Piilolinssien kaarevuus, halkaisija ja muut mitat

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

 

Piilolinssipaketissa ja yksittäisen piilolinssin “foliossa” on paljon erilaisia mittoja sekä arvoja. Seuraavassa selvitän mitä ne tarkoittavat

Sph/PWR = piilolinssin voimakkuus. Voi olla plussaa tai miinusta.

Cyl = hajataitteisuuden korjauksen määrä. Yleensä miinusta piilolinsseissä.

Ax/Axis = hajataitteisuuden korjauksen suunta. Ilmoitetaan asteina 0-180 välillä.

Dia = piilolinssin halkaisija. Pehmeissä linsseissä tämä on yleensä 13,5-14,5 millimetrin välillä.

BC = piilolinssin kaarevuus. Arvo kertoo linssin kuperuuden, joka vaihtelee yleensä 8,3-9,0 välillä.

Lot = eränumero. Tämä on tärkeä tieto, mikäli piilolinsseissä epäillään valmistusvirhettä. Numeron perusteella tehdas pystyy tekemään samaan erään pistokokeita.

Exp = avaamattomien piilolinssien viimeinen käyttökuukausi.

Piilolinssipaketista löytyy myös maininnat linssin materiaalista sekä mahdollisesta UV-suojasta. UV-suojasta kertoo esimerkiksi teksti “UV blocking”.

Lisäksi paketissa on kerrottu linssin vesipitoisuudesta. Yleensä vesipitoisuus merkitään esimerkiksi näin: H2O 58% / water 58% tai vettä 58%.

Tietenkin paketissa on linssimerkin nimi ja valmistajan tiedot. Niin sanotuissa Private label tuotteissa ei yksittäisessä linssifoliossa ole välttämättä linssin nimeä, mutta pahvirasiassa nimen pitäisi näkyä.

Kirjoitus on julkaistu 10.3.2009 ja päivitetty 13.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Miettijä says

  Hei.. Minulla on pienet silmät ja piilolinssien laitto/pois otto
  on hankalaa. Ja optikkoni määräämät ainakin toinen linsseistä
  tuntui hankaavan yläluomen alla ja tuntui kuin olisi roska ollut
  syvällä luomen alla. Nämä olivat ensimmäiset piilarini joten
  halusin värilliset koska ajattelin että nillä on helpompi
  harjoitella eikä huku silmään kun sen erottaa ( ja oli hyvä idea! )

  Kysymykseni kuuluu. Mitkä merkit valmistavat pieniä piilolaseja?
  Jotta voisin kysellä niiden perään optikoltani.

  Ja onko se vaarallista jatkaa liian isojen käyttöä?
  En ainakaan itse pysty näitä pitämään. Pidin 2 tuntia
  kun ajattelin ehkä se oli roska tai silmä kuiva mutta ei
  auttanut.

  Onko pienisilmäisillä toivoa? Ajattelin kysyä etukäteen koska
  tämä viime sovitus maksoi 50€+ ja minulla ei ole varaa hukata
  samaa summaa uudestaan. Ja tuosta tosin on jo n. vuosi aikaa.

 2. Asiantunteva optikko osaa sovittaa silmääsi juuri oikean kokoiset ja oikealla kaarevuudella olevat linssit.

  Todella tärkeää on käydä myös aina piilolinssisovituksen jälkikontrollissa, joka tapahtuu yleensä 1-4 viikon kuluttua varsinaisesta sovituksesta.

  Tämä on oikea paikka kertoa, mikäli linssit eivät jostain syystä tunnu hyvältä. Tällöin optikko pystyy vaihtamaan linssiä ja löytämään juuri sinun silmääsi sopivat linssit.

  Olen kirjoittanut aiemmin siitä miten hyvä piilolinssisovitus kuuluisi tehdä.

 3. Kaarevuudesta: reseptissäni lukee BC 8.70, mutta erästä “kosteuslinssiä” olisi tarjolla vain kaarevuus 8.50 tai 9.00, kumman otan?

 4. Lisäkommenttina: käytän piilolinssejä lähinnä erittäin satunnaisesti tapahtuvaan lasketteluharrastukseen, normaalissa arkikäytössä olen käyttänyt silmälaseja n. 15 vuoden ajan.

 5. Hei!
  Valitettavasti en voi sanoa ilman piilolinssisovitusta kumpi kaarevuus sinulle sopisi paremmin.

  Jokainen linssimerkki tulee sovittaa aina erikseen silmään, koska esimerkiksi linssin materiaali ja valmistustekniikka vaikuttavat siihen miten linssi istuu silmässä.

  Esimerkiksi itselläni eri linssimerkkien välillä on myös kaarevuuksissa eroja. Yhdestä linssistä parhaiten minulle sopii kaarevuus 8.6, kun taas toisessa merkissä paras kaarevuus on 9,0.

 6. Kiitos vastauksesta 🙂

 7. Hei!
  Omassa piilolinssimääräyksessäni käy ilmi vain silmälasieni, ei piilolinssien vahvuus, optikon nimi ja päiväys, sekä yrityksen omien piilolinssien hinnat. Onkohan minun mahdollista saada rahat takaisin, sillä näillä tiedoilla en saa mistään piilareita :S?

 8. Hei Piko!
  En oikein osaa antaa sinulle muuta neuvoa kuin sen, että sinun kannattaa ottaa yhteyttä kyseiseen liikkeeseen. Asia selviää varmasti heidän kanssaan keskustelemalla.

 9. Hei!

  Optikolta saadussa piilolinssireseptissä CYL-arvoksi on ilmoitettu -1.00. Netissä toimivat piilolinssikaupat myyvät linsseja -0.75, -1.25, -1.75 CYL-arvoilla. Valitsenko linssieni CYL:ksi -0.75 vai -1.25? Kiitos etukäteen vastauksesta!

