Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Valitettavasti osan asiakkaista ei kannata hankkia kehyksettömiä tai nylorkehyksisiä laseja voimakkuuksien vuoksi.

Tämä johtuu siitä, että pluslinssejä ei voida tehdä hengettömään tai nylorkehykseen niin ohueksi kun olisi mahdollista tehdä metallikehykseen. Linsseistä tulee isoissa voimakkuuksissa helposti todella pulleat ja paksut.

Miinuslinsseissä haastavuutta hengettömien valmistukseen tuo se, että linssi on ulkoreunasta paksu.

Miinuslinssien ongelmana paksuus

Miinuslinsseissä linssin reuna on aina sitä paksumpi mitä enemmän linssissä on voimakkuutta.

Tämä johtuu siitä, että miinuslinssi on keskeltä ohut ja reunalta paksu. Linssin paksuus on suhteessa voimakkuuteen, eli voimakkaampi linssi on aina myös paksumpi.

Kehyksettömissä laseissa ei ole kehystä aiheuttamassa optista harhaa ja peittämässä linssiä, joten tämän takia voimakkaat miinuslinssit voivat näyttää rumalta ja paksuilta.

Linssin ulkonäön lisäksi myös tekninen toteutus voi olla mahdotonta. Varsinkin hyvin paksuissa miinuslinsseissä kiinnitysruuvien tai tappien lyhyys voi tulla ongelmaksi. Liian paksua linssiä ei siis saada kiinnitettyä kehykseen.

Tavallisissa kokokehyksissä kehyksen reuna peittää miinuslinssin paksua reunaa ja suojaa pluslinssin ohutta reunaa, jolloin vastaavia ongelmia ei esiinny. Periaatteessa kokokehyksiin voidaankin asentaa millä tahansa voimakkuudella oleva linssi.

Pluslinsseissä ongelmana ohuus

Pluslinsseissä linssin paksuus menee päinvastoin kuin miinuslinssissä. Pluslinssi on siis keskeltä paksu ja reunoilta ohut.

Yleensä hengettömissä ja nylorkehyksissä laseissa ongelmaksi muodostuu se, että linssi on liian ohut ohuimmasta reunasta. Reuna voi olla esimerkiksi niin ohut, että siihen ei saada hiottu nailonlangalle uraa.

Tämän takia kehyksettömiin laseihin tulevat pluslinssit joudutaan valmistamaan paksummiksi kuin mitä ne valmistettaisiin kokokehyksiä varten. Tämä ylimääräinen paksuuden tarve aiheuttaa sen, että linssin paksuin kohta on helposti todella paksu. Tämän takia linssit näyttävät helposti pulleilta ja paksuilta.

Tarkkaa voimakkuusrajaa mahdoton sanoa

Mielestäni on mahdoton sanoa tarkkaa voimakkuusrajaa, joka estäisi kehyksettömien tai nylorkehyksisten silmälasien valinnan. Tähän vaikuttaa kuitenkin voimakkuuksien lisäksi aina valittu linssimateriaali ja kehys.

Mielestäni voimakkaampien plusvoimakkuuksien kanssa pitää olla kriittisempi sen suhteen voidaanko niiden kanssa valita kehyksettömät tai nylorkehyksiset lasit. Linsseistä tulee helposti yllättävän paksut, koska linssin reunaa ei voida hioa mahdollisimman ohueksi kestävyyden vuoksi.

Omille asiakkailleni olen tehnyt hengettömät lasit niin voimakkuuteen -13 kuin +7. Ennen lasien tekemistä kerroin asiakkaille mahdollisimman selvästi miltä linssit tulevat näyttämään. Näin asiakkaat tiedostivat etukäteen, että miinuslinssistä tulee kyseisellä voimakkuudella välttämättä kohtuullisen paksureunainen ja pluslinssit ovat huomattavasti paksummat kuin vanhassa kokokehyksessä.

Näiden keskusteluiden ja varoitusten jälkeenkin asiakkaat halusivat kyseiset lasit. Onneksi asiakkaat olivat tyytyväisiä laseihinsa, vaikka ne eivät välttämättä olleetkaan kaikista kaunein tai järkevin ratkaisu.

Helpoiten voimakkuuksien asettamat rajoitukset selviävät menemällä optikkoliikkeeseen keskustelemaan asiasta. Näin asiantunteva henkilökunta osaa neuvoa ja opastaa oikeanlaisiin valintoihin omien voimakkuuksiesi perusteella. Tässäkin tapauksessa on erittäin tärkeää, että asiakas tietää mitä on ostamassa. Näin valmiiden lasien ulkonäkö ei tule yllätyksenä.

Osassa optikkoliikkeissä on olemassa myös valmiita mallilinssejä, joista näkee ainakin suuntaa antavasti tulevien linssien paksuuden.

Hengettömien lasien paksuuden arvioinnissa voidaan käyttää apuna myös linssin paksuuden laskemiseen suunniteltuja tietokoneohjelmia.

Tässäkin asiassa tulee pitää mielessä, että joku ihminen ei koe lähes sentin paksuista linssiä mitenkään häiritsevänä. Joku toinen voi taas kokea 3-4 mm paksun linssin todella rumana ja paksuna.

Kirjoitus on julkaistu 3.7.2011 ja päivitetty 20.5.2014.

Tämä kirjoitus on osa Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit -kirjoitussarjaa.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit

Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?

Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan

Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu

Kehyksettömien lasien ja nylorkehysten linssien siirtäminen uuteen kehykseen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Tiuku says

    Hei!

    Kysymykseni ei liity kehyksettömiin laseihin, mutta suuriin voimakkuuksiin kuitenkin. Näköni on -4.75 kummassakin silmässä, ja kysyisinkin, millainen lopputulos olisi, jos ottaisin (minkä tahansa mallin) silmälasit ilman minkäänlaista linssien ohennusta? Olen haaveillut isoista muovikehyksistä, mutta eräässä optikkoliikkeessä neuvottiin, että ilman ohennusta tulisi suosia pieniä metallikehyksiä.

    Minkähän paksuinen linssistä siis tulisi ohentamattomana? Kuinka paljon painavampi se olisi maksimiohennukseen verrattuna? Miten näkökykyyn vaikuttaa, onko linssi ohennettu vai perusmallia, vai vaikuttaako?

    Kiitos etukäteen.

  2. Hei Tiuku!
    Valitettavasti en pysty vastaamaan tarkasti minkä paksuinen linssistä tulisi isoihin muovikehyksiin.

    Tätä varten minun pitäisi tietää kehyksen koko ja sinun silmäteränväli, jotta voisin laskea paksuuden tätä varten olemassa olevalla ohjelmalla.

    Voimakkuudellasi -4.75 isoon muovikehykseen linssin reunaan tulee kuitenkin varsin reilusti paksuutta, eli pieni metallikehys olisi varmasti siistimpi versio.

    Toisaalta muovisen kehyksen reuna peittää linssin paksuutta jonkin verran, mutta lasit olisivat kuitenkin painavammat.

    Karkeasti voidaan sanoa, että 1.6 ohennuksella linssit ovat noin 30-40 % ohuemmat kuin peruslinssit, 1.67 ohennuksella on 40-45% ohuemmat ja 1.74 ohennuksella noin 50% ohuemmat.

    Jos sinulla on ollut käytössä ohennetut linssit voi ohentamattomiin laseihin totuttelu kestää jonkin aikaa koska kuvautuminen ohentamattomilla linsseillä on erilaista kuin ohennetuilla. Osa ihmisistä kokee että esimerkiksi paksun linssin reuna-alueella on enemmän linssivirheitä kuin ohennetun.

    Osassa liikkeitä on linssien paksuuslaskentaohjelmat käytössä. Tämän ohjelman avulla pystytään ilmoittamaan todella tarkasti minkä painoinen ja paksuinen asiakkaan linssistä tulee. Ohjelmat osaavat ottaa huomioon voimakkuuden, kehyksen henkilökohtaiset asennusmitat sekä linssimateriaalin.

    Mielestäni sinun kannattaa kysyä optikkoliikkeestä olisiko heillä käytössä tällaista ohjelmaa. Näin saisit tarkkoja vastauksia kysymyksiisi.

  3. Tiuku says

    Moi, kiitos vastauksestasi äskeiseen.

    Jatkaisin vielä edelliseen liittyen, että millaisia kehyksiä suosittelisit asiakkaalle, jolla on runsaammin miinusta, jos tämä ottaa (lähes) maksimiinsa ohennetut linssit? Toisin sanoen, jos itselläni on se -4.75 ja valitsen ohennetut linssit, voinko tällöin valita millaiset kehykset haluan, vai pitäisikö joitakin malleja välttää linssin paksuuden takia?

  4. Hei Tiuku!
    Voimakkuuksillasi pystytään tekemään ohennetut linssit suurimpaan osaan kehyksistä.

    Välttämättä kuitenkaan noille voimakkuuksille ei kannata valita kasvoihin nähden “ylisuuria” kehyksiä.

    Tällä tarkoitan sitä, että jos silmät ovat aivan kehyksen sisäreunassa ja linssi jatkuu kovasti kasvojen yli, niin linssin ulkoreunan paksuus ohennetussakin linssissä voi korostua.

    Ammattitaitoinen optikkoliikkeen henkilökunta osaa varmasti neuvoa tässä asiassa ja pystytte yhdessä katsomaan vaihtoehtoja.