Uusien linssien vaihtaminen vanhoihin kehyksiin

Aina välillä asiakkaalla tulee vastaan tilanteita, jolloin uusien linssien laittaminen vanhoihin kehyksiin tuntuu hyvältä ratkaisulta. Näöntarkastuksessa voidaan esimerkiksi huomata, että vain toiseen silmään tulee muutosta ja toinen linssi on kunnossa.

Välillä käy myös niin että toinen linssi on päässyt naarmuuntumaan niin pahasti, että naarmut ovat haitaksi näkemiselle.

Linssien vaihtaminen huonokuntoisiin kehyksiin ei kannata

Ihan ensimmäiseksi kannattaa arvioida missä kunnossa silmälasien kehys on oikeasti. Mikäli kehys on priimakunnossa, voidaan siihen vaihtaa toinen linssi.

Tässäkin kannattaa kuitenkin aina muistaa, että tällaiset vanhat kehyksen uudelleen linssitykset tapahtuvat suuressa osassa liikkeistä aina asiakkaan omalla vastuulla. Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli kehys jostain syystä rikkoutuu uutta linssiä vaihdettaessa, ei liike korvaa kehystä. Syy tähän on se, että vanhoissa kehyksissä voi olla pieniä murtumia, jotka eivät näy päällepäin, mutta kehys voi kuitenkin rikkoutua helposti sitä käsitellessä.

Selvitäänkö vain toisen linssin vaihdolla

Mikäli vanhoihin kehyksiin halutaan vaihtaa vain toinen linssi, on tällöin tiedettävä mitä materiaalia vanhat linssit ovat ja minkälaisia pinnoitteita niissä on käytetty. Esimerkiksi moniteholaseissa toista linssiä vaihdettaessa pitää tilalle asentaa samanmerkkinen, optiikaltaan samanlainen linssi, jotta näkeminen onnistuisi kunnolla.

Mikäli kyseessä on värjätty tai auringon valon mukaan tummuva linssi voi uuden linssin värisävy poiketa alkuperäisestä. Tällöin molemmat linssit täytyy vaihtaa mikäli haluttaan, että linssit ovat varmasti samanväriset.

Hankaluutta vain toisen linssin vaihtamisessa voi aiheuttaa myös se, mikäli lasit ovat ostettu alun perin jostain toiseen ketjuun kuuluvasta liikkeestä. Tällöin toiseen ketjuun kuuluva liike ei pysty vaihtamaan vain toista linssiä, koska heillä ei ole mahdollisuutta saada samanmerkkistä linssiä kuin aikaisempi on.

Linssin vaihtaminen voi viedä aikaa

Asiakkaan kannattaa varautua siihen, että linssien vaihtaminen omiin kehyksiin voi kestää melko kauankin. Tällöin ongelmaksi voi tulla pärjääminen ilman laseja, mikäli käytössä olevat lasit ovat ainoat.

Liikkeissä, joissa ei ole omaa pajaa, voi hiontaan kulua aikaa päiviä tai pahimmillaan useampia viikkoja. Tällöin linssit joudutaan lähettämään keskuspajalle, ja osalla liikkeistä nämä keskuspajat voivat olla ulkomaillakin. Tämän kaikki liikkeet eivät välttämättä suostukaan hiomaan uusia linssejä vanhoihin kehyksiin.

Mikäli laseja tarvitaan koko ajan, niin nopeiten linssin vaihtaminen onnistuu liikkeessä, jossa on oma työpaja. Tällöin linssin tai linssien asennus voi onnistua nopeimmillaan jopa tunnissa.

Paljonko linssien vaihtaminen maksaa?

Valitettavasti en osaa arvioida kuinka paljon linssien vaihtaminen uusiin kehyksiin maksaa eri liikkeissä. Enimmillään vanhojen lasien uudelleen linssitys saattaa tulla aivan samanhintaiseksi kuin kokonaan uudet lasit.

Omalla tavallaan hintaan voi vaikuttaa myös se, että yleensä aina optikkoliikkeiden tarjoukset koskevat kokonaan uusia laseja.

Näin hinta selviääkin helpoiten kysymällä asiaa liikkeestä samalla kun ollaan katsomassa uusia linssejä.

Vanhat linssit vanhaan kehykseen

Joskus harvoin liikkeeseen tulee asiakkaita, jotka haluaisivat vaihtaa vanhat linssit johonkin toisiin, asiakkaan vanhoihin kehyksiin. Periaatteessa tämmöinenkin on mahdollista jossain pienessä liikkeessä, jolla on vielä oma työpaja. Eri asia on sitten saadaanko tällaisista laseista optisia mittoja enää kohdilleen. Muutenkaan tämä ei oikein tunnu enää järkevältä.

Kysy optisen alan ammattilaiselta

Olen optikkona toimiva nainen. Blogissani kerron näkemiseen liittyvistä asioista ja vastaan mielelläni kysymyksiin. Tähän mennessä olen vastannut noin 800 kysymykseen.


Kysymyksesi voit joko lähettää minulle täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Löydät Piilolinssioptikon myös Google+:sta

Ja Facebookista

Jätä kysymys tai kommentti

*