivustasi!

 6. Mirka says

  ai niin sellainen juttu kuin… olin laittanut piilolinssit yöksi koteloon ja aamulla laitoin ne silmiini, kunnes tajusin, että ne oli olleet ehkä ei niin steriilissä, tai sanotaanko vanhassa piilolinssikotelossa (mutta se ei ole varmaa, oliko sitä joskus edes käytetty). Otin heti pois ja laitoin kertakäyttölinssit. edelliset linssit laitoin uusiin koteloihin ne, ja aion ne kohta puhdistaa ja laittaa yöksi siihen lillumaan… aamulla en ehtinyt tehdä sitä.

  eli siis… ehtikö nyt silmäni saada jonkin pöpön noista, ne ehti olla ehkä n 1min ajan silmillä ja laitoin heti uudet. ja onko turvallista käyttää noita vanhoja vielä, jos pesen ne normaalisti ja laitan yöksi desinfioitumaan?

 7. Hei!
  Acuvue Oasys Hydraclear Plus -linssiä voi käyttää viikon tai kahden ajan käyttötavasta riippuen.

  Englannissa voit käsitellä piilolinssejä pestyäsi kädet saippualla vesijohtovedessä. Kädet voit kuivata esimerkiksi paperilla.

  Käsidesien kanssa olisin varovainen, koska käsistä linssiin tarttuva käsidesi voi kirvellä todella voimakkaasti silmään joutuessaan.

  Intiassa huuhtelisin käteni vielä pullotetulla vedellä ennen linssien käsittelyä.

  Isoissa kaupungeissa ilmansaasteet saattavat aiheuttaa ongelmien piilolinssien käytössä, koska silmämme eivät ole niihin tottuneet. Silmät saattavat esimerkiksi kuivua helpommin ja linssit voivat likaantua.

  Ja toiseen kysymykseen. Mielestäni voit käyttää linssejä huoleti, kunhan puhdistat ne ensin hyvin ja laitat yön yli nesteeseen desinfioitumaan.

 8. Mirka says

  Kiitoksia vastauksesta!

  Jätänkin käsidesin toistaiseksi pois sitten. Eli saippua ja vesi 🙂 Halusinkin kuulla juuri näitä asioita. Olen miettinyt Intiaan matkaamista, mutta juuri tuo hygienia…ehkä parempi silloin käyttää kertakäyttölinssejä.

  Kiitos paljon sivustasi, on hienoa, että kysymyksiä voi esittää täällä mitä unohtui optikolta kysyä.

  Muuten.. kaverini ei täytä linssikotelossa olevaan rajaan saakka hoitonestettä, koska hän sanoo ettei usko millin tai parin puutteen vaikuttavan asiaan. Hän säästää sillä tavalla nestettä. En osaa sanoa, mutta itse ainakin täytän rajaan saakka, ellen jopa enemmänkin.

  Hyvää kevättä!

 9. Hei Mirka!

  Henkilökohtaisesti käyttäisin Intiassa kertakäyttölinssejä.

  Mitä vähemmän kotelossa on nestettä, sitä suurempi on riski, että linssi pääsee nousemaan nesteestä ja kuivahtaa. Mielestäni nesteen vähentäminen kotelossa ei tuo niin suurta säästöä nesteen kulutuksessa että tämä kannattaisi. Muutenkin suosittelen, että esimerkiksi linssien pintapuhdistusta tehdessä nestettä ei kannata säästellä. Puhdistus kannattaa aina tehdä reilulla määrällä nestettä.

  Mukavaa, että sivuistani on ollut hyötyä. Hyvää kevättä!

 10. henry says

  tervehdys
  sellanen asia jäi vaivaamaan uutena piilolinsien käyttäjänä.
  optikolta saamani ohjelappusessa lukee että matkakotelon voi pestä kuumalla vesijohto vedellä ja jättää kuivumaan/ kuivata puhtaalla paperilla.
  ja oletettavasti tuon jälkeen käsitellä hoitonesteellä kun laittaa linssit koteloon.

  mutta solo care aqua hoitoneste pakkauksessa olevan lappusessa varoitetaan käyttämästä vesijohto vettä milläänlailla piilolinsien kanssa (lukuunottamatta käsien pesua) ja kotelo pitäisi käsitellä vain kyseisellä nesteellä ja heittää pois uuden pullon ja kotelon saatua.

  antoiko optikko vääränlaisen ohjeen?

 11. Hei Henry!

  Kotelo voidaan puhdistaa myös juoksevalla vedellä ja sitten sen annetaan kuivua tai kuivataan niin että kotelo on täysin kuiva kun linssit laitetaan sinne.

  Henkilökohtaisesti suosittelen kuitenkin aina piilolinssinesteellä tapahtuvaa kotelon huuhtelua. Mielestäni se on turvallisempi ja hygieenisempi vaihtoehto.

 12. henry says

  kiitoksia vastauksesta.

 13. Mikko says

  Hei!

  Hankin piilolinssit viikko sitten. Pari päiväää käytin piilolinssejä kuten optikko oli määrännyt, eli 4-5tuntia päivässä aluksi.

  Piilolinssit tuntuivat hyvältä, eikä laittamisessa ja pois ottamisessa ollut sen suurempia vaikeuksia. Silmät tuntuivat hyvältä myös piilolinssien pois ottamisenkin jälkeen.

  Parin päivän käytön jälkeen alkoi kuitenkin oikeassa silmässä tuntumaan erikoiselta. Ihankuin silmä olisi ollut kiinni, mutta ei kuitenkaan ole, todella vaikea selittää. Silmää liikuttamalla tuntuu välillä erikoiselta, vähän niinkuin “raskaalta”. Olen huomannut myös että sivusta tuleva valo suurentaa tätä oiretta.

  Olen nyt pari kertaa laittanut silmään Bepanthenin kosteuttavia/rauhoittavia/jne silmätippoja. Näistä on ollut ehkä hieman apua, mutta ei kuitenkaan kovin merkittävästi.

  Silmää kevyesti painamalla luomen päältä ja vertaamalla toiseen silmään on mielestäni pieni ero. Tämä oikea silmä on hieman “pullollaan”. Silmämääräisesti ei sitä kuitenkaan erota, joten voi olla vaan harhaluuloa. Silmä ei punoita eikä rähmi.

  Mistäköhän tämä voisi johtua? En ole uskaltanut laittaa piilolinssejä vielä uudestaan silmään, mutta ajattelin kokeilla että pahentaako se tuota oiretta, mitä mieltä?

  Kontrollikäynti minulla on maanantaina, joten siellähän se varmaan viimeistään selviää, mutta olisi kiva saada nyt jo mielipidettä tähän vaivaan.

  Kiitos!

 14. Hei Mikko!

  Näin silmääsi näkemättä minun on valitettavasti varsin hankala ottaa kantaa siihen mikä voi aiheuttaa kuvailemiasi tuntemuksia silmässäsi.

  Joskus normaali totuttautuminen piilolinssien käyttöön saattaa saada aikaan varsin erikoisia tuntemuksia. Toki ongelmaa voi olla myös linssien istuvuuden kanssa.

  Piilolinssikontrollissa asiaan saadaan varmasti selitys.

  Suosittelisin sinua pitämään linssejä silmässä maanantaina ennen kuin menet kontrolliin, jos suinkin pystyt. Näin optikko näkee mistä toisen silmän ongelma voi johtua.

  Sinun kannattaa siis laittaa linssit silmään vähintään muutamaa tuntia ennen kontrollia ja menemään linssit päässä kontrolliin.

  Toki voit soittaa myös optikollesi ja kertoa ongelmasta jo tässä vaiheessa.

 15. Lolly says

  Hei!

  Miten tarkalleen ottaen suolaliuoksella huuhdellaan piilolinssi?

 16. Hei Lolly!
  Piilolinssien huuhtelu steriilillä keittosuolaliuoksella ei nykyään ole enää kovinkaan yleistä. Tämä sen takia, että valtaosa käytössä olevista nesteistä on niin sanottuja yksinestesysteemin nesteitä, eli samalla nesteellä voidaan tehdä kaikki puhdistusvaiheet.

  Ennen kuin aloitat huuhtelemaan linssejäsi suolaliuoksella kannattaa sinun kysyä asiasta omalta optikoltasi. Itse en osaa sanoa tarkempia suosituksia, koska en tiedä tarkemmin minkälaisia linssejä tai nesteitä käytät.

  Yleensä suolaliuoksella linssiä huuhdellessa linssi laitetaan kämmenelle ja linssin päälle kaadetaan reilusti suolaliuosta. Sitten linssiä huljutellaan tässä nesteessä ja lopuksi neste kaadetaan pois ja linssi laitetaan silmään.

  Suolaliuoksesta pitää muistaa se, että mikä tahansa suolaliuos ei käy.

  Suolaliuosta ei missään tapauksessa saa tehdä itse ja esimerkiksi apteekissa myytävä säilöntäaineeton steriili keittosuolaliuos pitää käyttää kerralla.

  Joskus vuosia sitten kun keittosuolaliuosta käytettiin enemmän, muutama asiakas kertoi ostaneensa apteekista litran pullon säilöntäaineetonta keittosuolaliuosta ja huuhdelleensa sillä linssejä monia viikkoja. Kyseinen neste ei kuitenkaan missään tapauksessa ollut enää ensimmäisen kerran jälkeen käyttökelpoista.

  Suolaliuosta käytettäessä kannattaa pitäytyä optikkoliikkeiden piilolinsseille valmistetuissa keittosuolaliuoksissa.

  Toinen muistettava asia on että piilolinssejä ei saa säilyttää tai desinfioida keittosuolaliuoksella, koska siinä ei ole säilyttäviä tai puhdistavia aineosia.

 17. Marika says

  Hei, minulla olisi kysymys!

  Nimittäin, kun minulla on käytössä Acuvue-linssit (jatkuvakäyttöiset, 2vko), ja olen huomannut niiden reunuksen menevän helposti rikki, vaikka yritän hellästi pestä. Ehdin käyttää linssejä n. 2pv, ja oik puolen linssin reunus oli vioittunut – siis just ja just silmällä näki että reuna ei ole eheä. Otin uuden tilalle. kysymys kuuluu, että kannattaako käyttää samaa piilolinssikoteloa tälle uudelle (kotelo korkattu 2pv sitten)? olen lähes neuroottinen silmien hygienian suhteen 🙂 Uuden kotelon otan kun molemmat linssit vanhenee, eli sen 2vkoa. Hyvin hankalalta tuntuu löytää piilolinssikoteloita, kun aina saa ostaa uuden pullon, jotta sellaisen kotelon saisi.

  kiitos sivustostasi!

 18. Hei Marika!

  Mielestäni voit käyttää kaksi päivää aikaisemmin käyttöön ottamaasi koteloa nyt käytössä olevien linssien vaihtoon asti.

  Mikäli sinulla on tarvetta lisäkoteloille, kannattaa kysäistä omalta optikolta onko hänellä myynnissä irtokoteloita. Yleensä niitä löytyy optikkoliikkeistä, vaikka niitä ei välttämättä olisikaan esillä hyllyssä piilolinssinesteiden kanssa.

 19. Marika says

  Kiitos paljon vastauksestasi!

  Haluaisin kysyä piilolinssien puhdistuksesta vielä… puhdistuuko linssi, jos sitä pesee kevyesti? vaikea määrittää mikä on kevyesti… kun huomaan niiden hajoavan niin helposti ja yritän hellästi pestä vaan tuntuu ettei ne puhdistuisi kuin höyhenen lailla koskettaa 🙂 Molempia puolia pesen 30sek.

 20. Hei Marika!
  Linssin pintapuhdistusta tehdessä linssiä ei tarvitse painaa voimakkaasti, eli linssi kyllä puhdistuu kevyestikin hankaamalla. Valitettavasti näin netin kautta tätä on kuitenkin hankala selittää tarkemmin, koska eri ihmisille ”voimakkaasti” ja ”kevyesti” voivat tarkoittaa kovin eri asiaa:)

  Yleensä linssien reunan rikkoutumisen syynä on se, että linssiä painaa vahingossa esimerkiksi kynnellä.

 21. Samuli says

  Hei.
  Olen käyttänyt piilolinssejä kohta jo puolitosta vuotta. Käytän siis yötäpäivää pidettäviä pehmeitä piilolinssejä. Yleensä käytän kerralla päivän tai silloin tällöin myös kaksi piilolinssejä. Kuitenkin nyt viime syksynä omaa hölmöyttäni laiminlöin piilolinssien käyttöohjeita. Omaa laiskuuttani saatoin pitää piilolinssejä jopa viikonkin kerralla silmissäni.
  Jossain vaiheessa en voinut enää pitää vasemmassa silmässäni ja pidinkin monta päivää silmälaseja piilolinssien siaan. Joulun alla huomasin että juuri tämä vasen silmä saattaa punoittaa aivan syyttä pitipä piilolinssiä tai ei. Punoitusta esiintyy aamuisin ja piilolinssejä pois ottaessa. Optikolla nyt viimeksi kävin pari viikkoa sitten. Silmälääkäri tutki sarveiskalvon silmästä ja kaiken mahdollisen ja mitään virhettä silmässä ei löytynyt. Silmälääkäri epäili punoituksen johtuvan vain ilman kuivuudesta, mikä ei tietenkään mahdottomuus olisi näin talvena, mutta sitä ei hän pystynyt selittämään miksi punoitusta esiintyy vain vasemmassa silmässä. Kuitenkin hän tulkitsi mahdolliseksi, että unissani hieron silmääni ja tästä syystä aamuisin silmäni punoittaa. Kuitenkin vasemmassa silmässäni näyttäisi nykyisin olevan hieman punaisemmat verisuonet silmän laitamilla, kuin oikeassa silmässäni.
  Joten luuletko että selvisin tästä omasta hölmöydestäni johtuvasta piilolinssien väärinkäytöstä jopa pelkällä säihkädyksellä, vai johtuuko silmän punoitus tosiaan piilolinssien väärinkäytöstä? Olen myös harkinnut näönkorjausta LASIK-leikkauksella, pystyisinköhän käymään leikkauksessa?
  Tuli mieleen vielä, että kun rupesin piilolinssien väärinkäytön jälkeisen lepoajan jälkeen käyttämään uudestaan piilolinssejä, niin mitään vikaa ei ilmennyt silmiini. Nykyisin vasen silmä myös kuivaa ja käytänkin kosteustippoja. Silmälääkärini uskoi kuivumisen olevan normaalia johuen talvisesta kuivasta säästä.

 22. Hei Samuli!
  Valitettavasti minun on mahdotonta sanoa mistä toisen silmän punoitus voisi johtua näin kun en pääse tutkimaan silmiäsi. Olet kuitenkin käynyt silmälääkärillä ja optikolla, joten varmasti he olisivat huomanneet, jos silmissäsi olisi ongelmia.

  Laserleikkauksesta sinun kannattaa kysyä suoraan leikkauksia tekevältä silmälääkäriasemalta. He osaavat kertoa onko leikkaus sinun tapauksessasi mahdollista.

 23. nanna says

  Olen käyttänyt kertakäyttölinssejä silmissä jopa viikonkin putkeen, siis edes ottamatta yöksi pois. Aamulla silmät ovat vähän kuivat ja punoittavat mutta parin minuutin jälkeen taas ihan kuin juuri laitetut ja uudet piilolinssit. Nyt olen vihdoin saanut järkeä päähäni ja tajunnut, että se tuskin on kovin järkevää. Mitä haittavaikutuksia tästä voi tulla? Olen menossa viikon päästä optikolle hankkimaan uusia silmälaseja, niin tulisi niitä lasejakin käytettyä taas ja piilolinssejä ohjeiden mukaan.

 24. Hei Nanna!
  Mukava kuulla että olet alkanut miettimään silmiesi terveyttä.

  Kertakäyttölinssin käyttäminen jatkuvakäyttöisenä linssinä voi johtaa esimerkiksi hapenpuutteeseen silmissä, joka puolestaan voi aiheuttaa niin sanottuja uudissuonia, sarveiskalvon turvotusta ja samentumina. Tietenkin myös
  vakavien silmätulehdusten riski kasvaa kun linssin käyttöohjeita ei noudateta.

  Kun menet näöntarkastukseen voit pyytää optikkoa katsomaan silmiäsi mikroskoopilla. Tällöin optikkosi näkee onko silmissäsi tapahtunut muutoksia.
  Mennessäsi tarkastukseen sinun kannattaa kertoa rehellisesti miten olet käyttänyt piilolinssejä tähän saakka.

 25. Saara says

  Hei. Olen uusi piilolinssien käyttäjä ja sain kuukausilinssit kokeiluksi. Jotka otan joka ilta pois. Kolme viikkoa käyttäneenä huomasin verisuonten lisääntyneen huomattavasti. Mistä tämä voisi johtua ja ovatko ne tulleet jäädäkseen?

 26. Hei Saara!
  Valitettavasti minun on näin netin kautta mahdoton sanoa mitään varmaa siitä miksi verisuonet ovat lisääntyneet.