 10. Hei Jori!
  Jos olet tilaamassa täsmälleen optikon sinulle määräämää linssiä, niin kyseisestä linssistä kyllä pitäisi löytyä oikea vahvuus.

  Mielestäni sinun kannattaisi ottaa yhteyttä optikkoosi ja kertoa että et löydä juuri sinulle määrättyä linssiä. Näin optikkosi voi varmistaa, että hän ei ole vahingossa määrännyt väärää voimakkuutta vaikkapa näppäilyvirheen takia.

 11. Valtteri says

  Hei!

  Pystynkö käyttämään linssejä haitoitta, jos niiden BC on 8.7, minulle on määrätty 8.6… Ja onko halkaisialla paljon väliä?

  Kiitos!

 12. Hei Valtteri!
  Kysymyksesi perusteella käsittäisin, että olevat vaihtamassa linssimerkkiä toiseksi kuin mitä optikko on sinulle sovittanut. Tällöin BC eli kaarevuus ei ole ainoa muuttuva asia, vaikka arvot näyttäisivätkin samalta.
  Esimerkiksi linssin materiaali sekä valmistustekniikka voi olla erilainen.

  Tämän takia en missään nimessä voi suositella sinua vaihtamaan linssiä omin päin ilman uutta piilolinssisovitusta.

 13. kaisa says

  Minulla on tooriset piilolinssit. haluaisin värilliset, mutta niitä ei löydy täysin vastaavilla arvoilla. Melkein samanlaiset löysin, mutta niissä BC on 8.4, kun nykyisissä se on 8.6. Vaikuttaako tämä linsseillä näkemiseen? Tilasin yhdet piilolinssit, joissa DIA oli 14.2, kun se nykyisissä on 14.5, ja en nähnyt niillä yhtään mitään.

  • Hei Kaisa!
   Piilolinssien mitat eli halkaisija ja kaarevuus vaikuttavat siihen miten piilolinssi istuu silmässä. Tätä kautta ne vaikuttavat myös siihen miten linsseillä näkee. Huonosti istuvalla linsseillä näkeminen yleensä kärsii.

   Suosittelisin sinua varaamaan ajan optikolle piilolinssisovitukseen. Näin optikko sovittaa sinulle varmasti oikeanlaiset värilliset piilolinssit. Sovitusta varatessa sinun kannattaa kertoa nimenomaan haluavasi värilliset piilolinssit.

   Jokainen piilolinssimerkki pitää sovittaa erikseen silmään. Halkaisijan ja kaarevuuden lisäksi esimerkiksi linssin materiaali, paksuus ja valmistustekniikka vaikuttavat siihen miten linssi istuu silmässäsi.

 14. Hei.
  Voinko käyttää samoja piilareita molemmissa silmissä. Toisessa arvot 8.6 14.3 – 4.00/-0.75×070 toisessa -4.00/0.75×090.
  Ja sellaisia missä ei hajaataittoa.
  Kiitos.

  • Hei Jupe!

   Kertomissasi piilolinssiarvoissa on 20 astetta eroa hajataitteisuuden suunnassa. Jos siis käytät samaa vahvuutta molemmissa silmissä, et näe linsseillä niin hyvin kuin oikeilla voimakkuuksilla.

   Lisäksi mainitsit, että haluaisit käyttää ilman hajataitteisuutta olevaa piilolinssiä.

   Jos optikko on sovittanut sinulle ilman hajataitteisuuden korjausta olevat piilolinssit ja sinulla on niihin piilolinssimääräys, niin suosittelen nimenomaan tämän linssin käyttämistä.

   Jos aiot omatoimisesti vaihtaa piilolinssiä vaikka toiseen merkkiin, niin tässä kannattaa huomioida, että sama halkaisija, voimakkuus ja kaarevuus eivät tee linsseistä samanlaisia. Piilolinssin istuvuuteen vaikuttaa lisäksi myös linssin materiaali, paksuus ja valmistustekniikka.

   Tämän takia suosittelen nimenomaan käyttämään sitä sinulle sovitettua linssiä.

   Toivottavasti ymmärsin kysymyksesi ja tarkoituksesi oikein. Jos en, niin kommentoi ihmeessä tähän, niin voin auttaa paremmin.

 15. Lauri says

  Hei
  minulla on ulkomailta palattuani mukanani monitehopiilolinssit, joiden kotelossa lukee yhtä sun toista, ja kahta niistä asioista en ymmärrä:

  Toinen on ‘truncation’, onko niitä jotenkin typistetty?

  Toinen on ‘Reverse Curve Range (RC)

  Mitä nämä asiat ovat suomeksi? Pitäisi nimittäin hankkia uusia.

  • Hei Lauri!

   Valitettavasti minun täytyy sanoa, että nyt on itselleni tuntemattomampia tietoja linssipaketissa. Pystytkö laittamaan tähän kaikki linssin tiedot paketista tai piilolinssikortista, niin pääsisin paremmin selville asiasta.

   Toinen vaihtoehto toki on, että käyt lähimmässä optikkoliikkeessä paketin kanssa, niin asia varmasti selviää.

   Milloin olet muuten muuten käynyt viimeksi piilolinssitarkastuksessa? Tarkastus suositellaan tehtävän vuosittain kaikille piilolinssien käyttäjille. Tarkastuksessa varmistetaan linssin sopivuus silmään ja se että silmässä ei ole mitään muutoksia. Vaikka itse et huomaisi silmissäsi muutoksia tai linssit tuntuvat hyvältä, se ei kerro välttämättä kaikkea.