Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osassa optikkoliikkeistä on mahdollista tehdä muutoksia kehyksettömien silmälasien ja nylorlasien linssien muotoon. Linssiä on esimerkiksi mahdollista korottaa tai madaltaa tai linssin kulmia voidaan pyöristää.

Yleensä tämä edellyttää, että liikkeellä on oma työpaja, jotta linssien hiominen on mahdollista. Usein isot keskuspajat eivät suostu tekemään tämmöisiä muutoksia.

Periaatteessa kehyksettömissä laseissa linssiä voidaan muotoilla lähes minkä malliseksi tai kokoiseksi tahansa. Pieniä rajoituksia voivat aiheuttaa nenäkappaleen sekä kulmakappaleen kiinnitystapa linssiin.

Nylorkehyksissä linssin muotoa ei voida muuttaa täysin. Niissäkin voidaan tehdä muutoksia siihen linssin reunaan, jossa nailonlanka kulkee.

Missä tapauksissa linssejä muotoillaan?

Yleensä linssejä muotoillaan yksilöllisesti esimerkiksi silloin kun nylorkehyksisten lasien linssi on liian matala. Tällöin linssiin voidaan tehdä muutama milli lisää korkeutta. Lisää korkeutta saadaan valmistamalla muuten samanmallinen muotti kuin alkuperäisessä linssissäkin on, mutta siihen tehdään tarvittava korotus. Tämä korkeampi linssi saadaan asennettua kehykseen pidentämällä kehyksessä olevaa nailonlankaa.

Vastaavasti myös nylorkehyksiin tulevaa liian korkeaa linssiä voidaan madaltaa. Matalampi linssi saadaan pysymään kehyksessä nailonlankaa lyhentämällä.

Joskus vastaan tulee myös tapauksia, jolloin asiakkaalle muuten erinomaisesti sopivien lasien linssin reuna kulkee liian läheltä nenää. Tällöin linssiä voidaan muotoilla siten, että nenän ja linssin väliin saadaan tarpeeksi tilaa.

Kehyksettömien eli hengettömien lasien linsseihin voidaan tehdä muutoksia esimerkiksi silloin kun asiakas ihastuu jossain kehyksessä olevaan linssin muotoon, mutta ei tykkää sen mallin kehyksistä. Tällöin voidaan etsiä asiakasta miellyttävä kehys ja muotoilla sen linssi samanmuotoiseksi kuin mistä asiakas tykkäsi toisessa kehyksessä. Tällä tavalla asiakas saa omat unelmalasinsa.

Jossain tapauksissa linssiä voidaan muotoilla myös asiakkaan piirtämän mallin pohjalta, vaikka tämä onkin aika harvinaista. Tällä tavalla asiakas saa ainakin varmasti yksilölliset lasit.

Lopputuloksen näkee vasta valmiissa laseissa

Aina kun linssien muotoa ja kokoa muutetaan, on asiakkaan pystyttävä kuvittelemaan etukäteen miltä valmiit lasit näyttävät. Lopullisen tuloksen näkee luonnollisesti vasta sen jälkeen kun linssit ovat muotoiltu.

Osa asiakkaista kykenee tähän helposti ja osa taas saattaa pettyä nähtyään valmiin lopputuloksen. Nämä mahdolliset ristiriidat ovatkin varmasti yksi syy siihen, että kaikki liikkeet eivät tee muotoiluja.

Ainakin niissä liikkeissä, joissa olen työskennellyt, asiakas tekee siis kaupan jo siinä vaiheessa kun lasit tilataan. Tällöin asiakas sitoutuu ostamaan lasit, vaikka hän ei näekään niitä valmiina ennen ostopäätöstä. Tämä edellyttää luonnollisesti molemminpuolista luottamusta.

Omien kokemuksieni mukaan asiakkaat ovat olleet kuitenkin todella tyytyväisiä näihin uudelleen muotoiluihin. Omien asiakkaideni kanssa asiakkaat ovat luottaneet ammattitaitooni ja siihen että en ehdota muutoksia, jos en usko sen olevan tarpeellinen ja laseihin sopiva.

Viime vuosina kun kehysten koot ovat kasvaneet, ei linssien korotuksille ole ollut tarvetta. Nykyään tehdään enemmän linssien madalluksia. Mielestäni kuitenkin viime vuosina kaikenlainen linssien muotoilu on vähentynyt esimerkiksi viiden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Kirjoitus on julkaistu 12.2.2010 ja päivitetty 16.3.2014.

Tämä kirjoitus on osa Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit -kirjoitussarjaa.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Kehyksettömät silmälasit ja nylorlasit

Rikkoutuvatko kehyksettömät silmälasit helposti?

Voimakkuudet voivat asettaa rajoituksia kehyksettömien lasien valintaan

Kehyksettömien ja nylorkehyksisten lasien linssien muotoilu

Kehyksettömien lasien ja nylorkehysten linssien siirtäminen uuteen kehykseen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa