Nikkeliallergia ja silmälasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nikkeliallergia on yleisin Suomessa kosketusihottumaa aiheuttava allergia. Aikaisemmin silmälasikehyksissä oli varsin paljon nikkeliä, mikä aiheutti ongelmia silmälasien käyttäjille.

Nykyään kuitenkin EU:ssa on voimassa nikkelidirektiivi, joka rajoittaa myös silmälaseissa sallittavaa nikkelinmäärää. Direktiivin mukaan silmälasien kehyksistä saa irrota nikkeliä korkeintaan 0,49 µg/cm2 viikossa. Direktiivi astui voimaan vuonna 2000.

Kaikkien Suomessa myytävien silmälasien tulee siis täyttää nikkelidirektiivin asettamat vaatimukset.

Ongelmana on kuitenkin vielä se, että ajan saatossa kehysten pinnoitteet saattavat irrota. Tällöin nikkeliä pääsee vapautumaan enemmän kuin direktiivi sallii. Jo tämäkin määrä voi aiheuttaa ongelmia todella pahasti allergiselle.

Titaniumista tai muovista valmistetut kehykset varmin vaihtoehto

Kun nikkeliallergiasta kärsivä henkilö haluaa toimia varman päälle, kannattaa hänen valita titaniumista, muovista tai muusta täysin nikkelittömästä materiaalista valmistetut lasit.

Monet valmistajat ovat kuitenkin vähentäneet mallistostaan titanium-malleja, koska nykyään kaikki kehykset täyttävät direktiivin vaatimukset.

Täysin nikkelittömien vaihtoehtojen lisäksi oman kokemukseni perusteella monella asiakkaalla ovat toimineet ruostumattomasta teräksestä valmistetut kehykset. Toinen hyvin toiminut vaihtoehto on kehykset, joissa ihokosketuksessa olevat aisat ovat muovia.

Omia kokemuksia nikkeliallergiasta

Omassa lähipiirissäni on henkilöitä, jotka ovat noin 20 vuotta sitten saaneet silmälaseista allergisia reaktioita. Nikkelidirektiivin astuttua voimaan he ovat kuitenkin voineet käyttää ongelmitta normaaleja silmälaseja.

Luonnollisesti jokainen päättää itse mistä materiaalista valmistetut lasit hankkii. Tärkeää on, että lasit istuvat hyvin kasvoilla ja materiaali ei ole suorassa ihokontaktissa. Lisäksi kannattaa muistaa, että aina allergian aiheuttaja ei ole nikkeli, vaan se voi olla jokin muu aineosanen.

Kirjoitus on julkaistu 10.6.2009 ja päivitetty 21.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. mä saan oireita myös titaanista ja muovista. minusta titaanilaseissakin on eroa esim sun firen laseille olen allergisempi kuin liikkeessä oleville ja muoveissa. onkò olemassa parempaa muovia ja vähemmän hyvää?

  2. Hei!
    Titaniumikehyksissäkin on olemassa erilaisia puhtausasteita. Eli kaikki titaniumista valmistetut kehykset eivät ole puhdasta titaniumia, vaan osassa kehyksistä on mukana myös muita aineosia, joille voit olla allerginen.

    Lisäksi sekä muovi- että titaniumlaseissa allergiaoireita saattavat aiheuttaa myös väriaineet. Väriaineissa voi olla mukana esimerkiksi hartsia, joka voi aiheuttaa allergiaoireita.

    Tämän takia allergiaoireista kärsivän kannattaa suosia mahdollisimman vähän värjättyjä kehyksiä.

    Tarkemmin en tiedä muovimateriaalien eroista, mutta esimerkiksi väriaineet voivat tosiaan aiheuttaa sen, että toinen kehys sopii toista paremmin myös allergiselle.

  3. ajattelinkin että värjäämätön titaani voisi olla turvallisin vaihtoehto

  4. jos laitan motonetin lukulasien sankoihin muoviputkea saanko oireita edelleenkin ja jos en saa voiko nikkeliallerginen allergisoitua lasien nikkelille muovinkin läpi. muovihan läpäisee

  5. eikö muovisissakin sangoissa voi olla nikkeliä, ainakin toisia aurinkolaseja mainostetaan nikkelittöminä toisia ei

  6. Hei!
    En osaa sanoa minkälaisesta materiaalista Motonetin lukulasit on tehty.

    Toki aisat voi suojata esimerkiksi kutistemuovilla. Minun täytyy kuitenkin vastata, että en osaa sanoa estäisikö tämä allergisoitumisen.

    Muovisissa silmälaseissakin voi toki olla nikkeliä esimerkiksi metallikoristeissa tai sarananlehdissä osana metalliseosta.

    Nämä osat eivät ole kuitenkaan ihokosketuksessa. Ainakin optikkoliikkeissä myytävissä malleissa pitää noudattaa EU:n nikkelidirektiiviä, joka määrittää minkä verran nikkeliä saa vapautua materiaalista.

    Optikkoliikkeessä myytävissä laseissa nikkeli ei ole kehysmateriaalin pinnassa, vaan niin sanottuna runkomateriaalina osana metalliseosta. Tämän päällä on pintalakkaukset ja galvanoinnit. Toki jos pintalakkaukset ja galvanoinnit ovat kuluneet pois voi nikkeli päästä kosketukseen ihon kanssa.