Silmälasikehyksen valinnassa pitäisi huomioida kasvojen muodon ja koon sekä sopivan värin lisäksi myös silmälasien voimakkuus sekä tarvittava linssityyppi.
Rajoituksia kehyksen valinnalla voivat aiheuttaa isot voimakkuudet. Mitä isompi voimakkuus on, sitä enemmän tämä täytyy yleensä huomioida. Pienet voimakkuudet eivät aseta juuri koskaan rajoituksia kehykselle.
Tähän kirjoitukseen olen koonnut ohjeita siitä mitä kannattaa huomioida silmälasien kehystä valitessa erilaisilla voimakkuuksilla.
Voimakkaat miinuslinssit
Voimakkaita miinuslinssejä käyttävän kannattaa varoa liian isoja kehyksiä. Tämä johtuu siitä, että miinuslinssi on reunoilta paksu. Yleensä paksuin kohta on ohimon puolella linssin ulkoreunassa. Mitä isompi kehys on, sen enemmän laseihin tulee painoa ja paksuutta. Esimerkiksi tämän hetken isoja, retrohenkisiä kehyksiä suosiva muoti ei ole yleensä missään tapauksessa ideaali kehysvalinta voimakkaasta likinäköisyydestä kärsivälle.
Kaikista siistein lopputulos saadaan kehykseen, jossa silmät asettuvat aivan linssiaukon keskelle tai hieman keskilinjasta sisälle päin.
Muodon olisi hyvä olla sellainen, että siinä ei olisi yksittäisiä sivulle teräviä kulmia. Paras kehys muoto isoille miinuksille on pyöreä tai soikea kehys.
Hengettömissä ja nylorkehyksissä kannattaa muistaa, että niissä ei ole kehystä peittämässä linssin reunan paksuutta.
Yksi tapa reunanpaksuuden ”häivyttämiseen” on linssin reunan kiillottaminen. Tämän avulla optinen harha saa linssin vaikuttamaan ohuemmalta. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa, että kiillotetussa reunassa ei ole heijastamatonta pintaa. Tämän takia linssin reuna voi aiheuttaa ikävää kiiltelyä ja heijastelua.
Muovikehys peittää paremmin linssin paksuutta kuin metallikehys. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos muovikehys ei istu omalle nenänmuodolle hyvin, ei kannata ehdoin tahdoin lähteä valitsemaan muovikehystä.
Kehysvalinnassa kannattaa muistaa myös se, että mitä voimakkaampi miinuslinssi on, sen enemmän se pienentää silmiä. Tämänkin johdosta liian iso kehys voi näyttää hassulta, kun silmä asettuu kehyksen sisänurkkaan pienenä.
Isot plusvoimakkuudet
Vahvat pluslinssit ovat keskeltä paksuja, mutta reunoilta ohuita. Tämän takia isoissa plusvoimakkuuksissa kannattaa välttää kehyksettömiä ja nylorlanka-kiinnityksellä olevia kehyksiä. Näihin kehyksiin ei pystytä valmistamaan niin ohutta pluslinssiä kuin tavalliseen kehykseen olisi mahdollista. Jotta vahvasta pluslinssistä tulisi tarpeeksi kestävä, pitää linssiin pitää pyytää tehdasta valmistamaan ekstrapaksuutta.
Isoissa plusvoimakkuuksissa pitää myös välttää liian isoja kehyksiä, koska mitä isompi kehys valitaan, sen isompi linssi kehykseen tarvitaan. Tätä myötä linsseistä tulee paksummat ja laseista painavammat kuin pienen kehyksen kanssa.
Pluslinssi suurentaa silmiä samalla periaatteella kuin miinuslinssi pienentää. Mitä suurempi voimakkuus on, sen isompi on myös linssin silmää suurentava vaikutus. Tämän takia kehyksen pitää kuitenkin olla riittävän suuri, jotta silmä ei peittäisi tavallaan koko linssiaukkoa.
Pluslinsseissä linssien paksuinen kohta on yleensä nenänpuolella ja kehyksen ylä- ja alalaidassa. Ohuin kohta on yleensä ulkoreunassa linssin ohimon puolella.
Myös hajataitteisuus ja prismakorjaus lisäävät linssin paksuutta
Voimakkaiden plus- ja miinusvoimakkuuksien lisäksi myös hajataitteisuus ja prismakorjaus vaikuttavat linssin paksuuteen.
Tässä tapauksessa hajataitteisuuden akselinsuunta ja prismankannan suunta määrittävät sen minne kohtaan linssiä paksuin kohta tulee.
Apua valintaan optikkoliikkeestä
Parhaiten oman voimakkuuksien aiheuttamista rajoituksista kehysvalinnassa pystyy kertomaan optikkoliikkeen asiantunteva henkilökunta.
Kaiken kaikkien silmälasien valinta on monitahoinen asia, jossa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Yhteenvetona silmälasien valintaan vaikuttaa voimakkuuden lisäksi linssintyypin aiheuttamat rajoitukset kehykselle, kasvojen koko sekä muoto eli minkä muotoiset kehykset soveltuvat parhaiten asiakkaalle.
Lue myös omat kirjoitukseni siitä miten peität tai korostat kasvojen piirteitä silmälasien kehyksen avulla ja silmälasien kehysten värin valinnasta. Lisäksi olen kirjoittanut myös lasten silmälasien valinnasta.
Silmälasin kehysten valinta – miten peität tai korostat kasvojen piirteitä?