  Sinun kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä liikkeeseen, josta sait kokeilulinssit. He pystyvät tutkimaan silmäsi ja saat selvyyden mistä punoitus johtuu.

 27. tätä ei mulle kerrottu says

  Kuinka useis piilolinssikotelo pitäisi vaihtaa uuteen?

 28. Hei!
  Aina kun ostat piilolinssinestettä, niin mukana tulee myös uusi kotelo. Mielestäni tämä onkin sopiva vaihtoväli kotelolle.

 29. Eemeli says

  Moikka!

  Sain kaksi viikkoa sitten käyttööni piilolinssit. Aiempaa kokemusta piilolinsseistä tai silmälaseista ei ole.
  Käytin ensimmäiset 5 päivää kertakäyttölinssejä opetteluun, mutta siitä eteenpäin olen käyttänyt pehmeitä kuukausilinssejä.
  Linssit ovat olleet päässäni erimittaisia aikoja. Aina 6:sta tunnista jonnakkin 15:sta tuntiin per vuorokausi ovat olleet silmissä.
  Viikossa olen pitänyt 2 lepopäivää jolloin olen kokonaan ilman linssejä.

  Iltaisin linssejä pois ottaessani silmät ovat jostakin syystä väsyneet arat ja valkoisen osan päällä on runsaasti verisuonia esillä. Eilen kun otin linssit pois, niin erityisesti vasen silmäni oli todella arka ja verisuonia oli vielä enemmän kuin aiemmin.

  Hygieniasta olen ollut hyvin huolehtivainen ja linssitkin ovat joka kerralla olleet oikein päin silmissä. Tästä ei voi siis olla kyse. Vasemmassa silmässäni on hiukan hajataittoa, joten voisiko tämä vaikuttaa asiaan.
  Entä voisiko syy olla siinä, että silmä ei saa tarpeeksi happea.

  Eilen illalla säikähdin silmieni reaktiota kovasti ja olenkin huolissani tästä. Ennen linssien käyttöön ottamista kyseisiä reaktioita tapahtui vain harvoin kun olin hyvin väsynyt.

  Olisin hyvin kiitollinen vastauksestasi.

 30. Eemeli says

  Lisäisin vielä sen,e ttä esnimmäisin. Päivinä linssien laittaminen silmään oli varsin hankalaa ja saattoi kulua puolikin tuntia ennen kuin sain molemmat laitettua. Nykyään molemmat menevät silmiin alle viidessä minuutissa, mutta saattoiko alun vaikeudet aiheuttaa silmiini jotain?

 31. Hei Eemeli!
  Valitettavasti minun on näin netin mahdoton sanoa mistä silmien punoitus voisi johtua, koska en pääse tutkimaan silmiäsi.

  Toki piilolinssien käyttöön opetellessa silmät saattavat jonkin verran punoittaa varsinkin jos piilolinssien silmään laittaminen ja pois ottaminen on hankalaa. Kertomasi perusteella silmäsi on ollut kuitenkin myös arka, joten asia on hyvä selvittää.

  Mielestäni sinun kannattaakin ottaa yhtye optikkoosi ja kertoa punoituksesta ja siitä, että vasen silmäsi oli arka.
  Hän pystyy varmistamaan linssin istuvuuden silmässäsi sekä piilolinssinesteen sopivuuden silmillesi.

  Toivottavasti löydätte ratkaisun ongelmaan ja pysyt käyttämään piilolinssejä jatkossa normaalisti.

 32. Rousku says

  Hei!
  Olen itse vasta saanut piilarit, ja optikkoliikkestä minulle myytiin tuota vetyperoksidia sisältävää Aoseptia. Ohjeissa kuitenkin lukee, että kotelo pitäisi huuhdella suolaliuoksella käyttökertojen välissä. Tästä minulle ei kerrottu, eikä minulla suolaliuosta ole. Onko tämä kovin tarpeellinen menetelmä, vai voisiko sen jättää välistä?

  • Hei Rousku!
   Sinun kannattaa käydä ostamassa Aoseptin lisäksi pieni pullo piilolinsseille tarkoitettua suolaliuosta.

   Kotelon huuhtelun lisäksi voit käyttää sitä linssien huuhteluun, jos et saa linssiä jostain syystä kerralla silmään.

   Aoseptillahan et voi huuhdella linssejä tällaisessa tapauksessa kun linssi on vaikka tippunut.