Saako silmälasien tai piilolinssien ostamiseen taloudellista tukea?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien hankinta voi aiheuttaa ison loven taloudellisen tilanteeseen. Joissain tapauksissa silmälasien hankintaan voi saada taloudellista tukea. Esimerkiksi sosiaalitoimi voi myöntää maksusitoumuksia toimeentulotuen piiriin kuuluville asiakkaille.

Myös näkövammaiset, sotaveteraanit ja asevelvolliset voivat saada tukea silmälasien hankintaan.

Tässä kirjoituksessa olen kertonut erilaisista tukimahdollisuuksista eri elämäntilanteissa.

Toimeentulotuen piiriin kuuluvat

Sosiaalitoimi voi myöntää maksusitoumuksen silmälasien hankintaan esimerkiksi toimeentulotuen piiriin kuuluvalle asiakkaalle.

Yleensä sosiaalitoimi on kilpailuttanut kaupungin optikkoliikkeet. Kilpailutuksen perusteella on päädytty muutamaan sopimusliikkeeseen, joihin myönnetään maksusitoumuksia.

Maksusitoumuksen saa yleensä niin sanottuihin peruslaseihin. Tällöin kyseessä on halvemman hintaluokan kehykset ja peruslinssit ilman lisäkäsittelyjä kuten ohennuksia ja pinnoitteita.

Mikäli tarvitset uudet silmälasit ja tiedät tarvitsevasi avustusta niiden hankintaan, kannattaa sinun ensimmäiseksi ottaa yhteys sosiaalitoimeen. Täältä annetaan tarvittaessa lähete optikolle sopimusliikkeeseen. Tämän jälkeen optikko tekee näöntarkastuksen ja arvioi uusien lasien tarpeellisuuden. Lisäksi optikko tekee kustannusarvion lasien hinnasta.

Tämän kustannusarvion pohjalta sosiaalitoimi tekee lopullisen päätöksen antaako se maksusitoumuksen silmälaseihin.

Valitettavasti kun lasit hankitaan maksusitoumuksella, ei välttämättä kaikki optikkoliikkeen tarjoukset koske lasien hankkimista. Syynä tähän on sopimushinta, jonka lasien maksaja eli usein kaupunki, on neuvotellut silmälaseista.

Piilolinssien kustannuksia ei yleensä korvata kuin jossain erityistapauksissa.

Joillakin paikkakunnilla on ainakin korvattu lasten ensimmäiset silmälasit. Nykyisessä taloustilanteessa tämä taitaa kyllä olla hyvin harvinainen etu.

Näkövammaiset

Näkövammaiset voivat saada tukea silmälasien hankintaan julkisen terveydenhuollon tai Kelan kautta. Kyseessä on niin sanottu lääkinnällinen kuntoutus.

Näkövammainen ihminen voi olla joko heikkonäköinen tai sokea.

Näkövammaiseksi määritellään henkilö, jonka näkökykyä ei pystytä korjaamaan laseilla normaaliksi. Tällöin henkilön paremman silmän laseilla korjattu näöntarkkuus on heikompi kuin 0,3.

Sokeaksi puolestaan luokitellaan silloin kun paremman silmän laseilla korjattu näöntarkkuus on alle 0,05 tai näkökenttä on supistunut halkaisijaltaan alle 20 asteeseen. Syy sokeaksi luokitteluun voi olla myös toiminnallisen näön muusta syystä vastaavalla tavalla heikentyminen.

Näkövammaiseksi ei luokitella, mikäli näkö voidaan korjata laseilla normaaliksi tai toisessa silmässä on normaali näkö.

Näkövammaisille laseihin myöntää maksusitoumuksen esimerkiksi sairaanhoitopiiri. Yleensä tällöin korvataan tarpeelliset linssit ja kehykset. Kehyksille on määritelty aina joku maksimihinta, mitä enempää kehyksistä ei korvata.

Sairauskassat

Työpaikkojen sairauskassat voivat myös avustaa silmälasien hankinnassa. Tällöin pitää kuitenkin toki muistaa, että henkilö itse maksaa kuukausittain sairauskassan jäsenmaksua. Omalla tavallaan hän siis maksaa itse etujaan kassamaksun muodossa.

Yleensä edellytetään, että henkilö on ollut sairauskassan jäsenenä yhdestä kolmeen vuotta. Korvaus maksetaan optisesti hiotuista laseista tai piilolaseista kahden tai kolmen vuoden välein. Yleensä korvaussumma on noin 100-300 euroa.

Sotaveteraanit

Sotaveteraanit voivat saada avustusta silmälasein hankintaan Sotaveteraaniliiton kautta.

Lisäksi eräät kunnat avustavat sotaveteraaneja silmälasien hankinnassa. Yleensä korvaus on käsittääkseni 100-200 euroa kahden vuoden välein.

Sotaveteraaniliiton ja Rintamaveteraaniliiton jäsenyhdistysten varsinaiset jäsenet voivat hakea näitä avustusta. Lisätietoa asiasta saa omasta paikallisosastosta tai liitosta.

Asevelvollisuutta suorittavat

Tarvittaessa puolustusvoimat maksaa asevelvollisuutta suorittaville niin sanotut palveluslasit. Lisäksi sotilasavustukseen oikeutettujen omaisten on mahdollisuus saada Kelan harkinnan mukaan myönnettävää erityisavustusta esimerkiksi silmälasien hankintaan.

Kirjoitus on julkaistu 8.2.2010 ja päivitetty 12.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Anneli Masallin says

  Saako silmälaseihin Kela korvausta ja paljonko. Vahvuudet ovat oik Sf+4.25-Add 2.25—samoin vas. Ax oik.95 ja vasen 110.

  • Hei Anneli!
   Valitettavasti Kelasta ei saa taloudellista apua silmälaseihin muuten kuin niin sanotun sotilasavustuksen kautta. Kela voi siis myöntää harkinnanvaraista sotilasavustusta silmälasien ostoon varusmiehelle tai hänen perheelleen.

   Lisäksi Kela korvaa työnantajalle osan niin sanottujen erityistyölasien kustannuksista.

 2. Riikka Laakso says

  Miksi erittäin likinäköisille(eli yli -9,25) ei ole kunnon tarjouksia optikkoliikkeissä? Miksi Kela ei korvaa edes osaa silmälaseistä? En ole itse aiheuttanut likinäköisyyttä. Se on aika iso menoerä kun joutuu lasit hankkimaan…varsinkin jos saa ansisidonnaista päivärahaa nettona 910€/kk.

  • Hei Riikka!

   Yleensä optikkoliikkeiden kovimmilta kuulostavat tarjoukset koskevat peruslinssejä ilman pinnoitteita ja lisäksi kehysmallisto on rajallinen.

   Tällä hetkellä esimerkiksi Instrumentarium ja Silmäasema mainostavat kuitenkin tarjousta, jossa linssit on puoleen hintaan. Käsittääkseni tämä tarjous koskee kaikenlaisia linssejä. Näin tämmöisen tarjouksen aikana lasit voisi saada edullisimmin.

   Sinun voimakkuuksilla laseille tulee joka tapauksessa hintaa kun laseja on pakko ohentaa ja tämmöiset linssit ovat hinnaltaan peruslinssejä arvokkaampia.

   Valitettavasti Kela ei tosiaan korvaa silmälaseja. Tämä johtuu varmasti siitä, että pelkkä likinäköisyys, joka saadaan korjattua silmälaseilla, ei ole silmäsairaus.

   Tilanteissa, joissa henkilön näköä ei saada laseillakaan korjattua ja hän on heikkonäköinen, on silmälasit mahdollisuus saada niin sanottuna lääkinnällisenä kuntoutuksena.

   Oletko kysynyt olisiko sinun mahdollista saada apua silmälasien hankintaan oman kaupunkisi sosiaalitoimistosta toimeentulotukena? Joskus myös seurakunnalta tai avustusjärjestöiltä saattaa saada taloudellista apua silmälasien hankintaan.

   Pahoittelen, että en osaa auttaa tämän enempää. Ymmärrän hyvin, että kertomillasi tuloilla silmälasit ovat iso ostos.