Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osa asiakkaista epäilee kehyksettömien tai nylorkehyksisten lasien rikkoutuvan helposti. Osalla on myös omakohtaista kokemusta asiasta.

Osittain asiakkaat ovat oikeassa. Mikäli laseihin on valittu väärä linssimateriaali tai lasit ovat valmistettu huonosti, voivat ne myös rikkoontua helposti.

Toki oikealla linssivalinnalla ja huolella tehdytkin lasit saa hyvin huoleton lasien käyttäjä rikottua.

Linssiksi valittava murtolujuudeltaan vahva linssi

Kehyksettömiin tai nylorkehyksisiin laseihin ei missään tapauksessa kannata valita perusmuovilinssiä, eikä sitä yleensä missään liikkeessä edes suositellakaan.

Kehyksettömiin laseihin tulevan linssin pitää olla valmistettu materiaalista, jossa on hyvä murtolujuus. Käytännössä tämä toteutuu ohennetuissa muovilinsseissä.

Myös huonosti tehty hiontatyö voi rikkoa lasit

Vääränlaisen linssin lisäksi toinen tekijä, joka voi aiheuttaa lasien rikkoutumisen, on huonosti tehty hiontatyö. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että linsseihin poratut reiät ovat väärän kokoiset. Tämän takia reiän ympärille voi syntyä jännitteitä, jotka pahimmillaan rikkovat linssit.

Niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, varmistetaan aina lasien lopputarkastuksessa jännitemittarilla, että linsseissä ei ole tämmöisiä jännityksiä.

Huolimaton käyttö lienee yleisin syy rikkoutumiseen

Vaikka linssit olisivatkin valmistettu oikein oikeista linssimateriaaleista, voi huolimaton käyttö rikkoa lasit.

Esimerkiksi yhdellä kädellä lasien kasvoille laittaminen ja pois ottaminen voi pahimmillaan vääntää kiinnityksiä niin, että se aiheuttaa linssiin jännitteen, jonka kohdalta linssi voi haljeta.

Luonnollisesti kehyksettömät lasit ovat muutenkin herkempiä kaikenlaiselle väännölle ja iskuille, koska kehys ei ole suojaamassa linssiä. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että lasit ovat kotelossa silloin kun eivät ole käytössä. En myöskään suosittele, että hengettömiä tai nylorlaseja roikotetaan nyörissä kaulalla.

Särkymistä ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä. Itse olen myynyt kehyksettömiä laseja jo ensimmäisellä ja toiselle luokalla oleville lapsille ja lasit ovat säilyneet hyvin ehjinä menossa mukana.

Kirjoitus on julkaistu 18.7.2011 ja päivitetty 18.5.2014.

Tämä kirjoitus on osa Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit -kirjoitussarjaa.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit

Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?

Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan

Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu

Kehyksettömien lasien ja nylorkehysten linssien siirtäminen uuteen kehykseen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa