Silmälasien korvaaminen koti- tai matkavakuutuksessa

Aina välillä asiakkaiden kanssa keskustellessa huomaa kuinka ihmiset yllättyvät, kun vakuutukset eivät korvaakaan silmälasien rikkoutumista tai katoamista asiakkaan odottamalla tavalla.

Monet vakuutusyhtiöt ovat tiukentaneet korvausehtojaan silmälasien osalta. Mikäli rikki menneistä silmälaseista yleensä saa korvausta on monessa vakuutuksessa silmälasien osalta kalliimmat omavastuuosuudet kuin muissa vahingoissa. Myös silmälasien ikäpoistot ovat varsin suuret.

Matkavakuutuksissa silmälasien korvaus on parempaa kuin kotivakuutuksissa.

Omasta vakuutusyhtiöstä saat selville mitä oma koti- tai matkavakuutus korvaa rikkoutuneista laseista. Yleinen linjaus vakuutuskorvauksissa on, että toisen rikkomista tai tapaturmassa rikkoutuneista sekä varastetuista laseista voi saada jotain korvausta. Itse rikotuista tai hukatuista laseista korvausta ei sen sijaan yleensä saa.

Lausunto optikkoliikkeestä

Yleensä vakuutusyhtiöt vaativat lausunnon silmälasin kunnosta optikkoliikkeestä. Lausunnosta tulee ilmetä ovatko lasit korjattavissa vai korjauskelvottomat. Samoin lausunnossa pitää ilmetä mitä mahdollinen korjaus tai entisiä vastaavat uudet lasit maksavat. Lisäksi halutaan yleensä tietää rikkoutuneiden lasien hankinta-ajankohta. Osa vakuutusyhtiöistä haluaa myös rikkoutuneet lasit itselleen.

Jotkut ketjut tarjoavat omia vakuutuksia

Vakuutusyhtiöiden nihkeän korvauskäytännön takia muutamat optikkoliikeketjut ovat alkaneet tarjota heiltä hankituille laseille silmälasivakuutusta.

Esimerkiksi Instrumentarium ja Nissen markkinoivat maksullista silmälasivakuutusta, joka korvaa ulkoiset, ennalta arvaamattomat ja äkkinäiset vauriot.

Hinta vaihtelee noin 13-50 euron välillä riippuen lasien hinnasta.

Kysy optisen alan ammattilaiselta

Olen optikkona toimiva nainen. Blogissani kerron näkemiseen liittyvistä asioista ja vastaan mielelläni kysymyksiin. Tähän mennessä olen vastannut noin 800 kysymykseen.


Kysymyksesi voit joko lähettää minulle täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Löydät Piilolinssioptikon myös Google+:sta

Ja Facebookista

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Riitta Käräjäoja says:

  Silmälasit katosivat työpaikalla ,oli vain tyhjä silmälasikotelo jäänyt. Lasit oli moniteholasit, ostettu 01/2013 ja maksoivat 690 €. Korvaako vakuutus?

  T.Riitta

  • Hei Riitta!
   Valitettavasti vakuutusyhtiöt eivät taida korvata yleensä silmälaseja, jos ne ovat kadonneet.

   Käsittääkseni sinun pitäisi pystyä todistamaan, että lasisi ovat nimenomaan varastettu sen sijaan että ne olisivat muuten kadonneet tai unohtuneet jonnekin. Selvissä varkaustapauksissa vakuutus korvannee lasit.

   Luonnollisesti sinun kannattaa kuitenkin varmistaa vielä asia omasta vakuutusyhtiöstäsi. Käytännöt voivat vaihdella yhtiöittäin.

Jätä kysymys tai kommentti

*